Jylhästi maalailevaa äänimaailmaa – Orkanin ”Element”

Norjalainen on päässyt kolmanteen levyynsä julkaistessaan 5. lokakuuta uusimmaisensa nimeltään ”Element”. Jo kolmen vuoden takainen ”Livlaus” onnistui vakuuttamaan hienolla äänimaailmallaan, ja näkemäni bändin live-esiintymiset ovat vahvistaneet tätä mielipidettä. Jokohan nyt, saatanan vuonna 2018, olisi Orkanin aika nousta myös suuremman yleisön tietoisuuteen ja suosioon?

Heti levyn avaava “Lenker” olisi saanut asiaa tietämättömänkin kuulijan arvaamaan, mistä kaupungista bändi tulee, sen verran selkeästi Bergenin alueen black metal -perintö tästä bändistä kuultaa läpi. Voisi sanoa, että Orkan on kuin Enslavedin ja Taaken rakkauslapsi, joka tuo myös omaa persoonaansa vahvasti esille mutta josta heti kuulee isiensä kaiun.  Mielleyhtymät Taakeen eivät ole senkään takia kovin kaukaa haettuja, koska Orkanin kitaraosastosta vastaa Taaken kokoonpanostakin tuttu Gjermund Fredheim. Orkanissa tämä multi-instrumentalisti pääsee esittelemään taitojaan biisintekijänä. Tässä hän myös onnistuu hienosti.

Kakkosbiisissä ”I Flammar Skal Du Elfast” sama tunnelma jatkuu. Tämä lähes 10-minuuttinen eepos nousee ainakin omalla listallani ehdottomasti levyn parhaimmistoon. Siinä vain yksinkertaisesti on kaikki kohdallaan: kierot riffit hakkaavat läpi biisin, vokalistin kärinät ja vinkunat luovat omaa äänimaailmaansa samalla, kun rytmiryhmä hakkaa taustalla biisiä entistä hurjempaan kiihkoon. Juuri tällaista on hieno musiikki! Biisi on jo yksinään jykevä kokonaisuus, mutta samalla selkeä osa suurempaa kokonaisuutta, jonka nimi on ”Element”.

Pääosin koko ”Element”-levy sahaa eteenpäin keskitempoisesti kitaran maalatessa omaa melodiamaailmaansa biiseihin. Muutamassa biisissä tempoa kuitenkin tiivistetään: ”Iskald” ja ”Avmakt” rakentavat levyn kokonaisuuteen nopeampia osioita, jolloin bändin ulosannista mieleen tulee jopa puolalainen virkaveljensä Mgła.

Levyn draaman kaari on oivaltava, eikä biisien vaihtelevuus tee siitä ainakaan yksitoikkoista. Silti levystä muodostuu kokonaisuus, jonka mielellään kuuntelee kerralla. Samalla mielessään vaeltelee maisemareittiä, jonka varrella näkee vuonojen vettä ja kohoavan vuoriston lumista metsää. Heti alusta asti musiikki maalailee myös visuaalisia mielikuvia ja maisemia, vie jopa menneisyyden myyttien maailmaan. ”Element”-kokonaisuus käsittää seitsemän biisiä, ja kestoa sille tulee 48 minuuttia. Elämästään voisi vajaan tunnin käyttää huonomminkin kuin kuuntelemalla tämän levyn. Orkan imaisee kolmoslevyllään täysin mukaansa, saa keskittymään musiikkiinsa, mikä on aina hyvän levyn merkki. Heikoin lenkki yhtyeessä on mielestäni vokalisti Einar Fjelldalin ulosanti, mutta tämä on varmasti niitä kuuluisia mielipiteitä, joista voi kiistellä vaikka tuomiopäivään asti. Omaan makuuni vokalisti on hivenen liian lähellä kirkunaa. Kokonaisuutta silläkään ei kuitenkaan saada pilattua, mutta pykälän verran napakympistä kuitenkin jäädään.

Päätöskappale ”Heim” kokoaa levyn vielä kauniilla tavalla yhteen. Kappaleessa kuullaan myös puhtaita vokaaleja, jotka eivät ole mitenkään ominaista yhtyeelle. Ja mitä ihmettä – nämähän toimivat! Kun viimeinen sointu vielä kaikuu päässä, voin vain todeta, että Orkan on tehnyt tähän mennessä parhaan levynsä.

9/10

Kappalelista:

  1. Lenker
  2. I Flammar Skal Du Eldast
  3. Iskald
  4. Motstraums
  5. Avmakt
  6. Den Våte Grav
  7. Heim

Orkan Facebookissa

 

 

 

Kommentoi julkaisua