Out Of Breath

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 17.7.2015

Out of breath - Burnout kansiLahden vanhin aktiivinen ja niin sanotun Business city hardcoren ainoa perillinen Out Of Breath julkaisee pitkään työstetyn debyyttialbuminsa heinäkuun 24. päivä. Albumi julkaistaan omakustanteena ja sitä saa tilattua tietenkin suoraan bändiltä niin kauan kun tavaraa riittää. Kaaoszine tarjoaa nyt mahdollisuuden kuunnella albumia kahden viikon ajan 17.7.-30.7.2015. Tavoitimme myös yhtyeen vokalistin Kimmon sähköpostilla ja hän kertoi bändin kuulumisia, kuin myös omia fiiliksiä albumiin liittyen.

 

 

Out Of Breath Promo 2015

Lähdetään liikkeelle ihan perusasioista: Mitä äijille kuuluu, milloin bändi on perustettu ja miten hommat rullaa tänä päivänä?

Kimmo: Hyvää kuuluu, bändi lyötii kasaa 2003 Lahessa. Hommat tänäpäivänä.. ei paskempaa, vihdoinki saatiin ittemme studioo ja nyt on hyvä fiilis kun kaikki on valmista. Ootan oikeestaa noita livevetoja.

Mistä bändeistä tulee suurimmat vaikutteet biisejä tehdessä?

Kimmo: Mikko ja Ville tekee riffit ja niistä pureksitaa treeniksellä yleensä porukalla biisi kasaa. Joskus tulee biisi ja joskus ei. En mä tiiä mistä ne vaikutteita ottaa, varmaa jostain hulluimmista darroista ja peloista hahh.

out of breath live 3Teidän ensimmäinen täyspitkä albumi ”Burnout” julkaistaan 24. heinäkuuta. Miten meininki on muuttunut aiempaan tuotantoonne nähden?

Kimmo: En tiiä vaikuttiko kaikki muuttujat sisällön synkkyytee, mutta jossain välissä käydää kyl tosi syvällä. Sisällöllisesti silti sekä biiseissä, että sanoissa on menty paljon monipuolisempaan suuntaan. Lähipiiristä oon kuullu pääasiassa positiivista palautetta ja kommentteja, että ”aika odottamatonta meininkiä” – kun levy on yllättäny odotukset. Kahella sanalla kuvailtuna kiteytetymmin: pahaa paskaa.

Nauhotusprosessi kesti melko pitkään ja myös albumin nimi viittaa osittain siihen. Meinasiko usko loppua kesken koko touhuun ja minkälaisia ongelmia tuli vastaan?

Kimmo: Nauhotukset alko ongelmilla ja ongelmat jatku varmaan aina loppuun asti. Tehtiin kaikki ite ekaa kertaa, joka oli meille kai jotenki tärkeetä, mutta tehdessä paljastu oikeestaan koko totuus. Ja se, että kuinka saatanan iso duuni se oikeestaa onkaan.

Itelle ainaki meinas olla viimenen pisara, kun muutamaa päivää ennen laulujen nauhotuksia läppäri, jossa oli just viimehetkillä tehtyjä sanoja ja muutenki kaikki biisit, pöllitii. Enhän mä niitä kaikkia just tehtyjä juttuja muistanu, osa biiseistä kirjotettiinki sitte uudestaan, ja osa vedettiin muistilla sinne päin ja jatkettiin jos ei muisti pelannu. Toisaalta taas jälkikäteen ajateltuna se oli myös osittain hyvä juttu ja saatiin pariin biisiin täysin uudet sovitukset studiossa.

Yks juttu mikä pysäytti loppuvaiheessa oli miksaajan tyttöystävän menehtyminen, jonka itse tunsin myös.

Albumilla käsitellään paljon henkilökohtaisia aiheita, ja se myös niputtaa pitkän pätkän teidän urasta. Minkälaisia aiheita ja tapahtumia albumi tarkalleen sisältää?

Kimmo: Kaverin yliannostus, läheisen kuolema, burnout, hukassa oleminen elämässä, stressiä, jokaisen päivän rutiinimaista läpiviemistä, paskasta nousemista, vanhojen aikojen muistelua, päihteitä, peiliin katsomista, tunteiden tukahduttamista, kiitoksen sanomista, takasin tulemista, yhden esikuvan saaminen levylle, ihmisvihaa, itkua ja naurua. Siinähän sitä kiteytettynä heh.

out of breath live 2Mitä teillä on suunnitelmissa loppuvuodelle albumin julkaisun jälkeen?

Kimmo: Toivottavasti helvetisti keikkaa, ruvetaa ihmettelee split-seiskaa ja sen julkasua Mad Dieselin kanssa. Jenkkilän pojat on ainaki ihan pähkinöinä tästä hommasta ja niin ollaa meki.

Te kävitte viime vuonna myös kiertämässä Eurooppaa No Second Thoughtin kanssa. Miten sopeuduitte kiertue-elämään ja olisitteko valmiit tekemään samankaltaisen reissun uudestaan?

Kimmo: Tääkin oli itelle semmonen reissu, että hohhoijaa.. Lääkehöyryissä ja kylki paskana, mut koitin sivuuttaa sen helvetillisen kivun koska sitä oli niin fiiliksissä. Koko reissu oli yks upeimpia kokemuksia bändin kanssa ensimmäisestä päivästä viimeiseen ja yks tavallaan saavutuksista josta pitkään ollaan puhuttu. Mahtavan reissusta teki tottakai myös No Second Thoughtin äijät. Ihan koska vaan uusiks!

Jäikö teille kiertueelta mieleen jotain ikimuistoista tarinaa mitä ei ole vielä muiden tietoon kehdattu kertoa?

Kimmo: Ei tuu mielee eriksee mitää tarinaa ainakaan mitään painokelposta, mut monta videopätkää on ainakin joille nauretaan vielä varmaan pitkään.

out of breath live 1Mikä on teidän oma näkemys tämän päivä Suomen hardcore-skenen tilasta? Oliko ennen kaikki paremmin ja ihmiset onnellisempia vai toisin päin?

Kimmo: Ainahan kaikki oli ennen paremmin ja vaikkei ois ollu, niin kuuluu silti sanoo. Ainakin keikat on tietyissä paikoissa vähän hiljentyny ja meininki rauhottunu. Aika moni on väsähtäny (Suomen) skenen sisällä tapahtuvaan turhaan egoilupaskaan ja muuhun vastakkainasetteluun. Ehkä viime vuosien hardcore-trendi alkaa onneks jo pikkasen hiipumaa ja jäljelle jää taas aito paska. Syy miks itse joskus aikoinaa aloin käydä esim. keikoilla oli sen meiningin aitous, sanoma, se ettei kukaa arvostellu sua ulkonäön takia ja sait uusia ystäviä olit sitten mistä päin tahansa tai minkä näkönen tahansa. Jotenki se toisen tukeminen ja fiilistely huokui myös kaikessa bändihommissa mitä tehtii, se että dikkaat toisen bändin levystä ei tee sun omasta levystä paskaa jne. Nykyään joskus törmää myös siihen et homma on vähän siinäkin suunnalla kyräilyä ja pelkkää oman edun tavottelua ja huorausta.

Hienoa on silti huomata uusia naamoja ja järkkääjiä eri puolilla Suomea ja aktiivisuutta on selvästi enemmän. Näkeehän sen jo keikkojen määrästäkin, aina jossain on jotain ja se on vaan hyvä. Bändejä tulee ja menee, ehkä siinäkin on semmonen juttu ettei pidä väkisin yrittää tehdä siistiä juttua muille, että jengi pääsee myllyttää tai jotai muuta. Vaan tehkää sitä mikä on teille itelle tärkeetä ja siistiä. Toivotaan et homma pysyy aitona, kun massiahan tällä ei kannata edes yrittää tehdä.

Loppuun vielä vapaa sana ja terveiset:

Kimmo: Uus levy ja paidat haltuu ja keikoilla nähää!

 

Out Of Breath juhlii levyjulkkareita heinäkuun 24. päivä Lahdessa Ravintola Torvessa. Mukana on myös .45 Stainless, Out For Justice ja Until We Collapse. Liput iltamaan maksaa 6 euroa. ”Burnout” albumia saa tilattua nettikaupasta tai suoraan bändiltä maililla.

[mp3player width=380 height=450 config=fmp_jw_widget_config.xml playlist=outofbreath.xml]

 

https://www.facebook.com/oobhc
https://outofbreath.bandcamp.com/
http://outofbreath.bigcartel.com/

Haastattelu: Tommi Hämäläinen
Kuvat: Jetro Stavén