Omaelämäkerta kappaleiden avulla: haastattelussa Within Temptationin Sharon Den Adel

Hollantilaisen, sinfonista metallia soittavan Within Temptationin Sharon Den Adel julkaisi viime viikon perjantaina My Indigo -nimellä kulkevan projektin debyyttialbumin. Albumin musiikki eroaa niin lyriikoiden kuin kappaleidenkin osalta melkoisesti Within Temptationin tuotannosta, ja Sharon onkin todennut albumin kirjoittamisen toimineen hänelle ikään kuin terapiana vaikeampina aikoina. Tavoitimme puhelimitse Sharonin kotoaan Hollannista ja keskustelimme hieman sooloalbumista sekä Within Temptationin suunnitelmista seuraavan albumin suhteen. Voit lukea haastattelun tästä:

Terve Sharon. Kesä on tuloillaan ja uusi sooloalbumisi ”My Indigo” julkaistiin juuri. Kuinka vuosi on tähän mennessä sujunut?

Sharon Den Adel: Vuosi on kokonaisuudessaan mennyt loistavasti. Uusi sooloalbumi saatiin valmiiksi, ja hommat ovat hyvällä mallilla myös Within Temptationin seuraavan albumin suhteen.

Tosiaan, syy miksi haastattelua tehdään on My Indigon tuore ”My Indigo” -nimellä kulkeva albumi. Mistä alun perin sait idean alkaa työstää omaa sooloalbumia?

Sharon Den Adel: Olen oikeastaan työskennellyt yhtäjaksoisesti 22 vuotta Within Temptationin parissa joko ollen studiossa, kiertueella tai sitten vain vieraana eri radioissa, joten omaa aikaa ei ole juurikaan ollut. Kun saavuin kotiin ”Hydra” -albumin kiertueelta, olen yleensä aina alkanut samantien kirjoittamaan musiikkia seuraavalle Within Temptationin levylle, mutta tällä kertaa inspiraationi oli kateissa.

Omassa elämässäni tapahtui aika paljon kaikenlaista, ja sen seurauksena vaikka yleensä olen inspiraatiota täynnä, olin vain  henkisesti aivan loppu ja varmasti aika lähellä palaa loppuun. Päätin irtaantua täysin musiikista hetkeksi ja tein aivan normaaleja asioita, kuten vietin aikaa perheeni kanssa ja tapasin ystäviäni.

Muutaman kuukauden tauon jälkeen aloin kirjoittaa jälleen musiikkia, mutta kappaleista ei tullutkaan mahtipontisia ja isoja kuten Within Temptationissa, vaan sen sijaan hieman riisutumpaa, herkempää ja kevyempää musiikkia. Koska musiikillisesti se ei ollut siihen bändiin sopivaa, aluksi vain kirjoitin kappaleita omaksi ilokseni. Kun huomasin kappaleita olevan yhtäkkiä albumin verran rupesin miettimään, että pitäisikö nämä julkaista, vai vain säilöä pöytälaatikon uumeniin ikuisiksi ajoiksi.

Päädyin kuitenkin julkaisemaan kappaleet, koska pidin niistä todella, ja kappaleet kertovat varsin avoimesti omasta elämästäni.

Olet haastatteluissa maininnut kappaleiden kirjoittamisen toimineen itsellesi terapiana. Koitko niin tapahtuvan myös tällä kertaa?

Sharon Den Adel: Kyllä. Musiikin kirjoittaminen on aina ollut itselleni tavallaan sielun lukkojen avaamista ja sitä se oli myös tällä kertaa. Ilman ”My Indigo” -albumin kirjoittamista olisin todennäköisesti yhä jumissa Within Temptationin kappaleiden kanssa. En oikein itse pysty määrittämään millaista musiikkia kirjoitan, vaan se musiikki tulee pitkälti omien tuntemuksien mukaan ulos. En tiennyt aloittaessani kirjoittamaan tätä albumia, haluanko enää edes jatkaa Within Temptationia vai lopetanko vain koko yhtyeen. En ollut kauhean tyytyväinen elämääni sillä hetkellä, ja kaikki tuntui elämässä vastustavan.

Kun kirjoitin Xzibitin kanssa kappaletta ”And We Run” viimeisimmälle ”Hydra” -albumillemme, hän sanoi viisaasti: ”Voit olla vaikka kuinka rikas tai kuuluisa, mutta aikaa et voi koskaan ostaa.” Tällä hän tarkoitti, että vaikka olisit kuinka rikas ja kuuluisa, mutta silti jäisit paitsi kaikista tärkeistä asioista elämässä, et olisi koskaan onnellinen. Juuri noiden sanojen seurauksena olen alkanut viettää enemmän aikaa perheeni kanssa ja oppinut arvostamaan aikaa heidän kanssaan enemmän.

Kun kirjoitat musiikkia Within Temptationille, fanit varmasti odottavat kuulevansa tietyn tyylistä musiikkia. Koitko olosi musiikillisesti paljon vapautuneemmaksi, kun sait kirjoittaa kappaleita sooloalbumillesi täysin rauhassa ilman, että kenelläkään olisi mitään ennakko-odotuksia sitä kohtaan?

Sharon Den Adel: Kyllä se on juuri noin. Kyllähän Within Temptationin kappaleita kirjoittaessa tietenkin tykkään siitä mitä teen, mutta joskus vain tulee olo tehdä jotain täysin erilaista, ja niin tällä kertaa tapahtui My Indigon kanssa.  Se oli todella vapauttava kokemus kaiken kaikkiaan, koska kappaleiden teolla ei myöskään missään vaiheessa ollut aikataulujen takia kiire. Kirjoitin lisäksi kappaleet alun perin aivan täysin itselleni, joten niistä tuli myös aika henkilökohtaisia sen takia. On hauska nähdä miten fanimme reagoivat kappaleisiin, koska ne ovat musiikillisesti kuitenkin aika erilaisia verrattuna pääbändiini.  Aion kuitenkin jatkaa myös soolokappaleiden kirjoittamista myös tulevaisuudessa, vaikka tietenkin keskityn suurelta osin Within Temptationiin.

Hermostuttaako sinua, kuinka fanit ottavat tuoreen albumisi vastaan?

Sharon Den Adel: Olen toisaalta kyllä hermostunut, mutta et kuitenkaan voi elää elämääsi muita varten. Täytyy tehdä asioita joista tykkää ja joita rakastaa tehdä.

Se on varmaan myös artistina tärkeää, että saa toteuttaa itseään haluamallaan tavalla?

Sharon Den Adel: Kyllä. Se on todellakin tärkeää. Jos et pysty täysin toteuttamaan itseäsi, et ole onnellinen.

”My Indigo” -albumin kappaleet ovat itsellesi varsin henkilökohtaisia, mutta millaisia aiheita albumissa käsittelet?

Sharon Den Adel: Oikeastaan koko elämääni, aina lapsuudesta aikaan Within Temptationin kanssa. Albumissa käytetään aika paljon vertauksia, mutta ne käsittelevät kyllä elämääni melkein kuin omaelämäkerta. En halua kuitenkaan kertoa kappaleista tarkemmin, koska haluan jokaisen kuuntelijan muodostavan oman kuvitelmansa niistä.

Voisitko kuvitella joskus julkaisevasi omaelämäkerran elämästäsi?

Sharon Den Adel: Kyllä voisin kuvitella niin tapahtuvan tulevaisuudessa. En kuitenkaan koe, että sen aika olisi aivan vielä. Uskon kyllä, että kirjasta tulisi mielenkiintoinen, mikäli semmoisen joskus päätän tehdä.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia itselläsi on My Indigon suhteen? Onko tarkoituksena myös soittaa keikkoja, vai tuleeko se jäämään täysin studioprojektiksi?

Sharon Den Adel: Saatan soittaa keikkoja ja tehdä jopa kiertueen sen tiimoilta, mutta pääpaino on tietenkin Within Temptationissa ja sen bändin tulevassa albumissa. Mikäli aikaa on, niin olisi kyllä kiva soittaa keikkoja myös tämän tiimoilta. Näen tämän projektin kuitenkin pysyvänä juttuna ja aion tehdä kappaleita siihen myös tulevaisuudessa aina kun siihen on mahdollisuus.

Oikein paljon kiitoksia ajastasi ja onnea sooloalbumin johdosta. Saavutte elokuussa Suomeen Within Temptationin kanssa, niin haluatko vielä lopuksi sanoa jotain teitä katsomaan tuleville faneille?

Sharon Den Adel: Siitä onkin hetki aikaa kun sielä olimme viimeksi, joten mukava päästä sinne takaisin soittamaan. Saavumme sinne uuden loistavan albumin turvin, joten saapukaahan kaikki paikan päälle meitä katsomaan! Kiitos.

Kommentit