Norther – Circle Regenerated

Norther ei varmasti esittelyjä kaipaa. Suomalaisen melodisen death-metallin yksi pioneereistä julkaisi kuudennen studioalbuminsa ”Circle Regenerated” vastikään. Lähtökohdat albumille ovat varsin mehukkaat uuden laulajan myötä.

Itselleni tuli järkytyksenä Lindroosin Peten eroaminen Northerista. Toki miekkosen kiireet ymmärtää Ensiferumin myötä, mutta itse en sitä siltikään odottanut. Uudeksi murisijaksi pestattiin allekirjoittaneelle etukäteen tuntematon Aleksi Sihvonen. Lindroosin jätettyä myös kitaristin paikan auki, kiinnitettiin toiseen kitaraan rumpali Heikki Saaren bändikaveri Naildown-yhtyeestä, eli Daniel Freyberg. Miltä se uusi levy sitten kuulostaa?

Kiekon ensimmäisellä ”Through It All” raidalla varmasti jätetään jonkunlaiset hyvästit Lindroosille. Aiemmin mukavasti puhtaasti laulellut kitaristi Kristian Rannan laulut töksäyttävät ikävästi korvaan. Omaan mieltymykseen herra tykittää liian korkealle. Myöskin Sihvosen huudot jäävät valitettavasti Lindroosin huutojen tasosta, vaikkei mies huonosti huudakkaan. Myös joku tietty raskaus levyn alkupään kappaleista jää puuttumaan. Vasta ”Some Day” biisi alkaa potkimaan kovempaa takaraivossa.

Jos levyn alkupää jää hieman latteaksi, ”Break Myself Away” biisillä palataan siihen Northerin linjaan jota ainakin itse haluaisinkin kuulla. Uskomattoman hienoja melodioita yhdistettynä äkäiseen ja nopeatempoiseen metallimäiskeeseen. On myös sanottava, että vaikken yleensä yhtyeen herkkisbiisien ystävä ole ollutkaan, on ”Falling” ehdottomasti sieltä parhaasta päästä. Ja kun tämä herkkä hetki loppuu mennään taas kovaa, kun ilmoille kajahtaa ”We Do Not Care” biisin intro. Nämä kolme kappaletta edustavatkin ehdottomasti levyn parasta antia.

Yhtyeen soittotaidoista on jälleen sanottava, että kyllä toimii. Varsinkin Rannan kitarasoolot toimivat loistavasti, ja tuntuukin että herran sormet ovat vikkelöityneet viime julkaisusta. Rumpali Saaren jalat polkevat jälleen lähennellen valonnopeutta, ja muutenkin herran rumputaiturointi miellyttää kuuloaistia filleillään ja mielikuvituksellisilla kompeillaan.

”Circle Regenerated” on ehtaa Northeria. Yhtyeen faneja tämä levy ei varmasti petä. Vaikka yhtyeen tuotanto ei olekaan niin raskasta, kuin ennen, on tämä levy mainiota jatkoa ”N”-albumille. Ainoa harmittava asia on levyn alkupään latteus. Kun levy starttaa vasta neljännen raidan kohdalla, on selvää, että jotain olisi pitänyt tehdä toisin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin aivan mukiinmenevä levy.

7/10

Kappalelista:

1. Through It All
2. The Hate I Bear
3. Truth
4. Some Day
5. Break Myself Away
6. Believe
7. Falling
8. We Do Not Care
9. The Last Time
10. Closing

www.myspace.com/norther

Kirjoittanut: Sami Haapoja