Onko tässä kotimaisen melometallin seuraava suuri nimi? Existence Depraved yllättää positiivisesti ensijulkaisullaan

Tamperelaisyhtye Existence Depraved esittäytyy kuulijoille ”Hectivity-EP:llään. Kahden miehen voimin toteutettu debyyttijulkaisu sisältää viisi kappaletta varsin muikeaa melodista metallia, jossa puhtaat laulut, kosketinkuviot ja kitarakikkailut ovat hyvässä tasapainossa keskenään. Jäsenillä on aiempaa taustaa Crystalic-yhtyeessä, joten tasokas musisointi ei tule aivan puskista.

Avausraita ”Solitary Star” rokkaa kertosäkeessään mainiosti ja onkin EP:n paras kappale, joskaan perässä seuraavat biisit eivät jää kauas taakse. Myös nopeatempoinen ja kiivas ”Endless Loop” jää soimaan päähän muutaman kuuntelukerran jälkeen, mikä kertoo hyvää tekijöidensä biisinkirjoitustaidosta. ”Hectivity” sisältää mukaansatempaavia melodioita ja sointukulkuja, ja tunnelma nousee parhaimmillaan lähelle Insomniumista muistuttavaa eeppisyyttä. Sävellysten viimeistely on tosin jäänyt aavistuksen puolitiehen, ja kappaleiden lopetukset tuntuvat usein äkillisiltä ja hieman hutaistuilta. Biisijärjestystä olisi voinut miettiä uusiksi: ”Dark Storms” ja ”Mental Hunt” ovat EP:n heikoimpia kappaleita, ja niiden sijoittaminen kokonaisuuden loppuun jättää jälkeensä hieman valjun olotilan.

Koskettimilla on ”Hectivityllä” suuri rooli, ja ne ajavat paikkaansa erityisesti edellä mainitun tunnelman kohottamisessa. Vastapainoksi kitarasooloja viljellään lähes joka kappaleessa, mutta tiluttelusta ei jää mieleen sen kummempia koukkuja. Suurimmasta osasta instrumentteja vastaava Toni Tieaho hoitaa myös päävokalistin tonttia ja suoriutuu tehtävästä kohtuullisen pätevästi. Pikkutarkkaa nillittäjää jää kuitenkin vaivaamaan laulun väkinäisyys: nuottiin osutaan, mutta ääni ei virtaa rennosti vaan kuulostaa väkisin puristetulta niin ala- kuin ylärekisterissäkin. Vokalisoinnin ohella suurin parannuskohde on EP:n äänimaailma, jonka soisi olevan huomattavasti selkeämpi ja erotellumpi. Parempi miksaus olisi nostanut pisteitä ainakin puolikkaalla arvosanalla.

Existence Depraved osoittaa ensijulkaisullaan sen kauneusvirheistä huolimatta paljon potentiaalia. Sävellys- ja soittotaito ovat jo hallussa, joten enää on kyse viilaamisesta ja hienosäädöstä. Näihin sekä kenties laulupuolenkin puutteisiin auttaisivat varmasti hyvä tuottaja ja äänittäjä, joten toivokaamme yhtyeelle yhteistyömahdollisuuksia alan kovien tekijöiden kanssa. Olisi äärimmäisen mielenkiintoista kuulla bändiltä seuraavaksi kokopitkä albumi: kantaisiko EP-mitassa toimiva biisinkirjoitustaito läpi tuplamittaisen levytyksen, vai jäisikö sekaan olankohautuksella ohitettavia täyteraitoja? En sulkisi lainkaan pois mahdollisuutta pitkään ja menestyksekkääseen uraan, mikäli yhtye kykenee ylläpitämään musiikillisen tasonsa ja hiomaan matkan varrella vielä ensijulkaisulla kuultavissa olevia ulosantinsa särmiä sileiksi.

7 ½ /10

Kappalelista:

  1. Solitary Star
  2. Self-reflection
  3. Endless Loop
  4. Dark Storms
  5. Mental Hunt

Existence Depraved Facebookissa

Kommentoi julkaisua