Omnium Gatherum

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 3.2.2013

Kotimainen melodista death metallia soittava Omnium Gatherum julkaisee 22. helmikuuta Lifeforce Recordsin kautta odotetun uuden albuminsa nimeltä ”Beyond”. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse yhtyeen kitaristin Markus Vanhalan ja laulajan Jukka Pelkosen, jotka valottivat meille hieman yhtyeen uuden albumin taustoja.

Morjensta. Kuinkas vuosi 2013 on lähtenyt käyntiin Omnium Gatherumin leirissä?

Markus:  Melkoista kiirettä pidellyt, olemme jopa suunnitelleet pitävämme yhdet reenit ennen alkavaa rundaussykliä eli harvinaista aktiivisuutta on havaittavissa rivistössämme. Heh, no eipä siinä, kyllä oikeastikin on ollut aika kiirusta, kun haastista sun muuta promootiota  ja hässäkkää uuden levyn tiimoilta pukkaa ovista ja akkunoista, mikä on tietenkin vaan erittäinkin hyvä asia ja osoittaa sen, että apinat tanssii ja posetiivi pyörii oikeaan suuntaan! Pääsee yön syömmessä kaiken maailman Turkmenistanin ja Kirgisian Metal-Miqueleille naputtelemaan tuntojaan julki. Mutta niin se metsä huutaa, kuin sille vastataan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Teiltä ilmestyy uusi albumi nimeltä ”Beyond” helmikuun 22. päivä Lifeforcen kautta. Voisitko näin aluksi hieman kertoa meille itse levyn teosta sekä sen nauhoituksista. Kuinka kaikki kokonaisuudessaan sujui?

Markus: Helposti, tuntuu että ”Beyond” on meidän kivuttomimmin syntynyt albumimme, jota ei tarvinnut turhaan stressailla valmiiksi. Pidin noin vuoden sävellystaukoa OG-hommista edellisen ”New World Shadows” -levyn jälkeen, kun tuntui, että tuli puristettua kaikkensa sille levylle. Mutta sitten alkoi pikku hiljaa taas päässä humista ja korvissa tinnittää siihen malliin, notta uutta matskua alkaisi ulostua. Sävelsinkin suurimman osan albumista viime vuoden talvena joulu-tammikuun helmessä. Levy tehtiin meille jo tutulla kaavalla, eli Dan Swanö miksasi ja masteroi sopan ja sitä ennen Teemu Aalto nauhoitti mölyt täällä Kotkassa; paitsi rummut purkitettiin Vaasan Nordic Audio Labsilla Sami Koiviston hellässä huomassa.

Tämä albumi on järjestyksessään teidän toinen, jonka julkaisette Lifeforcen kautta. Kuinka yhteistyö saksalaisen levy-yhtiön kanssa on sujunut tähän asti ja millaisia odotuksia itsellänne on uuden albumin suhteen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Markus: Suurimmilta linjauksiltaan yhteistyö on sujunut hyvin. Lafkahan on suht pieni pulju, mutta kokohan ei ratkaise tai ratko kuin joissakin asioissa. Eli resursseihin nähden julkaisulla menee erittäinkin hyvin ja positiivisia tulevaisuuden näkymiä on ilmoilla, vaikkakin vahvoja kärähtämisen merkkejä olikin esillä viime vuonna. Lifeforcen henkilökunta on kyllä erittäin lämminhenkistä ja punkkarin oloista porukkaa, joten yhteydenpito toimii erittäin hyvin ja veljellisissä merkeissä. Lisäksi lafka aivan oikeastikin diggaa OG:n ulosannista. Ja sehän vaan pitää homman mukavana. Uusi OG-levy on muuten melkoisen hyvä, joten jos maailmassa on enää oikeutta jäljellä, niin sen pitäisi mennä läpi melkoisen hyvin. J

Onko yhtyeen tarkoituksena soittaa yhä enemmän ja enemmän keikkoja ulkomailla tämän albumin myötä?

Jukka: Totta kai. Tämä ei tietenkään tarkoita,että kotimaiset keikat olisivat jotenkin toissijaisia. On hienoa, että kiinnostusta löytyy sekä kotimaasta että ulkomailta.

Markus: Uuden levyn rundauskierre alkaakin eksoottisesti parin viikon Japanin rundilla helmikuun alussa – tämä olisi ensimmäinen kerta OG:lle Euroopan ulkopuolella, Beyond Europe! Toukokuussa ilmeisesti kutsuu sitten Manner-Eurooppa taas omalle rundilleen. Tietenkin tarkoituksena ja toiveena on soittaa paljon keikkaa ulkomailla, mutta panostamme vahvasti myös kotomaamme kamaraan tällä levyllä ja teemme 14 keikkaa kattavan levynjulkkarirundin helmikuun lopusta huhtikuun alkuun, joten härmäläisjuuria ei unohdeta, kuten niin monet suomalaisorkesterit tapaavat tehdä ja vähentävät kotimaan keikkailun minimiin..

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Uusia albumeita odotellessaan ihmiset tuntuvat aina miettivän eniten sitä, muuttuuko yhtye johonkin suuntaan vai ei. Mitä he voivat odottaa ”Beyond”-albumilta? Onko luvassa sitä tuttua ja turvallista Omnium Gatherumia vai ollaanko otettu hyppy tuntemattomaan ja lähdetty kokeilemaan jotain täysin uutta?

Markus: Vahvasti jatkellaan ”New World Shadowsin” ja ”The Redshiftin” viitoittamilla teillä, joten hyppyä ihka tuntemattomaan ei ole tuloillaan. Kyllä siellä kuitenkin uusia merituulia hieman puhaltelee mukana, ettei tylsäksi käy junnaamaan, mutta veikkaisin, että edellistä levyä diggailleet tulevat diggailemaan uutukaistakin. Ehkä ”Beyondilla” tuonne hiukkasen melodisemmalle orbitaalille on taas siirrytty, mutta laulupuolella on menty molempiin ääripäihin: matalammalle Glen Benton -osastolle sekä erään portugalilaislehden mukaan Pelkosen puhtaissa vokaaleissa myös Sting-soundiin. Noh, Sting is the king, mikäpä siinä.

Mitä voit kertoa meille albumin sanoituksista? Millaisia aiheita albumi käsittelee ja mistä olet saanut ideoita kappaleiden sanoituksiin?

Jukka: Minä itse asiassa teen kaikki sanoitukset, Markus hoitaa Omnium Gatherumissa tuota sävellyspuolta. Albumi on tavallaan konseptialbumi. Se käsittelee dualismin illuusion katoamista ja olemassaolon uudelleenpintaantumista. Teemaa lähestytään eri puolilta, esim. ihmisten välisten kitkojen ja yhteistyökyvyn, ihmisen sisäisen yhtenäisyyden ja säröisyyden sekä koko ihmiskunnan toiminnan kautta. Vahva ”sanoma” albumilla on se, että olemassaolo peilaa itseään jatkuvasti sisäisen ja ulkoisen dynamiikassa. Lyriikoita ei ole kuitenkaan rakennettu kovinkaan vaikeaselkoisiksi tai ”mystisiksi” kokonaisuudessaan, vaan pikemminkin hain tarttumapintaa yleisesti ymmärrettävän dramatiikan kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Toimit itse yhtyeessä kitaristina. Eroaako albumin soundi suuresti esimerkiksi teidän edellisestä ”New World Shadows” -albumistanne?

Markus: No, itse levyn tuotannollinen soundi on kyllä mielestäni huomattavan paljon lämpöisempi, potkivampi ja täyteläisempi kuin ”New World Shadowsilla” ja vastoin alan koodistoa basso kuuluu! Äänellinen tuotantotiimi Swanö / Aalto on kyllä molemmilla levyillä sama, joten suuntaviivat ovat vahvasti samoilla leveyksillä. Musiikillisesti sanoinkin albumin menneen hiukkasen melodisempaan suuntaan, mutta myös molempiin ääripäihin. Levyltä löytyy sekä brutaaleinta että pehmeintä OG:ta koskaan, mutta paketti pysyy silti kasassa ja tyylipuhtaana, eli sitä tunteiden vuoristorataa ja mielen kirjoa löytyy, mutta saman sapluunan läpi uutettuna.

Albumi on tosiaan järjestyksessään teidän kuudes. Koetko ”Beyond”-albumin olevan looginen jatkumo aikaisemmille albumeillenne vai poikkeaako se suurestikin niistä?

Markus: Kuten jo tuossa viittoilinkin, niin kyseessä on vahva jatkumo ”New World Shadowsille”; aivan kuten ”New World Shadows” oli ”The Redshiftille”. Samaksi bändiksi tämän siis tunnistaa edelleen ja vahvasti! Eli homma kehittyy edelleen, muttei harpota enää peninkulmasaappaitten kanssa paskaläjästä kultakellariin ja perunamaalle takaisin, kuten ehkä ensimmäisillä julkaisuilla hieman tehtiin vaihtelevin tuloksin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Nykypäivänä musiikkia myydään yhä vähemmän ja vähemmän. Kuinka itse näet musiikin ja äänitteiden tulevaisuuden?

Jukka: Vaikea sanoa. Todennäköistä on, että konkreettisten levyjen myynti jatkaa laskuaan, mutta uskon, että nettimyynti on kasvussa ja tasaa laittoman latauksen tuomaa ”aukkoa”. Itse en kyllä ole laitonta lataamista vastaan, mutta eniten arvostan ihmisiä, jotka laittoman latauksen lisäksi ostavat tuotteen, jos siihen hurjasti tykästyvät.

Markus: Paskaa musiikkia paskoilla formaateilla. Itsehän uskon edelleen CD:n ja vinyylin ylivaltaan enkä ole MP3:sta vielä kertaakaan ostanut eikä oikein houkuta moinen ”esine(?)”. Kaipa se ikävä kyllä sinne osastolle on vahvasti kääntymässä.

Metallissa vanhat yhtyeet kuten Metallica ja Slayer myyvät täyteen jäähalleja ja soittavat isoilla stadioneilla mutta nykyjan uusista metallibändeistä ei vain tunnu nousevan yhtyettä, joka nousisi suosiossaan yhtä korkealle. Luuletko, että tulevaisuudessa vielä jokin raskasta musiikkia soittava yhtye nousee ns. stadiontason yhtyeeksi vai loppuuko tuo, kun ns. ”jättiläiset” päättävät lopettaa uransa?

Jukka: Uskon, että metallilla on kysyntää tulevaisuudessa tuollakin tasolla, vaikka nykypäivän stadionbändit jossain vaiheessa näyttämöltä poistuvatkin. En usko, että vain muutama iso ryhmä voisi poistumisellaan kuolettaa genreä niin pahasti, että millään muulla bändillä ei olisi mahdollista tämän jälkeen nousta metallimusiikissa tuolle tasolle. Kysymyshän on loppujen lopuksi kuitenkin laadukkaasta musiikin alalajista. :)

Markus: Kotkasta kajahtaa vielä!

Monilta eri yhtyeiltä on viime aikoina tullut omia tuotteita. Jos saisitte lanseerata jonkin tuotteen Omnium Gatherum -nimen alle, niin mikä se olisi ja miksi?

Markus: Omnium Gatherum –hakasuljelogo-silmälasinsangoista on ollut puhetta rundibussin takaloungessa useita kertoja… Ei muuta kuin hitsausvermeet näppiin ja prototyyppiä tekemään!

Jukka: OG-taskukello.

Lopuksi hieman kesän festareista. Mikä on oma suosikkisi Suomessa ja mistä voimme bongata Omnium Gatherumin kotimaasta keikalta kesän aikana?

Markus: Nuorempana Nummirokki oli juhannuksinen epäpyhiinvaellus ja örvellysjuhla, jossa on aina ihan oma tunnelmansa ja yleensä sattuu enemmän kuin tapahtuu, ainakin aamusella teltasta heräillessä. Ilosaarirokki on myös parasta antia ja toimii hieman aikuisempaan makuunkin. OG:n festarikesän säätö on vielä käynnissä ja artisti itse on vielä ymmyrkäisen tietämättömänä siitä, mille lavoille on sielua myyty taiteilemaan.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Markus: Kiitosta! Näemmä ja ilkamoikaamme keväisellä Suomenmaan lanaamisella toivon mukaan!

Jukka: Nähdään tien päällä!