Origin – Omnipresent

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 21.6.2014

Yhdysvaltalainen Origin julkaisee jo kuudennen täyspitkänsä ”Omnipresent” 4.heinäkuuta 2014. Julkaisijana toimii tällä kertaa puolalainen Agonia Records, vaikka USA:n levittäjä onkin edelleen Nuclear Blast. Vanhan tutun trion lisäksi levyllä karjuu uusi vokalisti Jason Keyser, joten basisti Mike Flores saa keskittyä jatkossa livenä omaan instrumenttiinsa.

Origin on tunnetusti yhtye, joka on vienyt äärimmäisen metallin uudelle tasolle ja aiheuttaa syystäkin monessa muusikossa halua haudata instrumenttinsa kuuden jalan syvyyteen ja ryhtyä sokerileipuriksi. Rumpali John Longstreth on patteristonsa takana suoranainen virtuoosi eikä kielisoittajienkaan suorituksia seuratessa voi jäädä kuin sanattomaksi. Varsin moni yhtye, jonka tempo on sata lasissa ensimmäisestä tahdista lähtien, sortuu usein tietynlaiseen turruttavuuteen ja ennalta arvattavuuteen tuotannossaan. Tämän mielessä pitäen lähdin mielenkiinnolla avaamaan arkkua, jonka kannessa komeilee nimi ”Omnipresent” (suom. kaikkialla läsnäoleva).

Levy alkaa kappaleella ”All Things Dead”, joka myös julkaistiin ennakkoon kuunneltavaksi yhtyeen Facebook-sivuilla. Se on tietyllä tasolla tyyppillistä Originia esitellen äärimmäisen nopeaa riffittelyä ja rumpalointia. Yleisesti death metalliin liitetty yhtye esittelee myös black metal -elementtejä ja voimakkaita pahaenteisiä leadeja. Nopeammissa riffeissä tietynlaista Nile-mäisyyttä on huomattavissa. Loppua kohden kappale kokee suvantovaiheen vain kärjistyäkseen lopun alkua toistavaan riffiin, jossa rummut nousevat vielä kymmenenteen potenssiin alun temmosta. Toinen raita ”THRALL_FULCRUM_APEX” taas esittelee bändin grind core-osastoa. Vain reilun minuutin mittainen kappale luo äärimmäisyydessään mielentilan, joka antaa hiljaisuudelle aivan uuden merkityksen. Varsinkin kuulokkeilla kuunneltuna. Tähän ovat aiemmin pystyneet kohdallani artistit kuten Rotten Sound ja Insect Warfare. Uskon alan ihmisten ymmärtävän mitä tarkoitan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nämä kaksi suuntausta ovatkin vaikuttavat ominaisuudet julkaisulla ja lähes kaikki kappaleet loksahtavat jompaan kumpaan muottiin. Välissä on kuitenkin muutama hyvin erilainen raita, jotka on luultavasti suunniteltu luomaan biisien välistä kontrastia. Näitä edustavan mm. ”Permanence” ja ”Continuum” eivätkä ne ole varsinaisia biisejä lainkaan niiden pitäen sisällään lähinnä kaukaista syntikkaa sekä korkeita kitara sweeppejä ja tilutuksia. Levyn parhainta antia ovat kappaleet ”Unattainable Zero” ja ”The Indiscriminate”. Ne esittelevät sopivasti yhtyeen parhaan ominaisuudet yhteen nidottuina. Tekninen soitto on yhdistetty menevämpiin hitaisiin riffeihin pitäen kappaleen kiinnostavana ja dynaamisena loppuun asti. Tietynlainen yhtyeelle ominainen luova hulluus kumpuaa myös materiaalista sen pitäen sisällä riffejä, jotka ovat muodostuneet vain bendatuista sävelistä tai uskomattoman nopeista rumpukompeista ja tahdituksista.

Origin tuskin on yhtye, joka kolahtaa metallin suurelle yleisölle. Se on vienyt äärimmäisyyden uudelle tasolle levyltä toiseen kehittyvällä tuotannollaan ja tulee varmasti niin tekemään jatkossakin. Marginaaliosastollekin on silti aina kuuntelijansa ja itse ainakin odotan innolla mitä bändi tulee keksimään jatkossa. Äärimmäisyydellekin on rajansa, tai niin luulisi ainakin. Vaikka yhtye heikoimmillaankin on parhautta annan silti miinukset täytebiiseistä.

8/10

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

01. All Things Dead
02. THRALL_FULCRUM_APEX
03. Permanence
04. Manifest Desolate
05. The Absurdity Of What I
06. Source of Icon O
07. Continuum
08. Unattainable Zero
09. Redistribution of Filth
10. Obsolescence
11. Malthusian Collapse
12. The Indiscriminate

http://www.facebook.com/Origin

Kirjoittanut: Tuukka Franck

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy