Osa Sodomin faneista suuttui bändin osallisuudesta Steelfestiin – yhtye vastaa kritiikkiin

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 2.9.2021

Saksalainen thrash metal -yhtye Sodom julkistettiin osaksi kotimaisen Steelfest-tapahtuman artistikattausta. Kun bändi julkisti tiedon omassa sosiaalisessa mediassaan, moni bändin fani kommentoi pettymyksestään.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Pettymyksen takana on se, että osa faneista ei toivo Sodomin esiintyvän yhdessä kyseenalaisessa maineessa olevien yhtyeiden kanssa. Tulevan Steelfestin kattaukseen lukeutuu bändejä, joilla on kytköksiä NSBM-skeneen eli kansallissosialistiseen black metaliin.

”Olen pettynyt Sodomin ollessa mukana noin häpeällisessä joukossa”, yksi fani kommentoi.

Nyt yhtye itse vastaa negatiivisiin kommentteihin.

”Hei kaverit! Heti alkuun. Otamme jälleen kerran etäisyyttä bändeihin, jotka käyttävät musiikillista alustaansa väärin ilmaistakseen poliittisia näkemyksiään, olivatpa ne sitten oikealla tai vasemmalla”, yhtye aloittaa ja jatkaa:

”Mutta me kannatamme kaikkien ilmaisunvapautta, emmekä anna sen vaientaa meitä. Kun Steelfestin promoottori buukkasi meidät vuoden 2019 lopulla, nämä tukevat esiintyjät eivät olleet keskusteltavissa. Meillä on siis voimassa oleva vieraileva esiintymissopimus. Selvitämme parhaillaan juridista tilannetta. Esiinnymme yleensä itsemme ja faniemme puolesta emmekä muiden bändien. Poliittisesti korrektit bändit, mitä se sitten tarkoittaakin, ovat Steelfestissä enemmistönä. Peruuttavatko he kaikki esiintymisensä? Keskustelemme varmasti uudelleen järjestäjän kanssa tästä tilanteesta ja muodostamme oman arviomme.”

”Emme voi aina miellyttää kaikkia, emmekä sitä haluakaan, mutta jos meidän on joka kerta taivuttava jonkinlaiseen poliittiseen paineeseen, me taiteilijat/muusikot voimme pian lopettaa työmme. Ja 40 vuoden jälkeen tällä jännittävällä alalla en tarvitse mitään ohjeita siitä, mitä tehdä ja mitä ei.”

”Meillä on vahva fanikunta Suomessa, ja monet ovat iloisia nähdessään Sodomin jälleen eksklusiivisen settilistan kera. Pitkän kuivan kauden jälkeen olemme tietysti iloisia, että pääsemme taas soittamaan Suomessa. Tämä on meidän työmme ja meidän intohimomme. Tätä varten me elämme. Emme myöskään anna sen puhua meitä kuoliaaksi, vaan päätämme itse. Pidämme teidät tietysti ajan tasalla asioiden tilanteesta. Mutta älkää unohtako… Sodom edustaa vapautta, rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa. Ja se on kaikki, millä on merkitystä.”