Onko The Empire Strikes kotimaisen rockin uusi lippulaiva? – arviossa yhtyeen vaikuttava ”Charm”

Kotimainen old school -rockin nimeen vannova The Empire Strikes julkaisee syyskuun alussa kolmannen pitkäsoittonsa. ”Charm” jatkaa yhtyeen tutulla linjalla, jossa on ripaus The Hellacoptersin ja Imperial State Electricin perintöä. Sen lisäksi albumilla kuullaan myös paljon sellaista, jota ei välttämättä osaisi etukäteen odottaakaan. Siitä hyvänä esimerkkinä toimivat vierailevien naissolistien tähdittämä vauhdikas ”Blinded By The Light”, kaihoisa ”Theme From Roky” ja saksofonilla sekä viululla höystetty juhlallinen ”The End”. Myös levyn päättävä ”I Found My Love” on hieno oma lukunsa, jota ei kannata ohittaa.

”Charm”-albumilta löytyy myös sitä energistä rock ’n’ rollia, jolla The Empire Strikes sai minut vakuuttumaan ”High Tide” -albumillaan. Pitkästi nimetty ”Amor Por La Vida Hasta La Muerte” on täysiverinen rock-runttaus, jonka suonissa vertaa espanjalainen kiivaus. Kappaleella kuullaan The Flaming Sideburns -yhtyeestä tutuksi tullutta Eduardo Martínezia, joka on oiva lisä kappaleella. Myös railakas ”Rainmaker” julistaa rockin ilosanomaa, aivan kuten rosoisilla riffeillä ahdettu ”Blackheart”. Edellä mainittujen kappaleiden ansiosta ”Charmilla” on juuri sitä vaaran tuntua, jota rock-albumilta sopii odottaakin.

On sanomattakin selvää, ettei ”Charm” ole mikään tavanomainen rock-albumi, jolla vain tykiteltäisiin mutkat suoriksi. Ei sillä, että kyseisessä tyylissä olisi mitään vikaa, sillä sellaisellekin rockille on aika ja paikka. The Empire Strikes on kuitenkin luonut uudelle albumilleen aivan toisenlaisen ja kirjavan kokonaisuuden. ”Charm” ei sisällä pelkästään vartaloa hytkyttäviä kappaleita vaan myös kauniita ja syviä soundeja. Lopputuloksen saavuttamisessa ovat osittain auttaneet niin puhallinsoittimet, kosketinsoittimet kuin viulukin, jotka ovat rikastuttaneet The Empire Strikesin ulosantia. Myös upeat taustalaulajat Suzanne Jansson, Sara Kyyhkynen ja Katariina Tuoriniemi ansaitsevat kiitoksensa. Naiskolmikon lauluosuudet ”Blinded By The Lightissa” ovat korvia huumaavat, eikä olekaan ihme, että kappale nousee albumin parhaimmistoon.

The Empire Strikesin vokalisti-kitaristi Tommi Tuoriniemi kertoi Kaaoszinelle antamassaan haastattelussa, että ”Charm” äänitettiin pitkälti samanlaisella metodilla kuin sitä edeltänyt ”High Tide”. Kappaleiden pohjat taltioitiin livenä, jotta niiden autenttisuus saataisiin säilymään myös äänitteellä. Vaikka äänitysmetodi onkin pysynyt samanlaisena, on lopputulos ”Charmin” kohdalla mielestäni vieläkin onnistuneempi. The Empire Strikesin kolmas täysipitkä on pirun hauskaa kuunneltavaa, eikä albumilla tunnu olevan yhtään heikkoa lenkkiä. Levyn jokaisesta kappaleesta huokuu järkähtämätön itsevarmuus, eikä syyttä! Albumi sävellykset ja sovitukset ovat viimeisen päälle, ja yhtyeen jäsenet ovat kehittyneet entisestään soittajina. The Empire Strikes iski tällä kertaa kultasuoneen ja onnistui luomaan todella onnistuneen äänitteen.

10/10

Kappalelista:

 1. The End
 2. Danger
 3. Blinded By The Light
 4. Theme From Roky
 5. Amor Por La Vida Hasta La Muerte
 6. Tigerlillies
 7. Rainmaker
 8. Blackheart
 9. ’lectric Voodoo
 10. Miss Margaret Collins
 11. Leeches, Lies And A Mighty Hoax
 12. I Found My Love

The Empire Strikes Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen