Nosturissa ensimmäisen keikkansa koskaan soittavan Cyhran Jake E: ”Odotamme keikkaa todella innoissamme”

Ruotsalainen entisistä In Flamesin sekä Amaranthen jäsenistä koostuva superkokoonpano Cyhra julkaisee debyyttialbuminsa nimeltä ”Letters To Myself” Spinfarm Recordsin kautta 20. päivä lokakuuta.

Cyhra soittaa ensimmäisen keikkansa koskaan Helsingin Nosturissa 27. päivä lokakuuta. Kaaoszine tavoitti albumin promoamisen keskeltä yhtyeessä laulavan Jake E:n, joka paljasti hieman uuden yhtyeen taustoja sekä avasi hieman syitä Amaranthesta lähtemiseen liittyen. Voit lukea haastattelun tästä:

Mitä olet tehnyt viime aikoina? Oletko työskennellyt CyHran tulevan debyyttialbumin promoamisen parissa?

Jake: Olen työskennellyt toimistollani, viime aikoina olen hoitanut eniten käytännön tehtäviä kiertuetta ja esimerkiksi ensimmäistä Suomen keikkaa ajatellen. On vielä tuhansittain taustatyötä tehtävänä, jonka täytyy olla hoidossa, ettei koko show ole ihan fucked up.

Kuinka paljon odotat live-esiintymisiä ja erityisesti Suomen keikkoja? Amaranthe on ainakin soittanut täällä paljon, ja teillä on myös melko uskollinen fanikanta täällä?

Jake: Olen todella, todella innoissaan! Olen ollut hieman ulkona skenestä noin vuoden nyt. Vuosi sitten syyskuussa soitin viimeisen keikan Amaranthen riveissä Japanissa, ja kaipaan lavalla olemista jo ihan järjettömän paljon. Se on myös mukava bonus, että ensimmäinen keikka on nimenomaan Suomessa.

Toki myös hieman jännittää, mitä yleisö tykkää uudesta musiikista. Albumi julkaistaan 20. päivä ja ensimmäinen keikka on Helsingissä 27. lokakuuta. Toivotaan, että ensireaktio albumiin on hyvä ja ihmiset tulevat keikalle.

Teillä on riveissänne aika vakuuttavia nimiä, kuten Jesper ja Peter In Flamesista, ja sinulla on Amaranthe-tausta – luulen, että ihmiset ovat innokkaita kuulemaan, mitä teiltä tulee?

Jake: Totta kai niinkin, mutta kuitenkin musiikin täytyy olla se, mikä ihmisiin iskee. Olemme kaikki entuudestaan suosittujen bändien jäseniä, mutta se ei ole mitään, mihin voisi nyt nojautua. Totta kai taustamme kiinnittää ihmisten huomion, mutta Cyhra tuli tänne jäädäkseen, joten kaikki on kiinni siitä musiikista, mitä nyt teemme.

Sanoit, että siitä on nyt vuosi, kun olet viimeksi ollut lavalla. Mitä oikeastaan Amaranthen kanssa tapahtui? Pidit hieman taukoa, ja päätit sitten, ettet halua enää soittaa heidän kanssaan?

Jake: Se on pitkä tarina selittää, mutta kun katsoo nyt taaksepäin, voi ehkä ymmärtää, miksi tarvitsin kaikki ne tauot. En nauttinut siitä enää ja koko skenessä tuli monta asiaa vastaan, mistä en enää pitänyt. Olin päättänyt jo puoli vuotta aiemmin ennen kuin tein viimeisen keikan Amaranthen kanssa, että Japanin keikka tulee olemaan viimeiseni. Bändi tiesi päätöksestäni jo paljon aiemmin, mutta päätimme odottaa uuden albumin julkaisun ja soittaa keikat, ettei kaikki menisi pilalle. Viimeisen Amerikan ja Euroopan kiertueen ajan he jo tiesivät, etten ole tulossa takaisin, ja yrittivät etsiä korvaajaa minulle.

Oliko bändin uusi, musiikillisesti kevyempi linja syy lähdöllesi? Ensimmäinen albumi oli hiukan enemmän metallia kuin nämä uudemmat?

Jake: No, se oli ehkä yksi syy lähdölleni, mutta on paljon muutakin. Bändin perustamisvaiheessa meillä oli tarkka visio, miltä haluamme kuulostaa ja miten kaiken tulisi toimia, mutta loppua kohti en pystynyt enää tekemään sitä, mitä halusin. Tavallaan kadotin luovuuteni. Kyllästyin ikuisiin riitoihin siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei, joten minulle jäi vain kaksi vaihtoehtoa: käskeä kaikkien painua helvettiin ja tehdä niin kuin itse haluan, tai lähteä itse pois. Perustin bändin Olofin kanssa, mutta en ole ihminen, joka ajaa muut pois, joten lähdin itse, ja annoin muille tilaa tehdä sellaista musiikkia kuin he haluavat. Halusin mennä omaa tietäni.

Ja sitten päädyit perustamaan Cyhran. Oliko idea uudesta bändistä valmiina jo Amaranthesta lähtiessäsi, vai milloin se tapahtui?

Jake: Päätin läheä Amaranthesta maaliskuussa 2016 ja soittaa viimeisen keikan saman vuoden syyskuussa. Uusia biisejä aloin kirjoittaa tämän vuoden tammikuussa, joten en tiennyt valmiiksi pysyisinkö poissa musiikkipiireistä muutaman vuoden tai keskittyisinkö vaikka näyttelemiseen tai johonkin muuhun. Tiesin kyllä, etten koskaan lopeta soittamista, mutta en tiennyt yhtään, että jatkaisin soittamista näin nopeasti. Sitten Jesper otti yhteyttä ja kaikki toimi hyvin, joten ei ollut tarvetta odottaa kauempaa. Kirjoitimme biisejä ja laitoimme ne albumille.

Miten sinä, Jesper ja Peter oikeastaan päädyitte yhteen ja perustamaan bändin?

Jake: Olemme olleet Jesperin kanssa hyviä ystäviä jo seitsemän vuotta, tutustuimme kaksitoista vuotta sitten, kun työskentelin In Flamesin teknikkona. Meistä tuli todella läheiset. Yhtenä päivänä kahvilla vaan saimme idean kirjoittaa biisejä yhdessä, kun Jesper totesi, ettei ole tehnyt musiikkia itse muutamaan vuoteen. Seuraavana maanantaina istuimme alas studioon ja teimme biisin, joka päätyi ”Letters to Myselfin” päätöskappaleeksi.

Levyn nimi on siis ”Letters to Myself.” Mikä on tarina nimen takana?

Jake: Se kuvastaa levyn lyriikoita. Kaikki levyn tekstit ovat todella henkilökohtaisia. Olemme käyneet paljon keskusteluita esimerkiksi Jesperin aiempaan elämään ja päihderiippuvuuteen liittyen, ja Jesper todella halusi, että näistä asioista puhutaan myös lyriikoissa. Jokainen biisi on yksittäinen, todella henkilökohtainen kirje.

Jesper onkin ollut julkisuudessa varsin avoin alkoholiongelmistaan. Luuletko, että kiertueella tulee olemaan haastavaa? Juovatko muut bändin jäsenet alkoholia?

Jake: Kukaan meistä ei ole kova juomaan enää. Ja mitä tulee Jesperiin, hänellä ei ole enää vaikeuksia olla alkoholin tai humalaisten ihmisten lähellä. Tietenkään emme pidä mitään hurjia bileitä tai juo suuria määriä, koska se ei olisi hyvää ystävyyttä. Totuus on myös se, että musiikkibisneksessä, niin kuin missä tahansa muussakaan ammatissa, liika juominen ei vaan toimi. Missä muussa ammatissa voit soittaa pomolle, että en tule töihin koska join pullon vodkaa?

Niin, totta. Muusikon elämässä viinaa on varmasti koko ajan saatavilla paljon, joten siihen on varmaan helppo jäädä koukkuun?

Jake: Se on totta, mutta se, että alkoholia on paljon tarjolla, ei ole suurin ongelma on se. Ongelma on se, että tässä skenessä liiallinen alkoholin käyttö on glorifioitua. Rakastan oluen juomista ja kerään japanilaisia viskejä, mutta juon yhden oluen silloin tällöin ja viskiä ehkä kerran kuussa. Tällä alalla on coolia olla helvetin kännissä ja tehdä tyhmiä asioita. Olen ollut aiemmin kova juomaan, mutta siinä vaiheessa, kun elanto tulee musiikista ja työhön kuuluu myös luoda hieno show ihmisille, jotka ovat maksaneet siitä, että näkevät sinut, et voi olla kovassa kännissä lavalla.

Vielä tulevaan albumiin palatakseni, kaikki tietävät teidän aikaisemmat bändinne ja minkä tyylistä musiikkia olette tehneet. Hermostuttaako se, miten nuo Amaranthen ja In Flamesin vanhat fanit tulevat ottamaan uuden musiikkinne? Onko uuden levyn tarkoitus kuulostaa Amaranthelta tai In Flamesilta, vai oliko tavoitteena hakea ihan uudenlaista musiikillista linjaa?

Jake: Olipa pitkä kysymys! Mutta joka tapauksessa, aluksi kun istuimme alas kirjoittamaan biisejä, meillä ei ollut selkeää ajatusta siitä, mitä olemme tekemässä. Emme edes tienneet teemmekö biisejä jollekin muulle, vai tuleeko kokoonpanomme olemaan Jake & Jesper, joten emme oikeastaan koskaan puhuneet siitä, miltä haluamme kuulostaa. Totta kai biiseissä kuulee vaikutteita Amaranthesta ja In Flamesista, mutta emme tarkoituksella halua kuulostaa niiden sekoitukselta, vaan biiseissä kuulee meidän tavan tehdä biisejä. Jesper on nero kitaramelodioiden kanssa, ja totta kai saundissamme kuuluu In Flamesin ja Amaranthen tyyli, mutta silti teimme albumin itseämme varten.

Meissä oli paljon sellaista, minkä piti päästä ulos, ja ollakseni rehellinen, en ole koskaan ollut ylpeämpi mistään, mitä olen tehnyt! Jos ihmiset pitävät tästä, olen tietenkin todella iloinen siitä, mutta vaikka kukaan ei pitäisi, niin ainakin itse pidän. Toki haluaisin, että vanhat fanit pitävät siitä, mutta olisi hienoa, jos uudet fanit löytäisivät sen myös – siis sellaiset, jotka eivät ole koskaan kuunnelleet Amaranthea tai In Flamesia. En oikeastaan ole hermostunut, vaan enimmäkseen utelias näkemään, pitävätkö ihmiset uudesta musiikistamme.

Teillä on riveissänne myös suomalainen jäsen, kitaristi Euge Valovirta. Mikä hänen roolinsa levyn teossa oli? Ja miten oikeastaan päädyitte yhteistyöhön?

CyHra -promokuva 2017

Jake: Naapureista täytyy pitää huolta! Suomi on aina ollut lähellä sydäntäni ja minulla on aina jotain kuvioita meneillään suomalaisten kanssa. Euge ei kirjoittanut biisejä, mutta hän rakensi joitain todella ilmiömäisiä kitarasooloja albumille. Kuten tiedetään, kitaristina et ole mitään, jos et pysty soittamaan tolkuttoman nopeita sooloja. Ei, vaan olemme tunteneet Eugen kanssa toisemme useita vuosia. Kun puhuimme bändin kanssa siitä, että ainakin livetilanteisiin olisi hyvä saada toinen kitaristi, että kitaralinjoista tulisi harmonisia. Euge tuli heti mieleeni. Hän onneksi piti ideastani ja lähti mukaan. Näyttää myös paperilla hyvältä, että meillä on suomalainen jäsen riveissämme!

Lopuksi hieman tulevaisuuden suunnitelmistanne. Mitä tapahtuu albumin julkaisun ja Nosturin keikan jälkeen?

Jake: Bändin suunnitelma on olla bändi. Kun teen jotain, teen sen aina täysillä. Haluan bändin olevan niin iso kuin mahdollista ja soittaa ihan kaikkialla. Tarkoituksena on luoda hyvää musiikkia ja live-esityksiä, sille minä elän! En malta odottaa, että pääsemme esiintymään yleisölle. Myös Suomessa soittamista odotamme paljon, se tulee olemaan niin hienoa. Tarkoituksena on vetää iso show siellä. Nähdään siis pian!

https://www.facebook.com/CyHraofficial/

Cyhran tulevan albumin voit ennakkotilata LevykauppaX:n kautta tästä.

Kommentit