Omen – Hammer Damage

Kirjoittanut Sami Elamaa - 20.5.2016

Siitä on todella pitkä aika, kun yhdysvaltalaisesta kulttibändi Omenista on kuulunut jotakin uutta. Vaikka 2000-luvun tienoilta yhtyeen diskografiasta löytyy muun muassa livetaltiointi ”Into the Arena: 20 Years Live” (2008) ja viidensadan painoksen rajoitettu kokoelma ”Into the Arena: Live at San Antonio 1985 & the Lost Demos” (2012), Omen ei ole julkaissut uudempaa tuotosta. Edellisestä studiojulkaisusta ”Eternal Black Dawn” (2003) on vierähtänyt mukavat 13 vuotta, mutta tänä kesänä asiassa tapahtuu muutos. Huomasin yllättäen median ihmeellisestä maailmasta, että Omen mainosti maailmalle ”Hammer Damage” -nimistä julkaisua. Mikä tämän niminen kiekko sitten mahtaa olla? No, se on juuri sitä, mitä moni muukin on varmasti odottanut: bändin uutta tuotantoa!

Uutinen tuli kuin tyhjästä! Yllätyin todella positiivisesti, että konkarit jaksavat vielä tänä päivänäkin tarjota uusia säveltuotoksia. Edellinen studiojulkaisu on itselläni jäänyt hieman sivuun, mutta mitä olen sivusta kuullut, niin albumi on aika keskinkertainen paketti. Sinällään on pientä jännitystä sen suhteen, miltä ”Hammer Damage” kuulostaa, sillä Omen ei ole enää sama kokoonpano kuin klassisella 80-luvulla. Suurin miehistönmuutos on tapahtunut vokaaleissa, sillä edesmenneen J.D. Kimball on korvannut Kevin Goocher (Phantom-X), jota tullaan kuulemaan uudessa studiojulkaisussa.

Laittaessani ”Hammer Damage” -kiekon pyörimään taustalle kiinnitin ensimmäisenä huomioon albumin soundeihin. Ihan kuin instrumentit olisi äänitetty 80-luvun vehkeillä. Sinällään tämä on hieman erikoinen ratkaisu, mutta mielestäni se toimii! Kuuntelemalla albumia tuntuisi kuin matkustaisi takaisin 80-luvulle, jolloin Omen oli hiomaton timantti, tai ehkäpä paremmin muotoiltuna säihkyvän punainen rubiini. Kuitenkaan tällainen miksaus ei välttämättä kaikkia miellytä. Veikkaan itse ennemminkin sitä, että konkarit haluavat levylle samantapaista nostalgista tunnelmaa, kuin 80-luvun tuotoksissa on. Minä en tästä valita, sillä se toimii todella hyvin, kun kyseessä on Omen!

Yhdeksän kappaleen kiekko on kokonaisuutena hyvää jälkeä! Kenny Powellin sävellyskynästä saadaan vielä sellaisia mestariteoksia kuin ”Chaco Canyon (Sun Dagger)”, ”Cry Havoc”, ”Knights” sekä ”Era of Crisis”, jotka uppoutuvat todella hyvin mieleen. Sävellyksissä riittää Powellin tyypillisiä kitaraharmonioita, joissa on ytyä ja voimaa! Harmonioista huolimatta albumilta löytyy valitettavasti ainakin yksi todella keskinkertainen, hidastempoinen sävellys ”Eulogy For a Warrior”. Ei kappale itsestään ole surkea, sillä sen rakenteesta löytyy muutamia ihan kivoja sovituksia, mutta varsinaisena kappaleena se ei minuun oikein iskenyt.

”Hammer Damage” on sellainen julkaisu, johon kannattaa ehdottomasti tutustua, mikäli Omenin 80-luvun julkaisut ovat tuttuja. No, ei albumi ihan ”Battle Cryn” (1984) tai ”The Cursen” (1986) tasolla ole, mutta valehtelisin itselleni, jos väittäisin, ettei ”Hammer Damage” ole lähellä klassisen Omenin tasoa. Vielä täytyy nostaa hattua Kevin Goocherin hienoille laulusuorituksille, joiden ansiosta albumi saa minulta vielä lisää pisteitä. ”Hammer Damage” osoittaa, että Omen kuulostaa vielä tänä päivänä hyvältä!

8½/10

Kappalelista:

01. Hammer Damage
02. Chaco Canyon (Sun Dagger)
03. Cry Havoc
04. Eulogy for a Warrior
05. Knights
06. Hellas
07. Caligula
08. Era of Crisis
09. A.F.U.

Omen Offical Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa