Lost Society

Nosturin viimeinen metalli-ilta – Best Tour Ever tarjoili laajamittaisen show’n

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.1.2020
Lost Society

Legendaarisessa Nosturissa juhlittiin maanantaina historian viimeistä metalli-iltamaa, kun paikalle saapui ainutlaatuinen kattaus loistavia bändejä. Jokainen näistä bändeistä edustaa täysin omaa soundiansa, mikä teki illan tarjonnasta vielä mielenkiintoisemman. Paikalla nähtiin WheelShiraz LaneArion sekä Lost Society. Saapuessani paikalle, huomasin ensimmäisenä ihmispaljouden. Kyseistä tapahtumaa ei oltu myyty täysin loppuun, mutta kiitettävä määrä metallikansaa oli saapunut paikalle juhlistamaan Nosturia viimeisen kerran. Edes myöhäinen maanantai-ilta ei vaikuttanut ihmisten äänekkyyteen tai kaljatuoppien määrään.

Wheel

Ensimmäisenä lavalle saapui progressiivista metallia soittava suomalais-englantilainen Wheel. Keikan alussa jouduin hetken aikaa etsimään vokalistia lavalta, sillä lava oli savun peitossa ja jäsenillä huput päässä. Varmasti kaikki ovat tottuneet automaattisesti olettamaan vokalistin sijoittuvan keskelle lavaa, mutta tämä bändi oli tehnyt poikkeuksen. Vokalisti oli sijoitettu lavan reunaan, kun taas basistille oli annettu tila lavan keskeltä. Vaikka basisteista usein vitsaillaan tai pidetään heitä jollakin tasolla ”alempiarvoisina”, Wheelin basisti teki armottoman vaikutuksen ottaen kaiken tilan haltuun lavalta sekä moshaten taukoamatta. Voin kuvitella, etten ollut ainoa yleisössä, joka melkein pystyi tuntemaan seuraavan päivän niskakivun.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Wheelin esitys oli omalaatuinen, mystinen ja pysäyttävä. Show oli vähäeleinen, mutta vokalistin loistava lauluääni sekä monipuoliset valot tekivät show’sta miellyttävän katsoa. Valokuvaajan kannalta valaistuspuoli oli todennäköisesti täyttä priimaa.

Shiraz Lane

Pienen hengähdystauon jälkeen lavan valtasi Shiraz Lane. Kyseinen yhtye on tunnettu hieman ”hippimäisestä” hyväntuulisesta rockista. Itselleni kyseisen bändin live-show’t ovat olleet aina hyvin terapeuttisia – raskaan viikon tai alakuloisuuden vallitessa heidän livensä parantavat mielialaa aivan maagisella tavalla. Esiintymisen jälkeen mieli on puhdas ja hymykin eksyy kasvoille. Shiraz Lane kiitti Nosturia, Elmua ja tottakai paikalle saapunutta yleisöä ja heitti ilmoille ehdotuksen uuden paikan valtaamisesta, mikäli Elmu ei löydä uutta toimintapaikkaa. Esityksen aikana kuultiin niin vanhempia kappaleita, kuten ”Mental Slavery” kuin uudempiakin, ”Revolution” ja ”To The Moon And Back”.  Jälkikäteen kuulin usean puhuvan yhtyeestä positiiviseen sävyyn, selvästi he olivat onnistuneet hurmaamaan yleisöstä uusia kuuntelijoita itselleen.

Arion

Illan kolmas yhtye Arion on ollut kiireinen tänä vuonna. Yhtye on kiertänyt Eurooppaa Battle Beastin kanssa, kotimaata Sonata Arctican kanssa sekä tehnyt pitkän listan festarikeikkoja. Ei siis ihmekään, että yleisössä oli käsinkosketeltava odotuksen tunnelma. Jokaisella kerralla, kun olen kyseisen bändin nähnyt livenä, ovat he toimittaneet ammattimaista ja laadukasta viihdettä kerta toisensa perään. Paukkuja ei ole säästelty ikinä, mutta eilen lyötiin vitosvaihteen sijasta turbovaihde silmään. Settilista oli suurimmalta osin todella vauhdikas ja menevä, mutta tilaa oli tehty kuitenkin kauniille balladille ”You’re My Melody”. Kyseinen kappale on mielestäni todella hienosti rakennettu, alkaen hitaasti ja yksinkertaisesti vain koskettimilla säestäen, kunnes loppua kohden se rakentuu suuremmaksi ja voimakkaammaksi huipentuen loistavan Iivo Kaipaisen kitarasooloon, joka aiheuttaa itselleni aina kylmät väreet. Tämä vuosi oli Arionille hyvä, ja odotan innolla mitä ensi vuosi tuo tullessaan!

Lost Society

Best Tour Ever -ilta huipentui odotetun ja roimasti kehuja keränneen Lost Societyn esiintymiseen. Tupa oli täynnä niin alakerrassa kuin ylhäälläkin. Lämpötila salissa lähenteli kesän hellelukemia. Yhtye aloitti keikkansa uudehkolla ”No Absolution” –kappaleella, ja ensimmäisten sointujen soidessa alakerrassa oli jo valtava pitti käynnissä. Muutaman kappaleen jälkeen yhtyeen keulakuva Samy Elbanna viittoi yleisöä tekemään wall of deathin – ja yleisö teki työtä käskettyä. Kerrankin sain todistettua oikein toimivaa wall of deathia ja mosh pittiä, kun ihmiset auttoivat kaatuneet ylös eikä kehenkään nähtävästi sattunut. Lost Societyn energia on käsittämättömän huumaavaa ja se tarttui myös lavalla olleeseen ammattivalokuvaajaan, joka otosten välillä hytkyi rytmin mukana. Illan aikana kuultiin myös cover-versio Rage Against the Machinen kappaleesta ”Guerilla Radio” sekä upea uusi single ”Into Eternity”. Tämä yhtye on ehkä tämän hetken lupaavin nouseva metalliyhtye Suomesta, enkä kyseenalaista tätä titteliä sekuntiakaan. Lost Society toimitti mittavan ja monipuolisen, viihdyttävän ja ammattimaisen show’n, jolla Nosturi sai todellakin ansaitsemansa metallipäätöksen.

Luetuimmat

Uusimmat