Pain Of Salvation – Road Salt Two

Kirjoittanut Ville Syrjala - 19.9.2011

Pain Of Salvation on ollut aina muuntautuja. Metalliyhtyeeksi heidät on mielletty, mutta heidän kappaleistaan on aina löytynyt monenlaista ja -sorttista sävyä, että se metallinimike ei aina olekaan niin itsestäänselvyys. ”Road Salt” -levyillään he kuitenkin ovat ottaneet selvän askeleen pois metallikuvioista ja lähteneet kokeilemaan maanläheisempää ja perinteisempää otetta. ”Road Salt One” oli tumma bluespohjainen albumi, vaikka kyllä sieltä valssia ja muutakin löytyi. ”Road Salt Two” on edeltäjäänsä astetta raskaampi, rokkaavampi ja mystisempi folkimmalla ja kansanmusiikkimaisella otteella. Ja tässä olikin tämä arvostelu – kiitos jumalille ja kaikille lukijoille! Jatkakaa arvosteluidemme lukemista tulevaisuudessakin! No ei, kyllä tämä tästä vielä jatkuu.

”Road Salt Two” on, kuten jokainen heidän levynsä, konsepti-albumi. Kappaleet on nidottu nätisti toisiinsa ja albumikokonaisuus on sujuva sekä nätisti soljuva, joka tekee albumista helpon ja mutkattoman kuunneltavan. Kenties ”Road Salt One” hoiti alta pois sen järkytyksen yhtyeen syrjähypystä ”hevipedistä”, että tämä albumi on helpompi sulateltava kun edeltäjänsä. Tunnelmat sekä tyylit vaihtuvat kappaleesta toiseen ja mielenkiinto pysyy pelissä. Albumi kumminkaan ei aukene ensimmäisellä yrittämällä, ehkei myös toisellakaan, mutta koukkuja ja tarttumapintaa on juuri sen verran, että kuuntelukertoja tulee kuin itsestään lisää. Omalla kohdallani albumi oli entistä upottavampi, kun huomasin kuuntelevani levyä eestaas ja meinasin unohtaa tehdä koko arvostelun.

Albumi saundaa erikoisesti. Se on hieman tunkkainen ja pölyinen, vaikkakaan ei epäselvä, ja hehkuu ajattomuutta. Saundit jättävät paljon tilaa instrumenteille touhuta omiaan ja luovat mukavasti tilaa myös laulaja Daniel Gildenlöwin uniikille ja laaja-alaiselle ulosannille. Hän ei ole se perinteisin metallilaulaja, mutta kuten tämäkin levy sen osoittaa, niin hänestä on repeytymään mihin tahansa muottiin. Mielestäni yksi lahjakkaimmista ja monipuolisimmista laulajista, vaikkakin välillä kuulostaa vähän ”douchelta” (sopivaa suomenkielistä vastinetta en keksinyt). Onhan koko yhtye täynnä taitavia muusikoita, ja vaikka tälläkin levyllä välillä revitellään niillä taidoilla, on silti edelleen pääpaino toimivilla, mielenkiintoisilla ja hyvin tehdyillä kappaleilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Josta päästäänkin arvostelun osioon, jossa nostetaan kappaleita esiin. ”Mortar Grind”, joka on salaperäinen ja lumoava, mutta samalla levyn raskaimpia kappaleita. ”To The Shoreline” on kuin suoraan Irlannista uitettu folk-kappale, joka voisi olla vaikka Flogging Mollyn albumilta. ”1979” on taas tekstitykseltään romanttinen ”silloin kun minä olin nuori”-paatos, jonka yleisilmeestä tulee mieleen Devin Townsend Projectin ”Ih-Ah”-popautus. ”The Physics Of Gridlock” on taas tutumpaa ja perinteisempää Pain Of Salvation -matskua, joka voisi olla hyvin ”Scarsickilta” ylijäänyt kappale. Loput kappaleet toimivat levykokonaisuuteen hienosti ja ovat yksinäänkin mukavia nautittavia.

Tämä kakkososa on minusta onnistuneempi ja miellyttävämpi ilmestys, vaikka ykkönenkin oli loistava osoitus yhtyeen taidoista venyä ja paukkua pitkin eri musiikkityylejä ja -tunnelmia. Silti toivon heidän palaavan seuraavalla levyllä takaisin raskaampaan ja ”metallimpaan” antiin. Heidät näen olevan parhaimmillaan ”Remedy Lane” ja ”The Perfect Element, Part I” -levyillään, vaikkei olekaan hyvä alkaa vanhaa kierrättää. Yhtyeiden on yleensä (poikkeuksia on) parempi pysyä liikkeessä ja uudistua hieman aina seuraavalle levylle, jotta musiikki on kuuntelijalle ja varsinkin soittajilleen mielekästä. Eli samantyyppinen vertaus kun Woody Allen vertaa parisuhdetta haihin. Nämä kaksi ”Road Salt” -albumia ovat silti loistokkaan onnistuneita jatkumoita heidän uralleen, josta toivottavasti tulee pitkä ja rikas. Vähän niin kuin neljä Bill Gatesia päällekkäin. Olisi muuten paska pornoelokuva tuossa…

8/10

Kappalelista:
01. Road Salt Theme
02. Softly She Cries
03. Conditioned
04. Healing Now
05. To The Shoreline
06. Eleven
07. 1979
08. The Deeper Cut
09. Mortar Grind
10. Through The Distance
11. The Physics Of Gridlock
12. End Credits

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

http://http://www.painofsalvation.com/

Kirjoittanut Ville Syrjälä