Nykyaikaista kikkailua painavin elkein – Tesseract Tampereen Tavara-asemalla
Brittiläinen djent-pioneeri Tesseract saapui viime perjantaina ensimmäisille Suomen keikoilleen. Kiertuekumppaneina lavaa lämmittelivät yhdysvaltalainen matikkarock-yhtye The Callous Daoboys sekä Tesseractin hengessä djentiä räimivä saksalainen Unprocessed.
Illan mutkikas avaus oli yhdysvaltalainen The Callous Daoboys, joka ripitti matikkamätkinnällään tamperelaisyleisöä ison bändin energiaa uhkuen. Yhtyeessä erityistä innostusta herätti viulisti, joka istui joukkoon täydellisesti jousisoittimensa kanssa. On suoranainen harmi, ettei viulua saatu kuulumaan livemiksauksen läpi. Myös kitarat olivat lähes täysin kuulumattomissa, mikä tietysti vei esitykseltä pontta. Yhtyeen lavakarisma oli kuitenkin vailla vertaansa, ja yleisö saatiin lämmiteltyä uhkaavalla räksytyksellä illan seuraavia esiintyjiä varten.
Kyseessä oli ensimmäinen todistamani iltama Tampereen uudella Tavara-asemalla. Puitteet ovat kunnossa ja paikka on tyylikäs, mutta ehkä livemiksauksen mössömäisyys jäi kaihertamaan ainakin The Callous Daoboysin kohdalla.
Seuraavana oli vuorossa enemmän illan pääesiintyjää mukaileva saksalainen Unprocessed, jonka musiikki yhdisteli kitarataituruutta Polyphian hengessä ja perinteisempää djentiä. Unprocessedin tunnelma oli kohdillaan ja varmasti juuri sitä, mitä yhtye visioi.
Yleisö hullaantui djentin mätkeestä ja innostui moshpitteihin ja crowd-surffailuun. Yhtyeen laulaja suorastaan janosi hyvää meininkiä ja oli jatkuvasti vaatimassa yleisöä riehumaan. Se oli lähes heavy metal -show.
Illan pääesiintyjä, brittiläinen Tesseract aloitti keikkansa varsin kunnianhimoisesti. Yhtye on tehnyt mittavan uran djent-genren pioneerina, ja se näkyi yleisön innostuksesta sekä bändin vankkumattomasta ammattitaidosta. Yhtyeen keikka keskittyi viime vuoden puolella julkaistuun ”War Of Being” -albumiin, jolla voisin sanoa olevan hieman juurille palautumisen makua.
Salaa ajattelin, että bändin todellinen timantti, Daniel Tompkins kykenisi livenä lähes samaan kuin mitä Tesseract on levyilleen äänittänyt. Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä yhtye soitti vielä kaksi ensimmäistä osaa ”Concealing Fate” -kokonaisuudesta, joka oli minulle se odotetuin hetki. Ensimmäisen levytyksen meiningissä on jotain sellaista, mitä yhtye ei ole pystynyt jälkeenpäin tekemään. Bändin uusin albumi tuo kuitenkin sopivasti sitä vivahdetta takaisin, ja keikka oli hyvin viihdyttävä.
Settilista:
1. Natural Disaster
2. Echoes
3. Of Mind – Nocturne
4. Dystopia
5. King
6. War of Being
7. Smile
8. The Arrow
9. Legion
10. The Grey
11. Juno
12. Concealing Fate, Part 1: Acceptance
13. Concealing Fate, Part 2: Deception