Norjalainen Cadaver vuosimallia 2020 kuulostaa harvinaisen elinvoimaiselta – arviossa ”Edder & bile”

Norjalainen vuosimallia 2020 kuulostaa harvinaisen elinvoimaiselta ja inspiroituneelta. 1980-luvun lopulla perustettu death metal -pioneeri lojui yli vuosikymmenen tauolla, mutta on nyt palannut takaisin. Tervetuloa siis! Tuloksena on uusi albumi ”Edder & bile”, joka julkaistaan 27.11. Nuclear Blastin toimesta. Aiemmin tänä vuonna ilmestyi myös ”D.G.A.F.” EP, jossa oli esimakua tulevasta.

Yhtyeen pääpomo Anders Odden on monessa liemessä keitetty mies ja yksi Norjan äärimetalliskenen pioneereista. Miehen uraan on mahtunut Cadaverin lisäksi pesti Celtic Frostissa ja viimeaikojen Satyriconin live-kitaristin urakka. Cadaverin nykykokoonpano on vain kaksihenkinen, ja koostuu Oddenin lisäksi rumpali Dirk Verbeurenista, joka hänkin on monissa liemissä lillunut. Belgialainen Verbeuren on tullut tunnetuksi Scarvesta, Soilworkista ja suurimpana kaikista Megadethista. ”Edder & bilellä” ei juuri kuulla muita muusikoita Kam Leen (Massacre, Mantas) ja Jeff Becerran (Possessed) vokaalivierailuja lukuunottamatta.

Kaiken kuolonmetallin reunamilla soi tiukka thrash rypistely kuten ennenkin. Heti alkumetreiltä on selvää, että ”Edder & bile” ei ole vain päähänpisto, vaan tarkaan harkittu kokonaisuus, johon on panostettu täysillä. Tuotantoon on satsattu kunnolla, minkä kuulee lopputuloksesta; instrumentit erottuvat selkeästi toisistaan ja soundi on tasapainoinen. Myös yhteensoitto pelaa moitteettomasti, koostuuhan yhtye alan kiistattomista ammattilaisista. Se mikä on korville pantavaa, on levyltä huokuva innostus omaa tekemistä kohtaan. Usein käy niin, että siinä vaiheessa, kun yhtye on kunnolla breikannut ja muusikoista tulee ammattilaisia, katoaa musiikista se taika joka ennen teki siitä niin erityistä. ”Edder & bilen” kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Levyltä on kuitenkin vaikea nostaa mitään erityisiä tähtihetkiä; ”Edder & bile” on kokonaisuudessaan timanttia.

Cadaver vuosimallia 2020 on siis katsastamisen arvoinen paketti kenelle tahansa äärimetallin ystävälle. Harvoin käy niin, että legendaarisen yhtyeen uusi tuleminen olisi musiikillisessa mielessä todella hyvä. ”Edder & bile” on.

8½/10

Kappalelista:

1. Morgue Ritual
2. Circle of Morbidity
3. Feed the Pigs
4. Final Fight
5. Deathmachine
6. Reborn
7. The Pestilence
8. Edder & Bile
9. Years of Nothing
10. Let Me Burn

Cadaver Facebookissa

Kommentoi julkaisua