Odotettu paluualbumi – klassikkoarviossa Hanoi Rocksin 20-vuotias ”Twelve Shots On The Rocks”

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 20.11.2022

Hanoi Rocksin hajottua vuonna 1985 Razzlen kuoleman jälkeen jäi moni odottamaan, saadaanko bändiä enää takaisin. Yhtyeen jäsenet jatkoivat kukin tavalla tai toisella uraansa musiikin parissa, mm. Andy McCoylla ja Nasty Suicidella oli oma The Suicide Twins -projektinsa, Sam Yaffa liittyi Jetboyn basistiksi ja Michael Monroe aloitti soolouransa.

Fanien toiveita Hanoi Rocksin paluusta ruokkivat milloin mistäkin alkunsa saaneet huhut, joissa uumoiltiin bändin saapuvan takaisin keikkalavoille. Kuulopuheille ei tullut kuitenkaan vastinetta kuin vasta vuonna 2001, jolloin Hanoi Rocksin kokoelmaboksi julkaistiin ja Michael Monroen sekä Andy McCoyn välit lämpenivät uudelleen. Kesällä 2001 kaksikko nähtiinkin jo Ruisrockin lavalla Hanoi Rocks Revisited -nimen alla.

Yksi asia johti toiseen, ja eipä aikaakaan, kun saimme kuulla Hanoi Rocksin uudesta tulemisesta. Sam Yaffaa tai Nasty Suicidea ei kuitenkaan tässä versiossa nähty, mutta kokoonpano oli kuitenkin hieman yllättävä. Toiseksi kitaristiksi oli otettu Costello Hautamäki (Popeda), bassoon Timpa Laine (Nuket, Colme Cowboyta) ja rummuissa nähtiin Lacu Lahtinen (Nuket, Colme Cowboyta). Hanoi Rocks on aina henkilöitynyt hyvin vahvasti kaksikko Monroe-McCoyhin, ja ehkäpä monille riitti, että vanha tuttu keulakaksikko on mukana.

”Twelve Shots On The Rocks” sisältää monenlaista biisimateriaalia. Mukana on lainamateriaalia kuten ”Delirious” ja ”Winged Bull”, Michael Monroen silloisen vaimonsa Jude Wilderin kanssa tekemiä kappaleita, mutta mikä tärkeintä – myös uusia Monroe & McCoy -biisejä. Albumilta nousevatkin kirkkaasti yli muiden ”People Like Me” ja ”A Day Late, A Dollar Short”, joita voisi ehkä jo tässä vaiheessa luonnehtia Hanoi Rocks -klassikoiksi. ”In My Darkest Moment” on albumin pakollinen balladi, mutta ei ollenkaan huono sellainen. Gary Holton/The Heavy Metal Kids -laina ”Delirious” istuu Hanoi Rocksille kuin valettuna, eikä myöskään ”Obscured” -vedossakaan ole mitään valittamista.

Hanoi Rocks sai albumista kultalevyn yli 24 000 myydyllä äänitteellä, joten varsin monelta tämä levyhyllystä allekirjoittaneen lisäksi löytyy. Suoratoistopalveluista ”Twelve Shots On The Rocks” ei taida tälläkään hetkellä löytyä, joten ilmeisesti taustalla lienee joitakin tekijänoikeussotkuja. Pitkäsoitolta löytyy mielestäni 2000-luvun Hanoi Rocksin kaikkein parhaimmat biisit, joten siinäkin mielessä albumi on onnistunut lopputulos. Michael Monroe ja etenkin Andy McCoy ovat olleet otsikoissa milloin mistäkin muusta syystä kuin musiikillisista ansioistaan, joten monelta saattaa unohtua miten ammattitaitoisista miehistä on kysymys. Hanoi Rocks -nimen alla julkaistiin vielä ”Another Hostile Takeover” ja ”Street Poetry” -pitkäsoitot kokoonpanon vaihdellessa vuosien varrella.

Biisilista:

 1. Intro
 2. Obscured
 3. Whatcha Want
 4. People Like Me
 5. In My Darkest Moment
 6. Delirious
 7. A Day Late, A Dollar Short
 8. New York City
 9. Winged Bull
 10. Watch This
 11. Gypsy Boots
 12. Lucky
 13. Designs On You