Norjalaisen Vredehammerin kolmas albumi ”Viperous” on tyhjä ja tylsä äärimetallin mylly

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 23.3.2020

Norjasta tarjoillaan taas äärimetallia, ja tällä erää vuorossa on kolmannen, ”Viperous”-nimisen levynsä juuri julkaissut Vredehammer. Yhden miehen orkesterista kokonaiseksi ythyeeksi kasvaneella projektilla on uskollisen fanikunnan ja parin aikaisemman kokopitkän lisäksi plakkarissaan paikallinen Grammy-ehdokkuus. Vredehammer oli aiemmin Allfaderista ja Elitestä tutun Per Vallan sooloprojekti. Valla tunnetaan myös entisestä keikkakitaristin pestistään Abbathin riveissä. Nykyisellä kokoonpanolla, johon kuuluvat Vallan lisäksi kitaristi Kristoffer Hansen ja rumpali Kai Speidel, on kokemusta yhtyeistä kuten Nordjevel, Totengeflüster ja Firtan.

Vredehammeria on luontevinta kutsua yksinkertaisesti äärimetalliksi. Bändi sekoittaa vaivattomasti sekä black metalia että death metalia, ja mukana on myös ripaus thrashia. Vaakakuppi kallistuu kuitenkin eniten black metalin suuntaan. Kaiken kyymyllytyksen koristelevat vielä teollishenkiset efektit. Yhtälössä on jotain samaa kuin Zyklonin ensimmäisessä levyssä. Lyriikat ovat Stephen Kingin inspiroimia.

Winds of Dysphoria” lävähtää kaiuttimista päin kasvoja; kaasu on pohjassa, riffit sahaavat kiemuraa ja tunnelma on kaikkea muuta kuin rento. Sama sapluuna kattaa koko levyn. Kovista soittajista huolimatta muistettavia riffejä löytyy vain ”Aggressorista” sekä ”Woundsista”, mutta muuten ei koko lätystä jää oikein mitään käteen. Ammattitaidolla tehty albumi on tuotannoltaan kaikin puolin modernin ja kliinisen siloiteltua jälkeä, mutta sielultaan tyhjyyttään ammottava kuilu.

”Viperousista” on todella vaikea saada otetta, eikä useampikaan kuuntelukerta auta. Lopulta on vain todettava, että materiaali on umpitylsää, tyhjää ja mielikuvituksetonta. Sieluttomuuttaan henkivä tuotanto ei myöskään nosta levyn arvoa millään tavalla. ”Viperousin” ei siis auta jäädä muuksi kuin perustason äärimetalliksi, joka ei maistu miltään. Grammy-ehdokkuutta en ymmärrä, joten siitä viis.

5½/10

Kappalelista:

1. Winds of Dysphoria
2. Aggressor
3. Suffocate All Light
4. Viperous
5. Skinwalker
6. In Shadow
7. Wounds
8. Any Place but Home
9. From a Spark to a Withering Flame

Vredehammer Facebookissa