Nokturnaalista marssia ei voi pysäyttää – arviossa Darkened Nocturn Slaughtercultin kuudes albumi ”Mardom”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 9.4.2019

Saksalainen kalman katkea Darkened Nocturn Slaughtercult on puskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana pihalle melko vähän levyjulkaisuja. Jo mainio ”Saldorian Spell” täyttää tänä vuonna pyöreät kymmenen vuotta, ja viimeiseksi jääneestä ”Necrovisionistakin” (2013) on kulunut jo muutama vuosi. Tällä kertaa yhtyeen mustat henget heräävät ja nousevat hornan syövereistä ulos tuoden näytille tuoretta rienausta. Bändin kuudes kokopitkä ”Mardom” on loihdittu!

Yhtyeen yli kahdenkymmenen vuoden taivalta ja menestystä on sinällään ollut mielenkiintoista seurata, vaikka julkaisuja ei olekaan mahtunut diskografiaan kovin paljon. Mutta mikä tekee Darkened Nocturn Slaughtercultista mielenkiintoisen, on siihen erityisesti vaikuttanut bändin kalman kaunis Onielar. Totta kai yhtyeen luomat sävellykset ovat vaikuttaneet laatuun, mutta ilman Onielaria Darkened Nocturn Slaughtercult olisi todennäköisesti vain yksi tavallinen, ehkä mielenkiinnoton black metal -yhtye muiden joukossa. Bändi on pysynyt vahvana vielä tähän saakka, mutta hiipuvatko sielu ja sydän, kun ”Mardom”-levyn sävelet ovat soineet?

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Ei, ei todellakaan! Bändin musta liekki palaa kirkkaasti! ”Mardom” on silkkaa juhlaa yli neljänkymmenen minuutin kestonsa ajan. Levyn alkavan mystisen intron jälkeen lähtevä ”Mardom – Echo Zmory” on pelkkää vihaa ja aggressiota. Tunnelma ja myrsky eivät hiivu hetkeäkään seuraavien kappaleiden ”A Sweven Most Devout” ja ”T.O.W.D.A.T.H.A.B.T.E” aikana, vaan helvetillinen rienaus jatkuu täydellä teholla. Kirsikkana kakun päälle Onielarin kolkot mutta vahvat laulusuoritukset ovat melkoista herkkua tärykalvoille!

Vaikka albumi rakentuu turpasaunomiselle, on sen puolessa välissä painettu kuitenkin jarruja. ”A Beseechment Twofold” tuntuu ensikuunnelmana laahaavalta teokselta, mutta muutaman kuuntelukerran jälkeen vedos ei ole hassumpaa jälkeä – ehkä hivenen verran pitkä muttei todellakaan kaamea sävellys. Tuon ”iisimmän” osion jälkeen seuraa lisää pikimustaa pahuutta, josta nyt mainitakseni ”Exaudi Domine”, ”Imperishable Soulless Gown” ja ”The Sphere” tarjoavat pimeyttä koko rahan edestä.

”Mardom” on kuin hiomaton musta timantti. Levyn lähes jokainen kappale on huolella rakennettu ja viimeisen päälle hiottu. Raivon, kolkkouden ja raakuuden sekoittama lopputulos on todella hienoa kuunneltavaa! Pieniä poikkeuksia toki löytyy, sillä albumin loppupuolella oleva instrumentaalinen, ambient-henkinen ”Widma” jättää hieman oudot fiilikset. Mutta muuten ”Mardom” on maittavaa kauraa. Darkened Nocturn Slaughtercult ei perusta julkaisujen määrään vaan laatuun. ”Mardom” todistaa, että laatu pysyy todella korkealla.

9/10

Kappalelista:

1. Inception of Atemporal Transition (Intro)
2. Mardom – Echo Zmory
3. A Sweven Most Devout
4. T.O.W.D.A.T.H.A.B.T.E.
5. A Beseechment Twofold
6. Exaudi Domine
7. The Boundless Beast
8. Widma
9. Imperishable Soulless Gown
10. The Sphere

Darkened Nocturn Slaughtercult Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat