”Ostin menolipun Lontooseen ja etsiskelin itseäni kaduilla soittaen muutaman viikon, kunnes palasin” – haastattelussa debyyttilevynsä tiedot juuri julkaissut Behind This Guilt

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 10.4.2021

Kotimainen alternative rock -tulokas Behind This Guilt on julkaissut tulevan debyyttialbuminsa tiedot. Yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä vuoden alussa, ja sen jälkeen on saatu kaksi maistiaista lisää. ”No More Masks” -nimeä kantava albumi julkaistaan 4. kesäkuuta, ja sen kappalelista ja kansikuva on julkaistu. Yhtyeen keulahahmo Santeri Shemeikka kertoo levystä seuraavaa:

”Tämä levy on sukellus mieleni syvään päätyyn yhtenä elämäni vaikeimmista ajanjaksoista. Nämä kappaleet kertovat henkilökohtaisista kokemuksistani mielenterveys- sekä päihdeongelmien kanssa sekä siitä, miten olen ottanut ohjat omiin käsiini vaikeina aikoina. Jakamalla tarinani haluan myös jakaa sen toivon, mikä sisimmästäni löytyy. Riippumatta siitä, miten syvälle joudut, aina on olemassa tie takaisin ylös.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Albumi nauhoitettiin viime vuoden aikana Jyväskylän Poprock Musiikkitalolla ja sen nauhoituksesta ja miksauksesta vastasi Tommi Ahonen ja masteroinnista Janne Hakanen. Kappalelistan sekä kansikuvan löydät alta:

1. A Breath of Air
2. Breaking Day
3. Womanizer
4. Sounds of Hate
5. Sweet and Sour
6. Dependent
7. Another Face
8. Farewell
9. Bon Vivant

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jututimme tarkemmin laulaja-kitaristi Santeri Shemeikkaa bändistä ja levystä. Shemeikka on aiemmin vaikuttanut muun muassa Zodiac Killer– ja Zerakiel-yhtyeissä mutta ottaa nyt ensimmäistä kertaa bändin vetovastuun Behind This Guiltin myötä. Kappaleet ja sanat ovat hänen käsialaansa, mutta sovitukset on viimeistelty koko bändin voimin.

Hei! Vuoden alussa laitoitte ensimmäisen sinkun pihalle, lisää on saatu kaksin kappalein ja piakkoin myös kokonaisen levyn muodossa. Miltä tuntui saattaa tämä projekti viimein suurempaan tietoisuuteen kahden vuoden kypsyttelyn jälkeen?

Santeri: Olihan tätä jo pitkään odotettu. Meidän oli tarkoitus saada ensimmäinen single julkaistuksi jo viime kesään mennessä, mutta puskista tullut pandemia venytti hommaa noin puolella vuodella. Sitä paremmalta tuntuu kuitenkin olla nyt julkaissut jo kolme sinkkua. Vielä kun keikalle joskus pääsisi…

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palaten vielä vuoteen 2019, mistä Behind This Guilt sai alun perin alkunsa?

Santeri: Oikeastaan bändin tarina sai alkunsa jo kesällä 2018. Olin aika hukassa oman elämäni kanssa tuolloin ja päätin lähteä ahdistusta pakoon ulkomaille. Ostin menolipun Lontooseen ja etsiskelin itseäni kaduilla soittaen muutaman viikon, kunnes palasin. Sillä reissulla tajusin, etten ollut pitkään aikaan enää ollut oma itseni. Sain inspiraation purkaa tuntemukset musiikkiin, ja syksyllä 2018 sai alkunsa ensimmäiset BTG-biisit. Niitä oli tarkoitus käyttää erääseen toiseen projektiin, joka kuitenkin hiipui pikkuhiljaa unholaan.

Aloin visioimaan uutta kokoonpanoa, ja keväällä 2019 saatuani levyllisen biisejä valmiiksi, kysyin veljeäni Teijoa [Shemeikka] bassoon ja vanhaa bändikaveriani Villeä [Pöyhönen] rumpuihin. Bändiin tarvittiin myös pianisti, jota etsittiin pitkään tuloksetta. Ville mainitsi siskonsa Anna-Riikan [Pöyhönen] soittavan pianoa, ja ensimmäiset soitot treenikämpällä vakuutti, että nyt on porukka kasassa.

Levyn sanoitukset liikkuvat hyvinkin henkilökohtaisissa teemoissa. Haluatko avata bändin ja levyn nimeä hiukan tarkemmin?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Santeri: Ensimmäisen levyn biisit saivat tosiaan alkunsa siitä ahdistuksesta, jota tuolloin koin. Siihen vuoteen kuului kaikennäköistä: päihteiden kanssa sekoilua, pitkän parisuhteen päättyminen, läheisen kuolema mainitakseni muutaman asian. Koin, että laulujen kirjoittaminen on hyvä tapa asioiden käsittelyyn ja jakamalla tarinaansa voi mahdollisesti auttaa muita, jotka ovat käyneet läpi samanlaisia kokemuksia.

Tulevan albumimme nimi on ”No More Masks”. Nimi syntyi siitä ajatuksesta, ettei kenenkään tulisi piilotella tunteitaan maskin takana ja kulkea päivät pitkät tekohymy kasvoilla. Silkkaa surkuttelua levy ei toki ole, vaan nimenomaan haluan tuoda Behind This Guiltin musiikilla esille sitä ajatusta, että kaikesta on mahdollista selvitä.

Jos sinun pitäisi nostaa levyltä esiin yksi kappale, joka kuvaa bändin sisintä mahdollisimman hyvin, mikä se olisi ja miksi?

Santeri: Erittäin paha kysymys. Me tehdään hirveän monipuolisesti biisejä, enkä koe, että yksikään biisi yksinään vastaa kysymykseen ”millaista musiikkia”, mutta jos jokin on pakko valita, niin levyn avausraita ”A Breath of Air” ehkä antaa totuudenmukaisimman kuvan tarttuvine pop-kertosäkeineen ja heavy rock -riffeineen. Meillä on ollut alusta asti ajatuksena, että tehdään sellaista musaa kuin sillä hetkellä tuntuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Womanizer”-kappaleen videolla nähdään Anu Häkkisen taidetta. Kuinka päädyitte yhteistyöhön?

Santeri: Asiahan on niin, että Anu on basistimme Teijon vaimo. Ville sai idean sarjakuva-tyylisestä lyriikkavideosta ”Womanizerille”, ja mietittiin, että Anuhan varmaan sen voisi toteuttaa. Anulla on upea piirtotyyli, ja videosta tuli aivan loistava. Joskus voi näköjään naimisiinmenosta olla siis jotain hyötyäkin.

 

Onko suunnitelmissa tehdä vielä lisää musiikkia Behind This Guilt -nimen alla vai onko kyseessä tähän nimenomaiseen teemaan keskittyvä projekti?

Santeri: Itse asiassa meillä on jo pari levyllistä uusia biisejä valmiina, ja tarkoitus olisikin ryhtyä työstämään toista albumia heti, kun ensimmäinen on saatu julkaistua. Itse ainakin tähtään siihen, että tätä saisi joskus vielä tehdä työkseen, eli ehdottomasti ollaan jatkamassa eteenpäin.

Onko minkäänlaisia keikkasuunnitelmia vielä tässä vaiheessa olemassa?

Santeri: Olihan niitä kovastikin, kunnes ne sitten kariutui. Ei tässä kohtaa edes jaksa enää manata, vaan toivoa, että keikoille taas joskus päästäisiin. Keikkojen saaminen liene entistä haastavampaa pienille bändeille, kun keikkapaikkoja suljetaan ja suuret areena- ja stadion-keikat tuntuvat olevan kuumaa kamaa. Toisaalta olen itse toiveikas, että kysyntä live-musiikille kasvaisi kovasti sen myötä, kun asiat taas normalisoituvat.

Joka tapauksessa, kun keikkailu on taas mahdollista, niin varmasti tyrkytetään itseämme joka mahdolliseen paikkaan. Biisit on tulleet treeniksellä niin tutuksi, että palo esittää niitä livenä on jo suorastaan sietämätön.

Loppuun voit vielä sanoa mitä mieleen juolahtaa. Ja lähettää terkut Kaaoszinen lukijoille.

Santeri: Pysykää terveinä, ja pidetään ne maskit vielä päässä, vaikka me kovasti toisin kehotetaankin. Ottakaa bändi ja levy haltuun, ja nähdään keikoilla sitten kun tästä kaikesta on selvitty!