Oddland – The Treachery Of Senses

Turkulainen, progressiivista metallia soittava Oddland ponnahti metalliväestön tietoisuuteen voitettuaan vuosi sitten Suomi Metal Star -kilpailun. Palkintona kyseisessä skabassa oli levytyssopimus Century Medialle, jonka kautta “The Treachery Of Senses” nyt luonnollisesti julkaistiin 2.5.

Bändin sanojen mukaan suuri osa levyn biiseistä oli valmiina jo ennen kilpailuun osallistumista ja levynteko työn alla muutenkin. Kilpailun voitto osui siis varsin mainioon vaiheeseen bändin historiassa. Vaikka biisit ovat pitkän aikajänteen tuotos, bändi kun on perustettu jo kymmenen vuotta sitten, on ne saatu nivottua saumattomaksi kokonaisuudeksi. “The Treachery Of Senses” vie kuuntelijan nimensä mukaisesti mielikuvamatkalle aistiharhojen maailmaan.

Avausraita “Above & Beyond”, joka on myös levyn ensimmäinen sinkkulohkaisu, on koko levyn helpoimmin lähestyttävä biisi. Jopa liian helposti, biisi nimittäin solahtaa ohi lähes huomaamatta, mutta jo seuraava biisi “Flooding Light” hypnotisoi kuulijan hyvin tehokkaasti ja kuljettaa mennessään jonnekin valon ja varjon rajamaille. Tämän jälkeen levyn otteesta on mahdotonta paeta.

Useimmat biisit polveilevat raskaiden rumpukomppien ja pehmeiden sävelkulkujen välillä maalaillen jylhiä maisemia, joihin haluaa eksyä eikä palata koskaan takaisin. Biisit ovat yksi toisensa perään kiehtovia ja eksyttäviä, kuin omanlaisensa fantasiamaailma. Erityisesti levyn keskivaiheilta löytyvät “Aisle Of Array” ja “Still The Spirit Stays” ovat tarttuvia ja mieleenpainuvia.

Sewers” tuntuu vievän Neil Gaimanin luoman Neverwheren kaltaiseen maanalaiseen ja synkkään, painajaismaiseen maailmaan. Biisi alkaa hiljalleen tippuvaa vettä muistuttavalla introlla, mistä tulee väkisinkin mieleen viemärissä pitkin seiniä valuva vesinoro. Musiikilliset hämähäkit juoksevat pitkin selkäpiitä aiheuttaen kuulijalle melkoisia kylmänväreitä. Niitä hyviä, tosin.

Päätösraita “Ire” on kahdeksanminuuttisena levyn pisin kappale, muuten pysytellään progelle epätyypillisesti inhimillisissä mitoissa; levyn kokonaiskestoksi kymmenen biisin voimin kasaantuu noin 50 minuuttia, minä aikana kuuntelija pysyy levyn otteessa kuin noiduttuna. Päätösbiisikään ei pituudestaan huolimatta tunnu liian pitkältä.

Tunnelma koko levyllä on tummanpuhuva ja melankolinen, mutta samaan aikaan hyvin melodinen ja herkkä. Soundeista löytyy häivähdyksiä Opethista, Devin Townsendista ja jopa Ihsahnista. Häivähdykset eivät kuitenkaan ole hallitseva elementti, vaan bändillä on viehättävä, omintakeinen tyyli, joka istuu varsin mainiosti ainakin allekirjoittaneen makuun. Näin vahvaa debyyttilevyä ei ihan joka päivä saa vastaansa. Tästä on lupa odottaa jotain suurta.

9 / 10

Kappalelista:
1. Above And Beyond
2. Flooding Light
3. In The Eyes Of The Mourning
4. Aisle Of Array
5. Past The Gates
6. Still The Spirit Stays
7. In Endless Endeavour
8. Sewers
9. Lines Of Silver Blood
10. Ire

http://www.myspace.com/oddland
https://www.facebook.com/oddland

Kirjoittanut: Nina Hurme