Paen – Scorn Of Eternity

Virolainen yhtye Paean on lähestynyt toimittajaa uusimman albuminsa ”Scorn Of Eternity” tiimoilta. Minkäänlaista saatekirjettä ei mukana tullut, ja koska yhtye entuudestaan on allekirjoittaneelle täysin tuntematon, jätetäänpä yhtyeen historiikki johonkin toiseen kerrtaan. Kyseessä on kuitenkin progressiivistä death metalia soittava yhtye.

First Breath” avaa pelin ihan reippaalla otteella.Hieman alkuosasta tulee mieleen Slipknotin yksi kappale, mutta nämä mielikuvat häipyvät kyllä aika pian, kun ryhdytään tositoimiin. Raskasta, keskitempoista death metalia tarjoillaaan, ja mikä hienointa – hyvin soitettuna.Seuraavassa kappaleessa ”Theothanatological Shift” käännetäänkin jo progevaihdetta vähän isommalle unohtamatta kuitenkaan death metalin perusjuttuja. Yhtye soittaa todella hyvin yhteen, ja kappaleiden kirjoituskin näyttää luonnistuvan, joten tästä yhtyeestä voisi oikeasti kuvitella tulevan isommankin nimen jonain päivänä.

Nimikkokappale ”Scorn Of Eternity” sekoittaa melodisempaa tulkintaa brutaaliin deathiin. Lopputuloksena on toimiva kipale, joka ei ollenkaan jää isompien esikuviensa varjoon. Yhtyeen soittotaidoista tulikin jo mainittua, mutta kommentoidaan nyt myös hieman vokalistin osuutta. Basisti-laulaja Kevin Rändi vetää tuollaista keskivertoa, perusvarmaa örinälinjaa, joka kyllä sopii yhtyeen musiikkiin mutta kuulosta hetkittäin hieman tasapaksulta. Se ei missään nimessä ole huonoa, mutta hieman laajemmalla skaalalla mies voisi välillä vetää.

Paeanin musiikista puhuttaessa ensimmäinen ja helpoin vertailukohde on tietenkin Opeth, ja vaikka tästä moni varmasti hermostuukin, niin omasta mielestäni Paean on selkeästi mielenkiintoisempi. Yhtyeen kappaleet eivät junnaa paikallaan niin pahasti kuin esikuvansa, ja muutenkin tekemisen meininkiä tuntuu olevan enemmän kuin hieman väsähtäneen kuuloisella Opethilla. ”Scorn Of Eternity” on ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen kiekko kaikille proge-deathin ystäville. Opeth-fanit varsinkin: tämä yhtye on tarkastamisen arvoinen.

Aivan täyden kympin kiekkoa ei Paean ole kuitenkaan saanut aikaiseksi, mutta yhtye on muutaman olemassaolovuotensa aikana hioutunut todella hyvätasoiseksi. Pientä säädön tarvetta löytyy vielä sieltä täältä, mutta uskon, että kun yhtye vielä hieman rohkeammin haastaa itsensä, kuullaan jo todella kovatasoista tavaraa. Uskon, että tästä yhtyeestä tullaan vielä kuulemaan.

7/10

Kappalelista:

1.First Breath
2.Thethanatological Shift
3.Scorn Of Eternity
4.Interlude
5.Perdition
6.Fractal Rearrangement
7.Inner Fragments
8.Absolute Solitude
9.The Palace Burns

https://www.facebook.com/paeanestonia

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua