Outo ja brutaali, mutta looginen De Lirium’s Order: Haastattelussa bändin kitaristi Juha Kupiainen

De Lirium’s Order kuva: Hannu Huhtamo, Visual Artist

Helsinkiläinen, teknistä death metalia esittävä De Lirium’s Order on julkaisemassa huhtikuun 26. päivä järjestyksessään neljännen studioalbuminsa ”Singularity” Inverse Recordsin kautta. Kaaoszine sai yhteyden bändin kitaristiin ja kappaleiden tekijään Juha Kupiaiseen, jolta kysyimme tarkemmin bändin kuulumisia. Linnunradan takaiset viestit ja vastaukset on purettu alla.

Vuosi on aluillaan, minkälaisilla tunnelmilla se käynnistyi De Lirium’s Orderilla?

Juha Kupiainen: Negatiivisista aiheista aloittaen voisi sanoa, että valittamisen aiheita ei löydy. Pitkällisen prosessin jälkeen levy on vihdoin valmis ja itse asiassa vinyylitkin tulivat painosta ihan muutama päivä sitten. Välillä tuntui, että homma ei ihan etene kuten toivoisin, mutta nyt, kun tuota mustaa kiekkoa pitelee kädessä niin tuntuukin siltä, että kannatti painaa homma maaliin saakka.

Julkaisimme myös hiljattain ensimmäisen sinkun albumilta. ”Orion’s Cry” on yksi levyn erikoisimmista kappaleista, mutta halusin, että alusta alkaen kuuntelijoille on ainakin selvää, millä gammasäteilyn taajuuksilla uudella levyllä säveliä toistetaan.

Olette sosiaalisessa mediassa pitäneet faneja ajantasalla tulevan ”Singularity”-albumin edistymisestä. Minkälaista sen työstäminen oli verrattuna kolmeen aikaisempaan levyyn?

Juha Kupiainen: Uusien näkökulmien löytäminen edustamassamme musiikkityylissä ei ollut ihan vaivatonta. 2000-luvun alussa minusta tuntui, että kaikki on uutta ja ihmeellistä – kokonainen uusi maailma löydettävänä. ”Victim no. 52” -albumin säveltäminen oli riemukasta aikaa ja monesti nuorena poikana ällistyin niistä jutuista, mitä kitaralla pystyikään tuottamaan.

Mitä enemmän olen tehnyt biisejä, sitä haastavammaksi säveltäminen on muodostunut, vaikkakin pystyn paremmin ammentamaan muista musiikkityyleistä, mm. klassisesta, jazzista, progesta, joista oma tietämys on mukavasti lisääntynyt vuosien varrella. Tässä musiikkityylissä sitä vaan muuttuu krantummaksi ja harvemmin enää keksii semmoisia juttuja, mistä innostuisi kunnolla. En halunnut tehdä ”Singularitystä” aivan cross-over-tyyppistä levyä vaan aidosti luomaan uudentyyppistä ja kokeellistakin musiikkia ilman, että vaikutteet olisivat liian ilmeisiä.

Kuinka teillä jakaantuvat roolit musiikin teossa? Onko bändillä vakiintunut käytäntö?

Juha Kupiainen: Sävellysvastuu on pääasiallisesti ollut aina allekirjoittaneella ja näin on myös ”Singularityllä”. Tällä levyllä tosin jätin paljon tilaa puhtaiden laulujen, kitarasoolojen ja harmonikkaosuuksien suhteen, eli näillä tonteilla muut bändin jäsenet ja vierailevat muusikot ovat tuottaneet omaa sisältöään.

Hannu Huhtamo Photography on toteuttanut ”Singularity”-albumin kansitaiteen, joka enteilee vahvasti scifi-tunnelmaa. Onko tämä levyn teema?

Juha Kupiainen: Kyllä. Levyllä lähdetään liikkeelle nykypäivästä ”Ayatollah”-kappaleella ja heti seuraavassa biisissä ”Singularityssä” ääneen pääsee nuori keinoäly, Monoliitti, jonka löytöretkeä universumin halki levyllä kuvataan. Hannu Huhtamon valotaide tukeekin tätä teemaa loistavasti. Oli muuten jännä kokemus käydä hänen studiollaan kuvauksissa, kun koko bändin piti olla paikallaan yli kolme minuuttia samalla, kun artisti heilui pimeässä huoneessa selkiemme takana valoinstrumentit käsissään.

Kansitaide on lisäksi aiempiin levyjen kansiin verrattuna puhtaampi, symmetrinen. Kuuluuko sama elementti musiikissa?
Juha Kupiainen: Kyllä ja ei. Levy on monella tapaa progressiivinen. Esimerkiksi osassa kitarasooloista on neo-klassisia vaikutteita, jotka ovat hyvinkin symmetrisiä, kun taas ”The Billion Year Contract” -kappaleen alku on atonaalisempaa ja poukkoilevaa.

Olen myös ottanut vaikutteita argentiinalaisesta tangosta ja niitä kuullaan myös muissakin kappaleissa kuin Astor Piazzollan ”Libertango”-coverissa.

Levyllä vierailee Dyecrestin vokalisti Mikael Salo. Kuinka yhteistyö sujui?

Juha Kupiainen: Mikael on todella innostunut ja ammattimainen laulaja. Olin kohtuullisen vaikuttunut, kun menin nauhoittamaan alkutalvella 2018 demoja maestron luokse ja kuulin, kuinka loistavasti hänen äänensä uppoaa soundimaailmaan. Mikaelin laulamana nuotit napsahtelivat heti ekalla otolla kohdalleen ja niinhän siinä lopulta kävikin, että nämä demolaulut päätyivät lopulta levylle, eli perinteistä tuplatyötä ei tarvinnut tehdä ollenkaan! Sain alun perin vinkin Mikaelista Ilja Jalkaselta.

Olette sosiaalisessa mediassa muistelleet vanhoja kappaleitanne sekä livevideotanne. Minkälainen tämän päivän De Lirium’s Order on verrattuna noihin aikaisempiin vuosiin?

Juha Kupiainen: Kun asiaa miettii, kaipa voi sanoa, että olemme kypsyneet sekä musiikillisesti että ulkomusiikillisesti. Bändin jäsenet ovat kovin kiireisiä omien kuvioidensa kanssa, mikä on kieltämättä suurin haaste tämän yhtyeen toiminnalle. Kaikki käyvät päivätöissä ja osalla on jo perhettäkin, joten touhua rajoittavia asioita on riittämiin.

Ensi vuonna bändi täyttää 20 vuotta, aiotteko suunnitella jotain erikoista juhlavuotenne kunniaksi?

Juha Kupiainen: Hyvä kysymys! Ehkä äänitämme vanhoja biisejä uusiksi, ainakin ”Victim no. 52” -albumin biisien uusintaversioista olemme jo puhuneetkin. ”Greatest hits” -albumia emme voi tehdä, koska meillä ei ole hittejä. 20-vuotias saakin ostaa jo Alkosta kirkkaita, joten ehkä mekin juhlistamme vuosipäivää tämäntyyppisissä merkeissä?

Kuvailkaa kolmella sanalla De Lirium’s Orderia.

Juha Kupiainen: Looginen, brutaali, outo

Minkälaisia suunnitelmia teillä on kuluvalle vuodelle?

Juha Kupiainen: 2-3 musiikkivideota olisi tarkoitus julkaista vielä. Näistä yksi on kuvattu jo 2016, toinen on tuotannossa ja kolmas vasta idea-asteella. Näiden parissa tulee siis vierähtämään aikaa. Olisi myös kyllä kova, jos päästäisiin soittelemaan livenä.

Haluatteko kertoa terveisiä KaaosZinen lukijoille?

Juha Kupiainen: Asiahan on, eh nimittäin, niin, että meidän kaikkien aikojen kovinta levyä ei kannata missata! Tässä riittää varmasti kuunneltavaa useammalle toistokerralle. Toivottavasti nähdään keikoilla.

De Lirium’s Order Facebook-sivut
De Lirium’s Order Instagram-sivut
De Lirium’s Order Youtube-sivut
De Lirium’s Order kotisivut

Kommentoi julkaisua