Nyt se on varmaa: suuret yleisötapahtumat kielletään heinäkuun loppuun asti

Yleisökuva – Tuska 2018

Kesän festivaalien ja tapahtumien kohtalo on nyt saanut virallistuksen myös hallituksen suunnalta. Tänään kello 19.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin kertoi, että kesän osalta festivaalit sekä massatapahtumat on peruttu kokonaan. Aikaisintaan tapahtumia voi alkaa jälleen järjestämään elokuussa.

Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä ainakin 31. heinäkuuta asti. Marinin mukaan aluehallintovirastoilla on toimivalta tartunalain perusteella kieltää suuret yleisötilaisuudet aina kuukausi kerrallaan. Loppukesän ja alkusyksyn tilaisuuksien arviointi tehdään Marinin mukaan viimeistään kesäkuun alussa.

Kun Marinilta kysyttiin mahdollisuutta pienten tapahtumien järjestämiseen, hän vastasi seuraavasti:

”Tämä linjaus koskee näitä isompia yli 500 hengen yleisötilaisuuksia. Meillähän on tälläkin hetkellä yleisillä paikoilla kymmenen hengen kokoontumisrajoitus. Eli yli kymmenen hengen kokoontumisia ei saa tällä hetkellä yleisillä paikoilla olla, ja tämä rajoitus on sinne 13.5 asti voimassa. Kun hallitus käy silloin 3.5 tämän rajoitustoimenpiteiden kokonaisuuden läpi, myös katsotaan tämä kokoontumisrajoitus ja se, onko sitä toimenpidettä syytä jatkaa 13.5 jälkeen. Mikäi sitä jatketaan, niin tietenkin yleisillä paikoilla nämä rajoitukset koskevat sitä henkilömäärää, mutta katsottiin tarpeelliseksi jo tässä vaiheessa linjata näiden isojen yleisötapahtumien osalta, koska pidetään varsin kohtuullisena sitä, että tapahtumien järjestäjät saisivat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tiedon siitä, voidaanko näitä tapahtumia kesällä järjestää. Tällä hetkellä tämä yleisötapahtumien rajaus hallituksen linjauksen mukaisesti on sinne 31.7 asti, ja aluehallintovirastot sitten tartuntalain nojalla tekevät nämä varsinaiset päätökset aina kuukaudeksi kerralla. Hallitus tulee kesäkuun alussa arvioimaan sitä, onko tätä yleisötapahtumien rajoitusta tarpeen pidentää heinäkuun lopusta.”

Kysyttäessä, tuleeko hallitukselta tapahtumajärjestäjille jonkinlaista tukipakettia, Marin vastaa:

”Hallitus ei käynyt erillisestä tapahtumiin liittyvästä tukipaketista tänään keskustelua. Tietenkin meillä on mahdollisuutta eri toimijoilla hakea avustuksia. Tämä yritystukikokonaisuus perataan huolella, ja siellä myös arviointikriteereitä uudistetaan niin, että tuki kohdentuisi paremmin sitä tarvitseville. Minun käsitykseni on se, että näillä tapahtumajärjestäjillä onneksi monilla olisi vakuutuksessa ehtoja, että vakuutusten kautta voitaisiin myös saada korvauksia siitä, että tapahtumia perutaan.”

Rajoitukset tarkoittavat sitä, että ainakin Tuska, Sideways, Ilosaarirock, Provinssi, Rockfest, Nummirock, Tammerfest, Qstock ja Pori Jazz ovat tältä kesältä peruttuja. Eilen Turun Ruisrock ilmoitti jo ennen hallituksen linjausta peruuttavansa festivaalin. Aikaisemmin keväältä peruttiin Steelfest, Järvenpään Puistoblues kuin myös Puolangan LankaFest.

Turvassa saattavat tämän hetkisen tiedon perusteella olla Flow Festival, Saarihelvetti, Helsinki Death Fest, Dark River Festival, Blockfest, sekä jo aikaisemmin syksylle siirtyneet Jyrock, Saaristo Open sekä Turun Kesärauha.

Kommentoi julkaisua