”On tärkeää välillä pyrkiä oman mukavuusalueen ulkopuolelle” – haastattelussa Killswitch Engage -kitaristi Adam ”Adam D” Dutkiewicz

Yhdysvaltalainen metalcore-pioneeri Killswitch Engage on julkaisemassa 16. elokuuta järjestyksessään kahdeksannen täyspitkänsä nimeltä ”Atonement” Sony Musicin kautta. Kaaoszine tavoitti bändin kitaristin ja perustajajäsenen Adam ”Adam D” Dutkiewiczin levyn julkaisun tiimoilta ja jututti häntä levystä, sen teemoista ja sen teosta. Voit lukea haastattelun tästä.

Kuinkas sinulla ja bändillä tällä hetkellä menee?

Adam Dutkiewicz: Hyvin, kierrämme paraikaa ja ulkona on aivan hemmetin kuuma. Täällä itärannikolla tulee kuuma, mennään melkein neljässäkymmenessä asteessa. Soitimme onneksi hetki sitten sisällä, mutta olemme myös soittaneet muutaman keikan ulkolavoilla!

Soittelemme tietenkin uuden ”Atonement”-levynne tiimoilta, joka julkaistaan 16. elokuuta Euroopassa Sonyn kautta ja Metal Bladen kautta Yhdysvalloissa. Miten päädyitte näiden lafkojen suuntaan, sillä olettehan olleet Roadrunnerin alla jo jonkin aikaa?

Adam Dutkiewicz: Roadrunner-sopimuksemme loppui viime levymme myötä, joten päätimme tätä varten hieman tutkia valikoimaa. Metal Blade oli ainakin helppo valinta ja kuin perheen kanssa työskentelyä, sillä tunnemme sieltä paljon väkeä.

Century Median, Nuclear Blastin, Metal Bladen ynnä muiden suorien metallilafkojen kanssa työskentely taitaakin olla yleisesti mukavaa verrattuna Roadrunnerin kaltaisiin rockinkin kanssa työskenteleviin lafkoihin?

Adam Dutkiewicz: Roadrunnerin ostikin suuri yhtiö täällä Yhdysvalloissa, joten se ei tunnu kovinkaan itsenäiseltä lafkalta enää.

Itse levyyn – missä vaiheessa aloititte sen työstämisen?

Adam Dutkiewicz: En oikeastaan muista, ikuisuuden verran sitten? Jossain suhteessa voisi sanoa työn alkaneen jo kolmisen vuotta sitten, eli jonkin aikaa on mennyt sen parissa. Törmäsimme tien varrella muutamaan ongelmaan, jotka viivästyttivät äänittämistä, mutta sekin on nyt viimein ohi.

Oliko teillä ongelmia säveltämisen kanssa, vai olivatko ongelmat enemmän Jessen (Leach, vokaalit) ääniongelmien kaltaisia?

Adam Dutkiewicz: Itselläni ei ollut säveltämisen kanssa ongelmia, mutta Jessellä toki oli. Hänellä oli vaikeaa saada ideansa oikeaan muotoon päässänsä, mikä tietysti verotti oman aikansa.

Yleisesti sanotaan, että mitä enemmän levyjä on takana, sitä vaikeampi on olla tyytyväinen seuraavaan. Onko näin teidänkin osalta?

Adam Dutkiewicz: Mielestäni välillä täytyy kokeilla jotain uutta, eikä kirjoittaa samaa kappaletta uusiksi. Yritin ainakin itse säveltää tälle levylle asioita, jotka olivat oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Sävelsin ainakin muutaman vauhdikkaamman kappaleen tälle levylle, ja sanoisin, että on tärkeää välillä pyrkiä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, että meno pysyy itsellekin tuoreena.

Mistä löydät vaikutteita, kun sävellät hieman näin laatikon ulkopuolelta? Metallin sisältä – esimerkiksi thrash – vai sen ulkopuolelta, kuten vaikka jatsista?

Adam Dutkiewicz: Olen melko kaikkiruokainen musiikin suhteen, ja veikkaan sen kaiken näkyvän jotenkin musiikissani, enkä yleisesti pyri ottamaan suoraan vaikutteita mistään tietystä musiikin lajista.

Oliko teillä tietty visio, jonka halusitte levyllä toteuttaa? Ainakin omasta mielestäni levy on bändin monipuolisin tähän asti.

Adam Dutkiewicz: Mitään tiettyä visiota ei ollut, ja pyrimme tällä levyllä saamaan kaikki bändin jäsenet säveltämään itsenäisesti ja tuomaan omia vaikutteitaan mukaan. Asumme muutenkin melko kaukana toisistamme, joten yhdessä työskentely on välillä hieman hankalaa. Tällä levyllä on siis paljon kappaleita, jotka ovat täysin yhden jäsenen säveltämiä, mikä todennäköisesti kuuluukin. Kuten mainitsinkin jo, itse ainakin pyrin säveltämään tälle hieman vauhdikkaampia kappaleita, sillä keskitempoiseen menoon on helppo jäädä jumiin.

Levyltä löytyy paljon mielenkiintoisia kitaraosia ja sooloja. Mistä vaikutteet näihin tulivat, tuliko inspis Iron Maidenin suunnalta?

Adam Dutkiewicz: Hah, sävelsin suurimman osan kitaraosista ennen heidän kanssaan kiertämistä, mutta metallia paljon kuuntelevana en ihmettelisi, jos vaikutteita olisi heiltäkin tullut!

Minkälainen kokemus kyseinen kiertue teille oli? Olin itsekin teitä katsomassa, kun heille lavaa täällä Suomessa lämmittelitte, ja sanoisin teidän tehneen hyvää työtä ottaen huomioon kyseisen bändin diehard-fanikunnan.

Adam Dutkiewicz: Iron Maiden on vaikea bändi lämpätä, sillä keikalle tulevat tulevat katsomaan Iron Maidenia, eikä mitään lämppäribändiä. Kiertue oli siis melko rankka, sillä aina lavalle noustessa ensimmäiset kymmenen riviä oli täynnä bändin faneja kaikissa Maiden-kamoissaan kädet puuskassa odottaen meidän lopettamista. Toki siellä ja täällä näki joitain pitämässä hauskaakin, ja oli tietysti kunnia päästä itse bändiä lämmittelemään.

Mahtaa kuitenkin olla palkitseva tunne, kun saatte niitä kädet puuskassa olevia lämpeämään musiikille?

Adam Dutkiewicz: Ehdottomasti. Sitä kuitenkin haluaisi, että ihmisillä on hauskaa. Mikä itsessään on paljon mukavampaa kuin se, että keskisormet heiluvat ja buuauksia kuuluu.

Ketkä kitaristit ovat sinulle kitaransoittajana olleet suurimpia esikuvia?

Adam Dutkiewicz: Nuoruuteni ehdoton suosikki oli Eddie Van Halen, kuten myös Angus Young. Heidän energiansa on jotain huikeaa.

Kuten mainitsit, Jessellä oli hiljaittain ongelmia äänensä kanssa ja ongelmia mielenterveyden kanssa. Olette niitä bändejä, jotka ovat jatkuvasti kiertämässä – onko tämä koskaan verottanut sinua?

Adam Dutkiewicz: Veikkaan, että kaikki joutuvat elämänsä aikana tilanteeseen, jossa kaikki ympärillä painaa päälle tai joudut hankalaan tilanteeseen, jos esimerkiksi menetät jonkun. Nämä tilanteet voivat iskeä kenet tahansa alamäkeen, ja sanoisin tietysti kokeneeni tätä elämäni aikana. Se on osa elämää – siitä selviytyminen on se vaikein osa.

Onko tämä mielestäsi vahvempaa musiikkimaailman puolella?

Adam Dutkiewicz: Hankalaa sanoa, sillä muusikoiden ulkopuoleltakin löytyy näitä kaikkia kokevia henkilöitä. Maailmasta löytyy tietysti taiteilijoita, jotka ammentavat ongelmistaan ja haluavat luoda ja jakaa sen myötä.

Mielenterveys on vahva teema levyllä. Mitä muita aiheita levyltä löytyy?

Adam Dutkiewicz: Levy on tässä mielessä hyvin laaja ja aiheita löytyy monia. Mielenterveyden lisäksi löytyy korruptiota, ahneutta, yhtenäisyyttä ja suhteita muiden kanssa, eli vähän kaikenlaista.

Paljonko itse sitten samaistut Jessen sanoituksiin? Kirjoittaako hän koko bändin näkökulmasta vai enemmän omasta?

Adam Dutkiewicz: Hän kun bändin sanoittaja on, niin se on täysin hänen näkökulmansa. Toki jos käy niin kappaleen rakentuessa, että esimerkiksi itse samaistun kappaleen aiheeseen, voin auttaa häntä sanoituksien kanssa. Suurimpaan osaan sanoisin meidän muiden voivan samaistua, mutta kaikki kuitenkin lähtee hänestä.

Onko helpompaa esittää kappaleita, kun itsekin samaistut sanoituksiin?

Adam Dutkiewicz: Ehdottomasti. Jos meillä olisi kappale vauvojen murhaamisesta, tulisihan siitä outo olo.

Tuo sopisi varmaan hyvin projektiisi Corpsegrinderin (George Fisher, Cannibal Corpse) kanssa! Kuinkas teidän bändin (Serpentine Dominion) kanssa menee?

Adam Dutkiewicz: Meillä ei ole bändiä kasassa, joten emme ole voineet keikkailla. Toisaalta levymme (”Serpentine Dominion”, 2016) on kestoltaan niin lyhyt, että meiltä ei löytyisi tarpeeksi materiaalia keikkaa varten! Haluaisin itse ainakin tehdä toisen levyn sillä nimellä tulevaisuudessa.

Teitte yhteistyötä Howardin (Jones, ex-Killswitch Engage) kanssa tällä levyllä. Kuinka tämä tapahtui?

Adam Dutkiewicz: Koko homma tapahtui hyvin helposti ja luonnollisesti, sillä olemme kuitenkin pysyneet hyvinä ystävinä hänen bändistä poistumisensa jälkeen. Ainoa henkilö bändissä, jota hän ei ole kovin hyvin tuntenut, on Jesse, joten hänen tultua kerran katsomaan keikkaamme he päätyivät juttelemaan. Jesse sitten ehdotti Howardille, että hän tulisi vierailemaan levyllä, ja hän tietysti suostui. Siinä se oikeastaan oli.

Aika hieno,a että näin kävi, sillä veikkaan monen fanin toivoneen tämän tapahtuvan ottaen huomioon, kuinka hyvissä väleissä vielä olette.

Adam Dutkiewicz: Jep, mielestäni se viestii paljon bändeille, joiden entisten jäsenten kanssa on pelkkää draamaa, tappelua ja egoilua, ja että meiltä ei sellaista löydy.

Haluaisin loppua kohden kysäistä vielä tulevaisuuden suunnitelmistasi. Killswitch on tietysti julkaisemassa levyä ja saavutte sen tiimoilta Suomeenkin, mutta mitä itselläsi on luvassa? Aiotko tuottaa levyjä, aiotko saada Times of Grace -projektisi Jessen kanssa valmiiksi?

Adam Dutkiewicz: Haluaisin ehdottomasti saada Times of Grace -levyn valmiiksi vielä tämän vuoden puolella, mikä tulee olemaan saavutus, sillä levystä on valmiina vain noin kolmasosa. Levy on jäänyt taka-alalle jo joksikin aikaa Killswitch-äänitysten ja kiertämisen takia, joten aion nyt saada sen valmiiksi, enkä muuta oikeastaan keksikään. Levy tulee olemaan hyvin erilainen, paljon synkempi ja rauhallisempi, jotain Deftonesin ja Explosions in the Skyn suunnilta.

Oletko yleisesti ottaen niitä artisteja, jotka tarvitsevat näitä erilaisia luovia projekteja, jotta olisit oikeasti tyytyväinen?

Adam Dutkiewicz: Lähinnä vain rakastan musiikkia ja erilaisten musiikin lajien säveltämistä. On erittäin palkitsevaa nähdä kappaleen rakentuvan alusta loppuun valmiiksi kokonaisuudeksi.

Kiitokset haastattelusta ja ajastasi! Onko mitään, mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillenne, jotka ovat teitä lokakuussa tulossa katsomaan?

Adam Dutkiewicz: Haluaisin kiittää kaikkia faneja, sillä bändi ei voisi ilman teitä elää. Kiitos sydämiemme pohjasta, että kuuntelette musiikkiamme ja tulette keikoillemme, nähdään pian!

Haastattelu: Arto Mäenpää
Teksti: Thomas Frankton

Kommentoi julkaisua