Nykyään julkaistaan enemmän musiikkia päivässä kuin koko vuoden 1989 aikana yhteensä, väittää ekonomisti Will Page

Kirjoittanut Kasper Piippo - 18.11.2024

Musiikin tekemisen, miksauksen ja jakelun helppous on johtanut siihen, että julkaistavan musiikin määrä on noussut huimasti verrattuna muutaman vuosikymmenen takaiseen aikaan. Entinen Spotifyn ja Iso-Britannian tekijänoikeusjärjestö PRS For Musicin pääekonomisti Will Page kertoo MusicRadar -lehdelle, että nykyään julkaistaan enemmän musiikkia yhdessä päivässä kuin koko vuonna 1989. Tämä havainnollistaa, kuinka valtavaksi musiikkialan tarjonta on kasvanut. Page lisää, että yhä suurempi osa tästä musiikista syntyy itsenäisten artistien toimesta, mikä kasvattaa kysyntää musiikkituotannon ohjelmistoille.

MIDiA-tutkimuslaitoksen tuoreen raportin mukaan musiikintekijöiden määrä kasvoi viime vuonna 12 prosenttia, saavuttaen 75,9 miljoonan rajan. Vuoteen 2030 mennessä määrän on ennustettu nousevan jopa 198,2 miljoonaan. Kasvun taustalla on niin sanottujen ”kuluttaja-tekijöiden” lisääntyminen. Sama ilmiö mullisti valokuvauksen Instagramin kautta ja videotuotannon TikTokin avulla. Raportin mukaan satunnaisesta musiikin tekemisestä tulee valtavirtaa, ja tämä luo aivan uudenlaisen laajuuden musiikin tekijätaloudelle.

Kun musiikintekijöiden määrä kasvaa, yksittäisen artistin asema muuttuu yhä pienemmäksi osaksi laajenevaa luovan talouden kenttää. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että musiikkityökalujen tilausmallit tulevat todennäköisesti säilymään. Pyramind-instituutin Steve Heithecker kritisoi MusicRadarin tutkimuksessa näitä tilausmalleja viitaten niiden taloudellisiin motiiveihin:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

“Software companies have followed the lead set by Wall Street. Recurring revenue is very sexy right now. Everyone wants in on it. People often also forget they have the subs and then it’s a bit like free money for these companies when they auto renew”. Steve Heithecker

Musiikin luovan talouden kehitys tuo mukanaan sekä suuria mahdollisuuksia että uusia haasteita artisteille, kun ala jatkaa laajenemistaan ennennäkemättömällä vauhdilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy