Norjasta kajahtaa — arviossa Posthumin ”Like Wildfire”

Kirjoittanut Iida Elstelä - 17.5.2019

Norjasta ponnistava black metal -yhtye Posthum julkaisi huhtikuun puolella neljännen studioalbuminsa ”Like Wildfire”. Seitsemästä raidasta koostuva pitkäsoitto on aitoa black metalia mutta yhdistelee jännittävästi soundeja myös thrash- ja heavy metalista.

Ensimmäinen raita ”The Ravens Are Flying Low” aloittaa albumin rauhallisella kitarakuviolla, joka herättää saman tien mielenkiinnon. Seitsemän ja puoliminuuttisen kappaleen lähtiessä kunnolla käyntiin ei voi olla huomaamatta vokalisti Jon Skaren riipivän ulosannin olevan vivahteiltaan hämmentävän lähellä Emperorista tutun murinamestari Ihsahnin voimakasta ääntä. 

Albumin nimikkoraita ”Like Wildfire” sekä kappale ”Lonewolf Unknown” ovat levyn parasta antia. ”Like Wildfire” alkaa räjähtävästi rumpujen ja vokaalien saumattomalla liitolla, joka jatkuu läpi kappaleen. Brutaali kertosäe ja vaihteleva komppi pitävät kuuntelijan mielenkiinnon yllä. ”Lonewolf Unknown” on tasapainoinen mutta monipuolinen kappale, joka sisältää rauhallisia kitaramelodioita sekä rankkaa rummutusta, ja kappale päättyy puhdistavaan syntikkaan.

”Unicorn Slaughterhouse” olisi nimensä puolesta saattanut jäädä kuuntelematta, mutta se ei olisi kannattanut. Upeat riffimatot, pitkään jatkuvat ja tuskaiset vokaalit sekä kaukana taustalla kaikuvat synamelodiat luovat upean surumielisen kokonaisuuden, joka nousee ehdottomasti myös raitojen kärkikastiin.

”Like Wildfire” on vahva 45-minuuttinen kokonaisuus, joka yhdistelee rauhallista ja ambienttia fiilistelyä nopeisiin riffeihin sekä rankkaan tuplabasaritykitykseen. Aluksi yksinkertaisilta kuulostavat kappaleet paljastavat erilaisia nyansseja pikkuhiljaa, ja vaikka lievää toistuvuutta on havaittavissa, pitää kokonaisuus silti alusta loppuun otteessaan. Oslon maineikkaalla Inferno-festivaalillakin tänä keväänä esiintynyt Posthum on – vihdoin sekä ansaitusti – kovaa vauhtia nousemassa suuremman yleisön tietoisuuteen, joten viimeistään nyt on hyvä tehdä tuttavuutta yhtyeen tuotannon kanssa.

8/10

Kappalelista:
1. The Ravens Are Flying Low
2. Knight And Death
3. Like Wildfire
4. Defenders Of Purity
5. Lonewolf Unknown
6. Unicorn Slaughterhouse
7. The Star Extinguisher