OZ – Burning Leather

Suomen ensimmäinen kansainvälistäkin huomiota saanut heavy metal-yhtye , teki 80-luvun alkupuoliskolla väkevää jälkeä. Yhtyeen jo hieman odotettukin paluu on nyt tosiasia, kun heidän ensimmäinen julkaisu kahteenkymmeneen vuoteen, ”Burning Leather”, näkee päivänvalon 18. päivä marraskuuta.

”Burning Leather” ei ole kuitenkaan sisällöltään täysin uutta materiaalia yhtyeeltä, vaan fifty-sixty osastolla mennään. Tarkemmin sanottuna levy sisältää 6 uudelleen nauhoitettua klassikkoa ja 5 uutta kappaletta. Pettymys konseptiin olikin aluksi lievä, kun en ole koskaan oikein ymmärtänyt näiden uudelleen nauhoitusten perään, mutta onnekseni levyä kuunnellessa se pieni pettymyksen tunne kaikkosi.

Vaikkei OZ olekaan vuosien varrella muuttunut, vaan perus heavy metallilla runnotaan edelleen, niin eroavaisuus vanhemman ja uudemman materiaalin osalta on hyvin helposti huomattavissa. Siksi levyn järjestely, joka toinen kappale uutta ja joka toinen vanhaa, on jokseenkin hämmentävä, ja se tekee kokonaisuudesta hieman hajanaisen. On mukavaa todeta yhtyeen olevan vielä uusillakin kappaleilla voimissaan, mutta jaottelun kannalta olisin ehkä toiminut itse toisin ja laittanut vaikkapa uudet kappaleet alkuun, uudelleennauhoitukset loppuun.

Myös levyn kohokohdat menevät aika lailla tasoihin uuden ja vanhan materiaalin kanssa. Levyn aloitusraitana toimiva väkevä ”Dominator” sekä toinen uusi kappale, ”Let Sleeping Dogs Lie”, ovat osoitus siitä, ettei se taito ole mihinkään kadonnut. Uudelleen nauhoituksista omiksi suosikeikseni nousevat levyn päätösraita ”Third Warning” sekä keskivaiheilla kuultava ”Turn The Cross Upside Down”, jonka saatanalliset lyriikat varmasti huvittavat nuoremman sukupolven black metallisteja. Ihan suoranaisia floppeja ei levyltä löydy kuin yksi, sillä käsittämätön uusi kappale ”Enter Stadium” kuulostaa lähinnä joltain poikabändiltä heavyksi muunnettuna, eikä ainakaan omaan korvaani toimi yhtään. Mikä siinä muuten on, että niin moni yhtye nykypäivänä julistaa tuota stadionille nousua? Menkää sinne, älkää uhotko.

Musiikillisesti OZ ei koskaan ole ollut mikään erikoinen ilmestys, mutta se osaa tehdä klassisen heavy metallinsa kaikin puolen oikein ja kuuntelijaa koukuttavasti. Se nojaa vahvasti Ape De Martinin yhä niin loistavaan vokalisointiin, eikä toista näin vahvaa metallilaulajaa ole tähän päivään mennessä Suomesta vielä löytynyt.

Kokonaisuutena ”Burning Leather” on kaikin puolin mehevä paluu, jonka oikeastaan ainoat pisteitä verottavat asiat ovat yksi totaalisen surkea kappale, sekä se tunne että niitä uusia kappaleita olisi kaivannut lisää. Toivotaan, että yhtye jaksaa vielä, eikä sitä seuraavaa levyä tarvitse odottaa kahtakymmentä vuotta.

8/10

Kappalelista:
01. Dominator
02. Search Lights
03. Let Sleeping Dogs Lie
04. Fire In The Brain
05. Seasons In The Darkness
06. Turn The Cross Upside Down
07. Burning Leather
08. Gambler
09. Enter Stadium
10. Total Metal
11. Third Warning

http://www.myspace.com/ozofficial

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua