Pala mieltä – Klassikkoarviossa Iron Maidenin ”Piece of Mind”

Kirjoittanut Markku Siira - 16.5.2023

Vahvaan 40 vuoden ikään yltänyt Iron Maidenin neljäs studioalbumi ”Piece of Mind” äänitettiin Compass Point- studiossa Nassaussa Bahamasaarilla tammi- ja maaliskuun välillä vuonna 1983. Jöötä piti tuottajan muodossa legendaarinen Martin Birch. Levy oli rumpali Nicko McBrainin debyyttialbumi bändin riveissä.

Avausbiisi ”Where Eagles Dare” käynnistyykin uuden pojan rumpurytkeellä. Moottorikitaroiden äänivalli tekee pelin kerralla selväksi ja A-osassa mukaan liittyy myös nuoriherra Dickinson, joka alleviivaa touhun korkealta ja kovaa. Viisun osat ovat lyhyitä ja vaihtuvat hektisesti. Jykevä lauluton väliosa antaa koko kentän kitaroille, kunnes varsinaiset soolot alkavat. Taustalla pärisevät sodan äänet. Kaksikko terssikitaroi ja juoksuttaa menemään. Biisissä on voimaa kuin suuressa kylässä. Soolojen ja iskuvälikkeiden jälkeen osia toistetaan kappaleen alun tavoin, kunnes Dickinsonin taivaisiin saakka yltävä kiljaisu ja rymistyslopetus laittavat pisteen hikijumpalle.

Revelations” pamahtaa kajareista yhteisiskuilla. Rummut luovat kuljettavalla kompilla pohjaa, kun muu bändi jatkaa iskuttamista. Sävellys on Dickinsonin, joka aloittaa oman osuutensa Chestertonin hymnin sanoilla. Lauluton slovarivälike on herkkää ja nättiä. Alun yhteisiskut toistuvat, kunnes muutoin keskitempoinen kappale nopeutuu hetkellisesti rytmijakoa vaihtamalla. Välike muuntuu ovelasti A-osaksi. B-osa on kertosäe ja kertosäe on B-osa. Pojat ovat vekkulilla tuulella. Näitä osia vaihdellaan hyväksi havaitulla vuoroperiaatteella, kunnes on kitarasoolon ja tuttujen terssitouhujen aika. Chesterton- osa toistuu toisin sanoin ja biisi hiipuu vähentymällä pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Flight of Icarus” paukautetaan jälleen iskuilla liikkeelle. Tällä kertaa kolmella. Hidas ratsastusrunttaus antaa luvan A-osalle ja myös Dickinson liittyy ensi tahdeista mukaan. B-osa on lyhyt ja välikkeenomainen. Hoilottava kertosäe jää kertakuuntelulla mieleen ja biisin valinta singleksi on itsestäänselvyys. Osia toistetaan tutulla kaavalla, vaikka B-välike onkin nyt pidempi ja kertovampi. Herrat Smith ja Murray saavat molemmat kitarasoolonsa. Kertistä tuplataan useaan otteeseen ja Bruce revittelee huolta vailla. Biisi on toimiva, pieni ja näppärä. Uutta sooloa pukkaa, kunnes hra D kiljuu taas edellä mainittuihin taivaisiin ja rymistyslopetus päättää vajaan neljän minuutin vierailumme kreikkalaiseen mytologiaan.

Mainio kitarakuvio ja tutuksi tulleita iskukorostuksia paiskovat rummut ohjaavat ”The Trooperin” ratsun tallista. Harris piiskaa hevosta ja bändi hikoilee mukana. Tauotus on tehokas ja Dickinson latoo päälle omaa korkeaa veisuutaan. Väliosassa o-kirjain saa arvoisensa roolin, kunnes tällä kertaa pitkäksi venytetty alun kitarakuvio laittaa sen odottamaan uutta vuoroaan. On ensimmäisen skebasoolon aika ja sen jälkeen tietenkin toisen. Molemmat kitarasankarit ovat luvan kanssa asialla. Bruce laventaa A-osan toistuessa ilmaisuaan ja o-kirjain on taas missä olla kuuluu. Tauotusiskut, kitarajuoksutus ja loppupamaus. Ratsusotamiehen hevonen pääsee takaisin kotitalliin toivottavasti vähin vaurioin.

”Piece of Mind” ei ole ”The Number of the Beastin” tavoin kokoelma tulevia klassikkobiisejä, mutta levy jytisee yhä mestarillisesti. Itselle ei ehkä aivan yhtä tehokkaasti, kuin silloin kun sen kasettina varhaisteini-iässä kotikaupungin sivukirjastosta lainasin. Tuolloin oli kuunnellessa taju lähteä ja elämänmittainen diggailu oli kerrasta selviö. Albumi on täynnä elokuvista ja kirjoista vaikutteita saaneita kappaleita. Moinenhan on ollut bändin (ja erityisesti Harrisin) tapa alusta asti, mutta tällä levyllä inspiraatioviisujen määrä on ennätyksellinen. Aina ei ole biiseissä hakku osunut kultasuonen rikkaimpaan ytimeen, mutta se ei kokonaisuutta juuri himmennä. Jos siis yllättäen iskee vastaanpanematon halu helliä korvia moottorikitaroilla ja ratsukomppibassolla, niin siihen tarkoitukseen on ”Piece of Mind” varma valinta maailman tappiin saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kappalelistaus:

  1. Where Eagles Dare
  2. Revelations
  3. Flight of Icarus
  4. Die with Your Boots On
  5. The Trooper
  6. Still Life
  7. Quest for Fire
  8. Sun and Steel
  9. To Tame a Land