Pahaenteinen materiaali osoittaa konkareiden sävellyskynän terävyyden – arviossa God Dethronedin ”Illuminati”

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.2.2020

Vuonna 1991 perustettu hollantilainen death metal -jyrä, God Dethroned laittoi toistamiseen pillit pussiin vuonna 2012 70000 Tons of Metal -festivaalilla heitetyn keikan jälkeen. Hiljaiseloa kesti tällä kertaa kolme vuotta, kunnes kitaristi-laulaja Henri Sattler ilmoitti kasaavansa bändin uudestaan täysin uudella kokoonpanolla, pois lukien vuodesta 2009 lähtien soittanutta rumpalia Michiel Van Der Plichtiä. Seurakseen miehet saivat kitaristi Mike Fergusonin ja basisti Jeroen Pomperin. Lukuisten keikkojen ja mainion ”The World Ablaze” -albumin (2017) jälkeen kokoonpano aloitti seuraavan levyn tekemisen, jonka aikana kitaristin paikalle vaihtui Dave Meester. Järjestyksessään yhdestoista God Dethroned– levy ”Illuminati” julkaistiin 7.2.2020 Metal Blade Recordsin kautta

”Illuminati” on yksi God Dethronedin monipuolisimmista levykokonaisuuksista, yhdistellen tyylejä kaikilta aikaisemmilta levyiltä ja lisäämäällä myös täysin uusia sävyjä. Yhtäkään täytekappaletta ei ole levylle mahtunut, ja yhtye kuulostaakin määrätietoisemmalta kuin vuosiin. Levy räjähtää käyntiin pahaenteisellä nimikkobiisillä ottaen kuuntelijalta heti luulot pois. Kappale kiteyttääkin mielestäni erittäin hyvin sen, mitä tuleman pitää, sekoittaen koukuttavia melodioita ja raskaampaa runttausta. Black metal-tyylisiä riffittelyjä sisältävä ”Broken Halo”, tunnelmallisten puhtaiden laulukuorojen sävyttämä ”Spirit of Beelzebub”, vihaisesti soiva ”Satan Spawn” ja päätöskappale ”Blood Moon Eclipse” edustavat levyn äkäisempää antia. Melodisempaa osastoa tarjoavat keskitempoisesti rullaava ”Book of Lies”, yllättävän kevyesti soiva ”Gabriel” sekä hieman Rotting Christin tyylisiä rienauksia sisältävä ”Eye of Horus”.

Edellisen levyn päättäessä ensimmäiseen maailmansotaan keskittyvän albumi-trilogian palaa yhtye ”Illuminatilla” juurilleen antikristillisillä teemoillaan. Myös musiikki on raskaudellaan ottanut paljon vaikutteita yhtyeen varhaisilta levyiltä, säilyttäen kuitenkin tuoreimpien levyjen melodisuuden. Levyn ainoa heikkous on sen pituus. Se ei metallimusiikissa ole nykyään harvinaista, mutta toisin kuin niin monet muut levyt, ”Illuminati” ei ole liian pitkä vaan liian lyhyt. Tämän tasoista materiaalia olisin mielelläni kuunnellut ainakin kappaleen verran lisää. Vain vajaat 37 minuuttia kellottavan albumin tekee mieli laittaa soimaan heti uudelleen sen päättyessä. ”Illuminati” on God Dethronedin yksi parhaimmista julkaisuista, ellei jopa paras!

9/10

Kappalelista:

1. Illuminati
2. Broken Halo
3. Book of Lies
4. Spirit of Beelzebub
5. Satan Spawn
6. Gabriel
7. Eye of Horus
8. Dominus Muscarum
9. Blood Moon Eclipse