Oddland

Suomi Metal Star -kilpailun voittaja, turkulainen progressiivista metallia soittava Oddland julkaisee uuden ”The Treachery Of Senses” -nimeä kantavan albuminsa toukokuun 2. päivä Century Media Recordsin kautta. Kaaoszine otti sähköpostitse yhteyttä Oddlandin Sakariin, Joniin ja Jussiin, jotka paljastivat meille hieman yhtyeen debyyttialbumin taustoja sekä tulevaisuuden suunnitelmiaan. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Terve. Mitäs Oddlandin leiriin tällä hetkellä oikein kuuluu ja mitenkäs vuosi on lähtenyt käyntiin?

Jussi: Moro. Innolla ja jännityksellä odotellaan levyn julkaisua ja sen saamaa vastaanottoa. Alkuvuosi on kulunut vauhdilla mm. levyn kansitaidetta, promomatskuja, t-paitoja yms. hioessa sekä tietysti biisejä treenatessa.

Teidät kiinnitettiin Suomi Metal Star -kilpailun voittajana Century Medialle, ja tämän seurauksena ilmestyy myös teidän ensimmäinen albuminne ”The Treachery Of Senses”. Pystyittekö te missään vaiheessa edes kuvittelemaan, että voittaisitte kyseisen kilpailun?

Jussi:Tietysti voitto oli tavoitteena, varsinkin kuultuamme pääsystä 12 semifinalistin joukkoon. Mukana oli kuitenkin kovia bändejä, joten varmalta voitto ei missään vaiheessa tuntunut. Asenteemme taisi olla lähinnä ”tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää”.

Teillä oli valmiina kappaleita jo ennen kuin osallistuitte kilpailuun. Päätyikö noita kappaleita myös debyytille vai sävelsittekö te kokonaan uutta materiaalia albumia varten?

Jussi: Olimme aloittaneet levyn esituotantoa jo ennen kilpailua, joten suurin osa kappaleista oli kyllä pääpiirteissään valmiina. Voiton jälkeen mukaan tuli vain kaksi kokonaan uutta biisiä: ”Lines of Silver Blood” ja ”Sewers”. Muokkasimme ja sovitimme kylläkin osaa vanhoista kappaleista melko raskaalla kädellä levykokonaisuutta suunnitellessamme – tästä hyvä esimerkki on kappale ”In Endless Endeavour”, josta jokunen kuulija on saattanut kuulla vuoden 2009 promolevyltä ”Away from the Watching Eye” varsin erilaisen sovituksen.

Mitä voit kertoa meille albumin materiaalista. Jos kuvailisit yhtyettä sellaiselle, joka ei teistä vielä ole kuullut, niin miten kuvailisit Oddlandin musiikkia?

Jussi: Pyrimme luomaan voimakkaita tunnelmia nojaamatta liikaa perinteisiin raskaan musiikin kaavoihin. Kuuntelijat ovat löytäneet sävyjä yhtyeistä kuten Pain Of Salvation, Meshuggah, Tool, Riverside ja Faith No More.

Kertoisitko meille hieman albumin sanoituksista. Mistä kappaleet oikein kertovat ja mistä yleensä ammennat ideoita yhtyeen musiikkiin?

Sakari: Kaikkeen havaitsemiseen liittyy tulkintaa, ja levyn sanoitukset kertovat hyvin laveasti kuvailtuna kaikista niistä tavoista, joilla nämä havainnot voivat vääristyä. Kyseessä ei ole teemalevy, mutta jonkinlainen yhdistävä, löyhä filosofia ja inspiraatio sanoitusten takaa on löydettävissä.

Mitä muusikoita itse arvostat modernissa musiikissa eniten? Miksi?

Joni: Arvostamme Oddlandissa varmaan kaikki eniten muusikoita, jotka seuraavat tinkimättä omaa näkemystään ja pyrkivät luomaan uutta vanhan toistamisen sijaan. Bändin kesken on kunnioittavaan sävyyn keskusteltu esim. Tom Waitsistä, Daniel Gildenlöwistä, Guthrie Govanista, Les Claypoolista, Allan Holdsworthistä, Devin Townsendistä, Fredrik Thordendalista jne.

Albumin visuaalisesta puolesta vastaa Elton Fernandes. Miten päädyitte työskentelemään juuri hänen kanssaan ja mitä albumin kansitaiteelle oikein halutaan viestittää?

Jussi: Törmäsimme sattumalta Eltonin taiteeseen netissä, tykästyimme ja ehdotimme yhteistyötä. Kansitaiteen teemat ovat löydettävissä levyn lyriikoista; tunnelman halusimme olevan surrealistinen.

Albumin miksasi Dan Swanö. Miten päädyitte yhteistyöhön juuri hänen kanssaan?

Joni: Miksaajaa miettiessämme ensimmäisten joukossa puheisiin tuli Dan Swanö. Hänestä oli hiljattain ollut juttu Infernossa, ja tästä syystä miehen ansiot olivat tuoreena mielessä. Seuraavana päivänä levy-yhtiöltä tuli viesti, jossa he ehdottivat levyn miksaajaksi Swanöä. Vastausta ei tarvinnut kauan miettiä. Dan on loistava tyyppi: ammattitaitoinen, huumorintajuinen ja ennen kaikkea kärsivällinen.

Kuten haastattelun alussa mainitsin, albumin julkaisusta tulee vastaamaan Century Media Records. Miten yhteistyö levy-yhtiön kanssa on lähtenyt käyntiin ja millaisia odotuksia teillä itsellänne on tästä yhteistyöstä?

Jussi: Olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön CM:n kanssa. Taiteellisesti meillä on ollut käytännössä täysin vapaat kädet, ja muistakin asioista on keskusteltu ja sovittu hyvässä hengessä. Ennestään tuntemattomana bändinä isolla lafkalla ei meillä ole ollut kummoisia odotuksia yhteistyön suhteen, mutta ainakin tällä hetkellä olemme hyvällä mielellä; jatko riippuu varmasti myös levyn saamasta vastaanotosta.

Monissa eri peleissä esiintyy erilaisten yhtyeiden musiikkia. Jos saisitte itse valita jonkun pelin, jolle Oddlandin musiikkia tulisi, niin mikä peli se olisi ja minkä kappaleen uudelta albumiltanne haluaisit peliin tulevan?

Jussi: Varmaankin joku survival horror -henkinen pläjäys tyyliin Silent Hill XXIV: ennen boss fightia tunnelmaa luomassa kappale Sewers, jonka lyriikoissa pohdiskellaan viemärihirviöiden metkuja.

Jos Oddland olisi shotti, millainen shotti se olisi?

Jussi: Myrkynvihreä minttusnapsi, jonka pohjalla pluraus Tabascoa ja keskipaahtoinen Starbucks House Blend -kaffepapu.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea levyn julkaisun tiimoilta. Onko sinulla jotain, mitä haluaisit lopuksi sanoa Kaaoszinen lukijoille?

Jussi: Kiitti! Levynjulkkarikeikka 16.5. Turun Klubilla! Keikan Facebook -eventti löytyy täältä.

Kommentoi julkaisua