Oulusta kajahtaa jälleen: haastattelussa death-thrashia veivaava Oppressive

Oppressive 2015 2Oulu tunnetaan musiikkigenressä melkoisen hyvin, sillä kaupungista on vuosien mittaan tullut merkittävä määrä erilaisia metallibändejä. on kohtuullisen uusi tulokas Oulun metallikentällä, mutta uusi EP ”Seeds of Hate” osoittaa bändillä olevan kova näyttämisen halu ja taitoa onnistua. Kaaoszine tavoitti bändin sähköpostitse ja kyseli hieman tulevaisuudensuunnitelmista sekä EP:n tekoprosessista ja selvitti, mitä keikkarintamalla on luvassa.

Morjensta! Mitenkäs vuosi 2016 on lähtenyt käyntiin bändin osalta?

Oppressive: Keikkoja on ruvettu kyselemään kevättä ajatellen, ja treenattukin on. Viimeiset pari vuotta on aina joku jäsenistä joutunut palvelemaan Suomen puolustusvoimissa, ja nyt kun rumpalikin sieltä porukan viimeisenä maaliskuussa vapautuu, päästään taas toden teolla toimeen.

Oppressive on varmasti vielä suurelle osalle Suomea hieman tuntemattomampi bändi. Miten kuvailisitte bändiänne ja musiikkianne lukijoille, ja mitkä ovat musiikillisia esikuvianne?

Oppressive: Soitamme death-vivahteista thrashia. Suurimmat vaikuttajat ovat varmastikin siellä genren klassikoissa, mutta muualtakin otetaan vaikutteita niin riffeihin kuin myös itse kunkin soittotyyliin.

Olette julkaisseet kaksi demoa ja äskettäin yhden EP:n, joka kantaa nimeä ”Seeds of Hate”. Millainen prosessi EP:n tekeminen oli, kauanko kappaleiden kirjoittaminen vei ja missä levy on äänitetty? Kuka on vastuussa levyn kansikuvasta?

Oppressive Seeds Of Hate 2015Oppressive: Biisit syntyivät pitkällä aikavälillä, ja pari yksittäistä riffiä on hyvinkin vanhoja. Valtaosa riffeistä on Valtsun käsialaa, mutta iso osa sovitustyöstä tapahtui porukalla treenikämpällä. EP äänitettiin Snowroad Studiosilla Oulussa, vähän alle neljä päivää siinä taisi kestää. Tämä oli ensimmäinen tuotos, jolla käytimme ulkopuolista äänittäjää ja studiota. Aiemmat demot on tehty kokonaan itse treenikämpällä. Kansikuvan ja tulevan fyysisen painoksen kuvallisen osuuden on tehnyt rumpalimme Niilo Kämäräinen.

Millaisia teemoja levyn sanoitukset käsittelevät? Mistä ammennatte inspiraatiota sanoituksiin?

Oppressive: Biisit kertovat erinäisistä murheista nykyisessä maailmanmenossa. Nimibiisi käsittelee aihetta yleisemmin, ja muut tarttuvat enempi yksityiskohtiin. Inspiraatiota saa melkein mistä vain todellisuutta seuraamalla. Tällä EP:llä aiheiksi sattui valikoitumaan liiallinen hektisyys, ahneus ja sen seurauksena heikompien hyväksikäyttö sekä sota ja tappaminen niin uskonnollisen kuin poliittisen vallan avulla.

Levyltä on myös julkaistu musiikkivideo nimikkokappaleesta, vaikka tänä lyriikkavideoiden aikana on yhä harvinaisempaa nähdä oikeita musiikkivideoita. Ovatko musiikkivideot itsellenne suuremmassa arvossa kuin esimerkiksi edellä mainitut lyriikkavideot?

Oppressive: Nykyajan lyriikkavideoista lyriikoiden lukeminen on monesti vain raivostuttavaa kaiken välkkeen ja efektin takia, ja onhan hyvin tehdyt musiikkivideot muutenkin komeampia katsella. Meidän tapauksessa, kun tuttavapiiristä sattui löytymään osaamista ja saimme myös kauniin naishenkilön sekä sairaan nopeen turbo-Saabin videolle esiintymään, niin tokihan se oli tehtävä. Lyriikkavideo tosin tehtiin myös ”The Parasitelle”, mutta siitä sanat pystyy jopa lukemaan.

Olitte ilmeisesti jonkin aikaa toiminnassa ilman laulajaa kunnes edellinen laulajanne Leevi Kämäräinen palasi takaisin yhtyeeseen. Mistä hänen lähtemisensä bändistä alunperin johtui, ja miten hän päätyi takaisin? Oliko välissä myös harkinnassa eri laulajan kiinnittäminen Oppressiveen?

Oppressive 2015Oppressive: Siinä oli pitemmän aikaa kehkeytynyttä kitkaa etenkin Leevin ja Valtsun välillä, muttei mitään suurempaa riitaa eikä draamaa missään vaiheessa. Rauhanneuvottelut alkoivat eräänä päivänä uuden Star Warsin katsomisella ja sen jälkeen parilla kaljalla läheisessä ravitsemisliikkeessä.

Levyjä julkaistaan enemmän ja enemmän omakustanteina, koska tarjontaa on nykyään paljon ja levytyssopimuksien saaminen tuntuu olevan vaikeaa. Oletteko itse pohtineet levy-yhtiön listoille pääsemistä vai aiotteko pitää langat omissa käsissänne?

Oppressive: Omakustannepitkäsoitto ei ainakaan ihan vielä tunnu ajankohtaiselta. Katsotaan ajan kanssa. Jos järkevää sopimusta tarjottaisiin, emmeköhän siihen tarttuisi, mutta ei omakustannekaan aikanaan mahdottomalta ajatukselta tunnu.

Millaiselta keikkarintamanne näyttää tällä hetkellä? Nähtävästi luvassa on ainakin keikka Oulussa 30.1. Suamenlejjonan kanssa, mutta onko keikkoja luvassa myöhemmin enemmänkin?

Oppressive: Ei vielä tässä vaiheessa varmistettuna juurikaan enempää, mutta myöhemmin keväällä on tosiaan tavoitteena päästä taas lavoille rämpyttelemään.

Perinteinen kysymys: missä näette itsenne ja bändin kymmenen vuoden kuluttua?

Oppressive: Toivottavasti bändi on silloinkin olemassa emmekä mekään kovin syvällä turmiossa. On niin pitkä aika tuo kymmenen vuotta, ettei sinne asti näe. Olisit kysynyt vähän lyhemmän ajan näkymiä.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa! Mikäli haluatte tähän loppuun sanoa jotain faneille, sana on vapaa!

Oppressive: Tulkaa toki katsomaan keikkoja kunhan niitä taas on!
https://www.facebook.com/oppressivefi/

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua