Paavoharju

PaavoharjuViime lokakuussa mielenkiintoisen pitkäsoiton nimeltä ”Joko Sinä Tulet Tänne Alas Tai Minä Nousen Sinne” julkaissut pääsi Kaaoszinen kysymyksentäyteiseen piinapenkiin. Vastaajana toimi bändin sanavalmis perustaja ja sydän, Lauri Ainala. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Langan päässä on tällä hetkellä ”Paavoharju”. Miltä tällä hetkellä tuntuu? Mitkä ovat fiilikset?

Lauri: Fiilikset ihan ok. Maha on täynnä ja jääkaapissa yksi olut. Toisaalta vituttaa talven tulo ja reiät hampaissa.

Kuulostaa maukkaalta. Onko uuden levyn ”Joko sinä tulet tänne alas tai minä nousen sinne” vastaanotto ollut suosiollista?

Lauri: Uuden levyn vastaanotto on positiivisuudellaan ylittänyt odotuksemme. Eli olemme hyvin tyytyväisiä.

Mikä on teidän mielipide faneja kohtaan ylipäätään?

Lauri: Suhtautuminen faneihin on muutoin neutraalia, mutta silloin innostunutta, jos joku vaikuttuu tekemisistämme ja alkaa luoda omia maailmojaan ja ympäristöjään. Murjujen ym. rakentamisen rahallinen tukeminen on myös jalo teko, jota katsomme suurella suopeudella.

Olette ilmoittaneet Facebookin kautta, että ”RIP PAAVOHARJU 2000-2013”. Veikö maine (ja mammona) mehut tekemisestä, vai onko tämäkin vain jokin provokatiivinen yritys?

Lauri: Levy oli Paavoharjun looginen päätepiste, jonka jälkeen kyseisen nimen alla olisi ollut turha jatkaa musiikin tekemistä.

Paavoharju on kuopattu – eläköön KOLMAS VOIMA!

Tästä pääsemmekin seuraavaan kysymykseen, että mitä tuleva tuo? Onko nimettävissä muita projekteja, uusia tai vanhoja?

Lauri: ”Tuote Savonlinna”-aiheinen kirja on tulossa. Käsikirjoitus ja kuvitukset siihen ovat oikeastaan valmiina. Kuvituksia löytyy täältä -> http://villeerkkitarke.tumblr.com/ selaamalla sivua jonkun verran alaspäin (kuvitukset ovat kokonaan mustavalkoisia, jotka alkavat väritettyjen kuvien jälkeen). Kirjaan ovat kirjoittaneet mm. Lauri Ainala, Joose Keskitalo, Jenni Koivistoinen, Ville Tarke, Ville Kettunen, Bocke, Rene Länsisaari, MurskaMurre, Elina Rantasuo ja monet muut aidot ihmiset. Sen lisäksi on työn alla myös uusi elokuva, varsinainen manifesti, jota on kuvattu vuodesta 2007 lähtien. Musakuvioiden suhteen sellaista, että MurskaMurren vuodesta 2004 tekeillä ollut mestariteos on melkein valmis. Olen myös tuottamassa erään erittäin lupaavan Etelä-Karjalaisen R.A.P. artistin levyä.

Taidetta taiteen perään. Palataanpa vielä kuopatun ruumiin pariin: Miten olet nähnyt Paavoharjun elämäntarinan suhteutettuna omaan (tai muiden jäsenten) elämään? Miten 13 vuotta kestänyt, askeettiselta vaikuttanut elämäntapa on muovannut teidänlaisia artisteja?

Lauri: Perustin Paavoharjun alle parikymppisenä vailla mitään tavoitteita. Olen nykyään hyvin erilainen henkilö kuin silloin. Paavoharju on soundtrack tuolle ajalle ja siihen liittyneille paikoille, joista suurinta osaa ei enää ole. Kaikkia ajanjaksoon liittyneitä henkilöitäkään ei enää ole. Jotkut ovat taas henkensä sijaan menettäneet järkensä valon.

Paavoharjuun tavoin tai toisin liittyneet ihmiset ovat kaikki eläneet aika erilaisissa ympäristöissä, joista monet ovat olleet aivan tavallisia asuntoja. Autiomörskissä, talojen välikatoissa ja itse rakennetuissa saunoissa eläminen on muokannut omaa maailmankuvaani hyvin paljon. Noissa paikoissa sulaudun ympäristöön, kliinisessä designkodissa (Kata Kärkkäisen sanoin) tuntisin itseni roskaksi.

Millaisia kunnianhimoja tai tavoitteita elämästäsi löytyy tällä hetkellä, muita projekteja ajattelematta?

Lauri: Eipä miulla ole oikeestaan minkäänlaista kunnianhimoa. Oman tyttären kasvattamista lukuunottamatta oikeastaan kaikki tavoitteeni liittyvät käynnissä oleviin projekteihin, koska ne ovat täysin sidoksissa elämääni. Esimerkiksi omistamani 100-vuotiaan hirsitalon kunnostus liittyy myös tekeillä olevaan elokuvaan. Eräs todella suuri tavoite olisi kyllä hampaiden kuntoon saaminen.

Mitä mieltä olet näistä ”comeback”-ilmiöistä, mitä moni yhtye (esim. Black Sabbath) on tehnyt lähiaikoina? Odottavatkohan fanit innolla Paavoharjun comebackia, esimerkiksi 10 vuoden päästä?

Lauri: Beheritin paluu oli hyvä ja Raptorin comebackit ovat legendaarisia! Muuten en osaa sanoa comebackeista oikeestaan mitään.

Oishan se ihan hauskaa, jos joku muistaisi Paavoharjun vielä 10 vuoden kuluttua. Ehkä silloin voisi jonkun yhden uuden biisin tehdä!

Rukoillaan kaikki, että Paavoharju on oikeutetulla, isänmaan sydänverellä marmoriin hakkeroidulla paikallaan 10 vuoden kuluttua! Jos Me Naiset, Alibi ja 7 päivää kaikki tekevät ison jutun Paavoharjusta, niin paluu tapahtuu tasan heti.

Johan on vaatimukset. Hyvät lukijat, eikun lobbaamaan kyseisiä median vahtikoiria, koska muuten Paavoharjua tuskin näkee vähään aikaan missään! Tästä aasinsilta: millaisia muistoja menneet esiintymiset ja kiertueet tuovat mieleen? Onko jotain erityisiä muistoja tai kommentteja tullut liveaktistanne?

Lauri: Esiintyminen ja keikkailu on ollut pääasiassa nihkeää puuhaa. Livejuttu kuulosti aina niin paljon huonommalta, kuin levyt. Hauskojakin muistoja tietenkin on. Moskovassa saimme pelkkää parasta kaikkialla, jopa silloin kun halusimme mennä ostamaan halpaa vodkaa, he veivät meidät Moskovan kalleimpaan kauppaan (josta ostimme tietty halvinta siellä myynnissä ollutta vodkaa). Lontoossa järjestäjät valmistivat salmiakkikossua astianpesukoneessa, jonne yksi pullo hajosi. Roskilden reissulla taas järjestäjät lätkäsivät 6000€ suoraan kouraan heti keikan jälkeen. Majoituspaikassa Kööpenhaminassa Ainalan veljekset ottivat hieman mittaa toisistaan ja miksaajana mukana ollut dr. Robotnik oli tyrmistynyt  & Jenni meinasi soittaa poliisit.

Mikä on ollut paras näkemäsi livekeikka?

Lauri: Kaikki keikat, mutta eritoten MurskaMurren show ”Tuote musiikki”-tapahtumassa vuonna 2003, siis kaikki keikat siinä tapahtumassa.

Millaista kommentia olette saaneet elämäntavastanne ja musiikkinne esoteerisuudesta? Onko ”rajojen kokeileminen” ollut kehun vai haukun arvoista? Oletteko usein joutuneet perustelemaan toimintaanne, vierailevien artistien merkitystä tai mitään teihin liittyvää?

Lauri: Pääasiassa ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ja suhtautuneet positiivisesti. Savonlinnassa jotkut tekemisemme ovat olleet kuitenkin liian raflaavia, eivätkä ole sopineet veganististen valehippien pirtaan. Etenkään eräs heebo, joka tunnetaan nimellä Pallikasvain, ei ole pitänyt meiningistämme ja on tullut uhoamaan baarissa. Pallis on kuitenkin aina laitettu ruotuun tavoin tai toisin

Kyllähän aika moni on vikissyt jotain tuon uuden ”räppilevyn” tiimoilta ja perusteluja on tivattu. Jos tuota hommaa yrittäis jotenkin laskelmoida tai tehdä varman päälle olisi lopputulos jotain laimeaa kuraa trendipaskaa.

Paperi-T (tuttu mm. Ruger Hauerista) hoiti rap-osuuksia levyllänne, mainittakoon esimerkiksi vaikka uuden levyn musiikkivideobiisi ”Patsaatkin Kuolevat”. Oliko kollaboraatio kaikilta osin toimiva? Pääsihän artisti osaksi Paavoharjun miehistöäkin?

Lauri: Olimme levyntekoprosessin aikana suunnilleen päivittäin yhteyksissä ja keskustelimme levystä; valitsimme yhdessä levylle päätyneet biisit ja mietimme mitä muutoksia niihin tarvitaan. Paperi T:llä oli täysin vapaat kädet lyriikoiden suhteen ja hän onnistui loistavasti yhdistämään tekstit levyn maailmaan. Yhteistyö toimi silläkin tavalla mainiosti, ettei minun tarvinnut äänittää räppejä (en pidä äänittämisestä), vaan kovan luokan ammattilainen, Tommi Langen (tunnettu myös Ruger Hauerin Tommishockina) hoiti sen puolen.

Aikamoista. Alamme tässäkin asiassa lähestyä päätepistettä. Onko sinulla jotain lisättävää tämän haastattelun tiimoilta? Voi toki avautua jos jokin erityisesti painaa mieltä!

Lauri: Jeah, kiitos haastattelusta. Hey kaikki, älkää jääkö kotiin kuuntelemaan musaa, vaan menkää ja rakennelkaa densoböksiä – musiikki voi toki olla työskentelyn taustalla! Muistakaa myös läpsytellä hyviä ruokia naamariin, niin jaksatte raavasta urakointia. Tehkää se Paavoharju-vainaan muistoksi. Aamen.

Lue Kaaoszinen arvostelu kyseisestä levystä:

http://kaaoszine.fi/paavoharju-joko-sina-tulet-tanne-alas-tai-mina-nousen-sinne/

https://www.facebook.com/paavoharju.savonlinna

Teksti: Kristian Kankare

Kommentoi julkaisua