Numenorean – Home

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 15.7.2016

Post black metalin, jota genren kolmanneksi aalloksikin voidaan kutsua, nousu on jatkunut melko tasaisena viime vuosina. Muun muassa Deafheavenin ja Alcestin ansiosta tyylilajiin liittyvä tunnelmoinnin ja ”sahaamisen” kombinaatio on noussut suurempaan tietoisuuteen. Post black metal saattaa olla terminä jokseenkin harhaanjohtava, sillä Numenoreanin kaltaisten yhtyeiden musiikki on kuitenkin kaukana perinteisestä black metalista.

Kanadan Calgarysta kotoisin oleva Numenorean julkaisee debyyttinsä ”Home” 22. heinäkuuta. Albumin soundimaailmassa keskeistä on sen rakentuminen niin post metalin kuin post black metalin pohjalta. Tummanpuhuva tunnelmointi yhdistyy vyöryviin black metal -osuuksiin. Numenoreanin vahvuutena on muun muassa vahvojen tunnelmien kehitteleminen ja dynamiikan vaihteluiden hyödyntäminen, sillä black metal -paahdon kanssa vuorottelevat tunnelmallisemmat osiot luovat musiikkiin syvyyttä ja sävykkyyttä.

Albumin keskelle sijoitettu ”Shoreless” tuntuu hetkelliseltä nyrjähdykseltä muun kokonaisuuden seassa. Muita huomattavasti lyhyempi kappale jää selvästi irralliseksi. Hämmentävintä kyseisessä kappaleessa kokonaisuuden kannalta on se, että ”Shorelessia” seuraava kappale ”Devour” hyödyntää lähes samaa kitarakuviota, minkä vuoksi ”Shorelessin” funktio jää monin tavoin kysymysmerkiksi.

Numenoreanin periaatteessa hyvin huomattava genretietoisuus ei jää häiritsemään, sillä yhtyeen debyyttialbumi on tyylikkään yhtenäinen ja selkeä kokonaisuus. Vielä melko rajallisen yleisön tietoisuudessa olevan yhtyeen soisi debyyttinsä myötä nousevan laajempaankin suosioon. Vielä hieman suurempaa uskaliaisuutta ja omaperäisyyttä hyödyntämällä ”Home” olisi voinut nousta sfääreihin, joita se ei vielä täysin saavuta. Karusta kansikuvasta huolimattaan ”Home” on albumi, jolla pienet kauneusvirheet jäävät häilyvän pieniksi virheiksi muuten loistavassa kokonaisuudessa.

9/10

Kappalelista:

1. Home
2. Thirst
3. Shoreless
4. Devour
5. Laid Down

Numenorean Facebookissa

Kirjoittanut: Jasmin Vahtera