”Olemme parhaillaan nauhoittamassa mini-LP:tä, joka julkaistaan myöhemmin tänä vuonna” – Haastattelussa The Crypt

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.5.2024


Ruotsalainen doom metal -yhtye The Crypt on julkaisemassa debyyttialbuminsa nimeltä ”The Crypt” toukokuun 25. päivä Metal Departmentin kautta. Yhtye, jonka taustoissa vaikuttaa Candlemassin riveistä tunnettu Leif Edling, ammentaa musiikkiinsa vaikutteita mm. Covenilta, Blue Öyster Cultilta, Black Sabbathilta sekä Pentagramilta. Kaaoszine tavoitti yhtyeessä metallipapin hahmona laulavan Pepper Potemkinin ja kyseli tältä hieman tuoreita kuulumisia muutaman viikon päästä ilmestyvään debyyttialbumiin sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Hei! Miten kevät 2024 on alkanut sinulle ja bändille?

Pepper Potemkin: Kevät on alkanut muutaman uuden kappaleen nauhoituksella, jotka julkaistaan syksyllä/talvella myöhemmin tänä vuonna. Meillä on ollut myös pari keikkaa Ruotsissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

The Cryptin tarina alkoi vuonna 2021. Voisitteko kertoa hieman siitä, mistä saitte inspiraation bändin perustamiseen ja miten saitte legendaarisen Leif Edlingin mukaan? Tuliko visio bändistä sinulta itseltäsi ja pyörikö ajatus pitkään ennen kuin lopulta päätit toteuttaa sen?

Pepper Potemkin: Itse asiassa tarina alkoi jo aiemmin. Aloitimme albumin äänitykset vuoden 2019 lopulla. Lopulta se julkaistaan tänä vuonna 25. toukokuuta. Alkuperäinen suunnitelma oli julkaista albumi vuonna 2020, mutta sitten rutto iski ja päätimme odottaa vähän aikaa ennen kuin julkaisimme ensimmäisen singlen ”Into the Crypt” vuonna 2021 maailman tietoisuuteen. Se oli alusta asti Leifin aivoriihi, ja hän valitsi minut bändin laulajaksi. Koska hänellä on paljon töitä Candlemassin kanssa, hänen ei ollut koskaan tarkoitus olla osa bändiä, joten minä ja muut jäsenet olemme työskennelleet bändin kanssa pari vuotta.

Täytyy sanoa, että albumi kuulostaa erittäin vahvalta. Oliko teillä selkeä musiikillinen visio siitä, mihin halusitte viedä bändin debyyttialbumilla?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pepper Potemkin: Kiitos, kyllä, mielestäni levyllä on erittäin vahvoja kappaleita. Leifillä oli selkeä visio siitä, miltä hän halusi The Cryptin kuulostavan.

Mistä olette bändinä ottaneet tärkeimmät vaikutteet?

Pepper Potemkin: Sanoisin, että vaikutteita on paljon erilaisia. Candlemass on tietysti yksi, mutta myös 80-luvun Accept, The Plasmatics, Demon, Pentagram jne.

Levyn sanoitukset kertovat metallipapittaresta. Mistä sait inspiraation albumin lyriikkapuolelle ja onko albumi konseptilevy vai vain erillisiä kappaleita?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Kuva: Peter Reimer

Pepper Potemkin: Sanoitukset ovat isolta osin Leif Edlingin käsialaa, joten en voi oikeastaan kertoa niistä kauheasti. Minulle biisit kertovat metallipapittaresta. Kaikki tapahtuu jossain toisessa ulottuvuudessa. Maailmassa, jota useimmat teistä eivät näe.

Pidän todella paljon bändinne visuaalisesta puolesta. Kestikö visuaalisesti kauan löytää oikeanlaiset asut papille? Mistä sait inspiraatiota siihen?

Pepper Potemkin: Koska olen ollut esiintyjä burleskimaailmassa monta vuotta, minulla on paljon pukuja ja rakastan kerätä mieleisiäni kappaleita. Musiikin sanoitukset ja musiikin ympärillä oleva tunnelma auttoivat minua visualisoimaan, miltä halusin sen nyt näyttävän. Minulla on suurempia visioita, mutta se vaatii enemmän suunnittelua ja rahaa, [nauraa].

Ilmeisesti bändi on vielä melko tuntematon Suomessa, joten miten kuvailisit sitä jollekin, joka ei ole kuullut siitä aiemmin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pepper Potemkin: Jos sekoitat vanhan koulukunnan heavy metalia groovaaviin säveliin ja lisäät siihen päälle hieman okkultismia, saat The Cryptin.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan bändille? Aiotteko kiertää mahdollisimman paljon albumin myötä ja onko horisontissa jo seuraava albumi lymyämässä?

Pepper Potemkin: Kuten kerroin jo aiemmin, olemme nauhoittamassa mini-LP:tä ja suunnitelmissa on julkaista se myöhemmin tänä syksynä/talvena.

Ja olemme juuri allekirjoittaneet sopimuksen booking-toimiston kanssa, joten toivottavasti meillä on jonkin verran kiertueita tulossa tulevaisuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiitos paljon ajastasi ja kaikkea hyvää tulevan albumin julkaisuun. Haluatteko sanoa jotain lopuksi Kaaoszinen lukijoille?

Pepper Potemkin: Muistakaa kuunnella ja levittää musiikkiamme ja kaikkea mitä The Crypt on ympäri maailmaa ja toivon näkeväni teidät lavamme edessä todella pian. Kiitos!