Otepilla on asiaa eikä sanomaa kaunistella – ”Kult 45” nostaa esiin asioita, joista moni mielellään vaikenisi

Vuonna 2000 Kaliforniassa perustettu nu-metalia ja rockia sekoittava Otep toi markkinoille kahdeksannen albuminsa. ”Kult 45” sisältää 14 kappaletta, jotka nostavat tavalla tai toisella esiin kaunistelematta yhteiskunnan epäkohtia. Toki nämä epäkohdat kohdistuvat pääasiassa Yhdysvaltoihin, mutta joidenkin kappaleiden sanomaa voi soveltaa myös muualla maailmaan. Esimerkiksi ”Trigger Warning” nostaa esiin raiskaukset, joissa miespuolinen tekijä puolustelee tekoaan sillä, että nainen kerjäsi sitä pukeutumisellaan. Vastaavasti ”Cross Contaminationissa” otetaan käsittelyyn maailman mädäntynyt moraalisuus ja korruptio.

Edellä mainitut kappaleet ovat vielä suhteellisen kevyttä, etenkin jos niitä vertaa ”Shelter In Placen” lyriikoihin. Kappaleessa Otep nostaa kissan pöydälle, nimittäin Yhdysvaltojen löysät aselait ja NRA:n (National Rifle Association). Shamaya ei säästele sanojaan saati kiukkuaan, vaan syyttää NRA:ta, joka osaltaan mahdollistaa Yhdysvalloissa tapahtuvia kouluampumisia. Painavaa asiaa, joka toivottavasti herättelee ihmisiä Yhdysvalloissa.

Kun ”Kult 45” -albumilla käsitellään näinkin raskaita ja tulenarkoja aiheita, mikä olisikaan parempi tapa toimittaa viesti perille kuin aggressio ja kunnolla runnovat riffit? ”Halt Rightista” löytyvä Shamayan raivo on aitoa ja se voisi suorastaan sulattaa vastapäätä seisovan ihmisen kasvot. Trump saa kappaleessa osakseen kritiikkiä, mutta niin saa myös äärioikeisto ”Molotov”-kappaleessa. Shamayan uhmakkuus yhdistettynä röyhkeästi groovaavaan melodiaan on loistava.

Vaikka aggressio ja väkevyys ovat osa Otepin soundia, löytyy levyltä hyvin erityyppisiä kappaleita. ”Undefeated” on soundinsa puolesta suoranaista räppiä, kun ”Trigger Warning” on kuin kiusoitteleva pop-kappale, mitä se ei tosin ole kun sanoituksiin perehtyy. ”Boss” on tyyliltään rauhallisempi, mutta kappaleen sanoituksiin on patoutunut raivokkuutta, joka pursuaa Shamayan uhmakkuutena. Levyn ainoa kevyt kappale on ”Be Brave”, jolla kuullaan Shamayan pehmeää tulkintaa ja pianoa. Kappaletta seuraa Rage Against The Machine cover ”Wake Up”, joka ei tiputa tuolilta, mutta on toimiva.

”Kult 45” sisältää erityylisiä kappaleita, aivan kuten yhtye on todennut Napalm Recordsin tiedotteessa. Shamaya perustelee ratkaisua sillä, että hänen mielestään on tärkeää tavoittaa mahdollisimman monia kuuntelijoita. Mietin aluksi, voisiko levy kaatua tämän tavoitteen takia, mutta voin todeta ettei se kaadu. Vaikka albumilla onkin tyyliltään erilaisia kappaleita, pysy paketti koossa, sillä lähes kaikkia kappaleita yhdistää Shamayan kiukku ja sanavalmius.

Kokonaisuudessaan ”Kult 45” on mukaansa vievä ja viihdyttävä albumi, vaikka sanoituksissa onkin rankkoja aiheita. Otepilla on selkeästi ollut sanottavaa ja on varmasti sitä jatkossakin, jos maapallon asiat eivät lähde kääntymään parempaan päin. Toivottavasti yhtye saavuttaa tavoitteensa tällä levyllä ja saa heräteltyä ihmisiä.

9-/10

Kappalelista:

 1. Hail To The Thief
 2. Halt Right
 3. Molotov
 4. Said The Snake
 5. Undefeated
 6. Trigger Warning
 7. Cross Contamination
 8. Shelter In Place
 9. Boss
 10. To The Gallows
 11. Sirens Calling
 12. Invisible People
 13. Be Brave
 14. Wake Up

Otep Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentit