Sumac - Tavastia 2.10.2022

Painavaa massaa ja seitinohutta keveyttä – Sumac Tavastialla

Kirjoittanut Otto Vainionpaa - 10.10.2022

Yhdysvaltalainen Aaron Turnerin johtama sludge-yhtye Sumac saapui Helsingin Tavastialle suomalaislämppärin kera 2. lokakuuta.

Illan aloitti kotimainen vähän sitä sun tätä soittava Pharaoh Overlord, jonka ”6” -nimiselle levylle itse suurmies Aaron Turner lainasi karjumisiaan. Keikkapäivänä Turner ilmoitti esiintyvänsä yhtyeen kanssa, kuten olinkin uumoillut. Eli nyt on maailmanluokan show kyseessä.

Pharaoh Overlord (feat. Aaron Turner) – Tavastia 2.10.2022

Henkilökohtaisesti pidän tietysti keikoista, joissa jokainen esiintyjä on valittu hyvällä maulla. Tämä on juuri sitä. Pharaoh Overlord tarjosi niin psykedeelistä ja hypnoosinomaista diskoa, että oksat pois.

Pharaoh Overlord (feat. Aaron Turner) – Tavastia 2.10.2022

Aaron Turnerin mesoaminen ja ylijumalten tahkoaminen kuulostikin vallan täydelliseltä ja lumoavan minimalistiselta. Erinomainen keikka.

Illan päätähti, eli itse Aaronin luotsaama Sumac kuitenkin räjäytteli tajuntoja uskomattoman voimakkaalla möyryämisellä, sekä ilmavammalla fiilistelyllään. Yhtyeen ensimmäinen Suomen-keikka, jonka julkistamisesta melkein paskoin housuuni ryövättiin käyntiin ”Rigid Man” -kokonaisuudella, ai saatanan saatana.

Sumac – Tavastia 2.10.2022

Äänimaailma oli korvia riipivä ja mieltä lyttyyn painava. Kolmen koplan julistus kipusi uskomattomiin sfääreihin kun käynnistettiin karvan verran yli 20-minuuttinen The Task. Nopeatempoisempaa sludgea ja King Crimsoniin hapuilevaa taiteilua sai todella ihastella minkä pään takomiselta kerkesi.

Sumac – Tavastia 2.10.2022

On jotenkin ylitsepääsemätöntä edes saada todistaa näinkin legendaarisen muusikon livekeikkaa. Isis-bändiä luotsannut, sekä lukuisien muiden bändien parissa työskennellyt yleisnero Aaron Turner muutaman metrin päässä todentamassa artistista visiotaan.

Sumac – Tavastia 2.10.2022

Ja koska Isistä ei tulla enää koskaan näkemään, enkä haluaisi itsekkäästi sitä toivoakaan niin tästä oli otettava kaikki irti. Ja Sumac täyttää kaikki tarpeet ja halut.

Kirjoittanut: Otto Vainionpää
Kuvaaja: Thomas Frankton