Oikeus Musiikkiin -kampanja vaatii päättäjiä keskittämään katseensa musiikkialalle

Kirjoittanut Joonas Arppe - 14.12.2020

Tänään laukaistu Oikeus Musiikkiin -kampanja jatkaa suomalaisen musiikkialan taistelua entisestään kiristyviä valtakoneiston linjauksia vastaan. Music Finlandin tuoreimman arvion mukaan suomalaisen musiikkialan arvo laskee tänä vuonna ällistyttävät 232 miljoonaa euroa, suurimpien menetysten tullessa elävän musiikin tapahtumista. Laskelmiin on sisällytetty kulttuurialalle myönnetyt koronatuet – julkiset ja Gramexin rahoittamat tuet kattavat menetyksiä vain runsaalla 11 miljoonalla eurolla. Vielä huhtikuussa verrattain ”optimistinen” arvio koski 127 miljoonan euron tulonmenetyksiä, joka on tähän päivään mennessä jo lähes tuplaantunut.

Music Finlandin, Teoston, Muusikkojen Liiton, Suomen Musiikintekijöiden ja LiveFIN ry:n jäsenistä Paula Vesalan ja managereina toimivien Carla Ahoniuksen ja Peppi Puljujärven ohella koostuva työryhmä keskittää kampanjansa muistuttamaan suomalaisia musiikin voimasta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musiikin voima auttaa kriisin yli.

Kampanja kannustaa suomalaisia musiikintekijöitä ja musiikin kuuntelijoita jakamaan ajatuksiaan musiikkialan tänä vuonna kohtaamaan kriisiin liittyen hashtagilla #oikeusmusiikkiin. Menestynyt kampanja voisi tarkoittaa yhdistyneille musiikkialan toimijoille elintärkeää puheenvuoroa päättäjiin vedotessa.

Musiikkiala tarvitsee näkymän tulevaisuuteen, jotta se voi jatkossakin antaa voimaa suomalaisten elämään.

LiveFIN ry:n arvion mukaan Suomessa on koronan vuoksi jäänyt toteutumatta 8 200 musiikkitapahtumaa, ja tapahtumakenttä on menettänyt 5,5 miljoonaa asiakasta. Merkkejä tapahtuma-alan toiminnan vapauttamisesta ei ole näkyvissä: Black Fridayn kaltaiset alennusriehat sallitaan kauppakeskusten jatkuvaluonteisen toiminnan nimissä, kun keikkapaikat kaikkialla maassa sulkevat ovensa kokoontumisrajoitusten pakottamina.

Musiikki on työ yli 30 000 suomalaiselle, joista valtaosa on vaarassa menettää elinkeinonsa.

Muusikoiden Liitto on arvoinut ammattimuusikoiden tulonmenetykset noin 50 miljoonan euron suuruisiksi. Tilanteen todelliset vaikutukset alkavat näkyä vasta ensi vuonna muusikoiden tekijänoikeuskorvausten pienentyessä – kun keikat on peruttu, teosten esityskorvaukset jäävät saamatta. Muusikoiden ja musiikintekijöiden tulovirtojen hiipuessa myös kotimaiset tapahtumajärjestäjät, ohjelmatoimistot, managerit ja tekninen henkilökunta kärsivät tapahtuma-alaan valikoivasti kohdistuvista AVI:n yleistötapahtumia rajoittavista linjauksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osoita tukesi Oikeus Musiikkiin -kampanjalle jakamalla tämän vuoden lempimusiikkiasi, ajatuksiasi vallitsevasta musiikkialan kriisistä tai sinulle tärkeitä musiikkiin liittyviä muistoja hashtagilla #oikeusmusiikkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat