Palehørse ja Atlases Hönössä – keikkaraportti levynjulkkarikeikalta

Kirjoittanut Viivi Sänkiniemi - 20.11.2023

Genrerajojen yli ketterästi sukkuloiva, aiemmin Amendfoilina tunnettu Palehørse julkaisi 17.11. toisen pitkäsoittonsa ”Hunting Grounds”. Yhtye juhli levynjulkkareita Tampereen Hönössä, jonne Kaaoszinen delegaatio lähti ottamaan ensipuraisun tuoreesta albumista.

Tiesin yhtyeen jo Amendfoilin ajoilta, ja kerran trion livenä nähneenä tiesin suunnilleen mitä odottaa, tuskin muuten olisin Tampereen yöhön marraskuisena perjantai-iltana muuten lähtenytkään. Sen sijaan lämppärinä nähty Atlases oli itselleni ennestään tuntematon. Porilaisbändin aloittaessa Hönössä oli vielä harmillisen väljää, mutta sivuhuomiona, että paikka on oikein sympaattinen ja vielä suhteellisen tuore pikku rokkiklubi. Suosittelen käymään, jos satut Tampereella pyörimään, keikkoja lienee suhteellisen säännöllisesti tarjolla.

Atlases oli kiinnostava uusi tuttavuus. Modernia post metallia soittavassa bändissä on kuusi jäsentä, joista jopa kolme on myös laulajia. Mukaan mahtuu niin puhdasta laulua, kuin murinaakin, ja synat tulevat livenä. Ensikokemuksen perusteella musiikista jäi fiilis vahvasti läsnäolevasta melankoliasta, joka kulkee raskaasti läpi vaihtelevien tunnelmien. Bändillä on intensiivinen ote live-esiintymiseen ja biisit kuulostavat hyvältä. Kuitenkin kaipaan keikkakävijänä yleensä jonkinlaista kontaktia yleisöön, ja tällä kertaa se jäi kovin vähäiseksi. Vähän kuin bändi soittaisi itselleen, eikä läsnäolijoille. Kaikki eivät ole verbaaliakrobaatteja tai supliikkeja välispiikkaajia, mutta pienilläkin eleillä ja katsekontaktilla voi saada paljon aikaan. Lahjakkuutta bändistä kuitenkin löytyy, ja runsaslukuisella kokoonpanolla on potentiaalia hienojen livekokemusten tuottamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen Mainos päättyy

Atlases takoi oman settinsä loppuun, ja pienen tauon jälkeen ääneen pääsi illan isäntä Palehørse. Levynjulkkareista kun oli kyse, keskityttiin setissä tottakai samana päivänä julkaistuun ”Hunting Grounds” -albumiin, joka soitettiinkin kokonaisuudessaan läpi. Tämän lisäksi tosin kuultiin Amendfoilin tänä vuonna kymmenen vuotta täyttävältä ”Skyline Escape” -levyltä biisi Origin sekä Palehørsen debyyttilevyltä mainio Pale Horse.

En ollut ehtinyt vielä tutustua tuoreeseen lättyyn, joten kaikki tuli uutena informaationa, mikä osoittautuikin ihan hyväksi asiaksi. Setti alkoi energisesti ja soundi oli tarttuva heti alusta saakka. Tässä vaiheessa jo hieman täydemmässä Hönössö parit rohkeat lähtivät lavan edustalle heilumaan ja muu yleisökin tuntui ottavan bändin vastaan varsin lämpimästi. Palehørsen esiintymisessä oli läsnäoloa ja vuorovaikutusta, vaikkakin jälkikäteen kuulin fiilikseen vaikuttaneista teknisistä ongelmista. Yhtyeessä olisi mielestäni potentiaalia paljon suuremmillekin lavoille, ja kun jätetään tekniset ongelmat taakse, odotan näkeväni showmaisia otteita ja sekä yleisön, että lavan haltuunottoa vielä entistäkin enemmän.

Mieleen erityisesti setistä jäi ”Revenant”, joka erottui omaan korvaani muista biiseistä hienolla tunnelmallaan, ja jossa laulaja Lassi Mäki-Kalan puhtaammat lauluosuudet pääsevät oikeuksiinsa. Myös ”Deathless Endeavor” on nostettava yhtenä vaikutuksen tehneenä kappaleena, sillä se ja setin avannut, aiemmin sinkkuna julkaistu ”Revival” toimivat loistavana koukkuna, joka vetää albumin pariin ja lupaa juuri niin monipuolista ja kiinnostavaa genrerajoja koettelevaa kokonaisuutta, kuin bändin aiemman tuotannon perusteella uskalsin toivoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palehørse pyörii kolmen miehen voimin. Kokonaisuus toimii hyvin, ja varsinkin rumpali Samu Honkon ilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, niin paneutumisesta kuin viihtymisestäkin. Luulen myös yleisön viihtyneen oikein hyvin. Setti oli rakennettu kivasti, sillä aiemmasta tuotannosta poimitut ”Origin” ja ”Pale Horse” tekivät tunnelmaltaan keikan lopusta nousujohteisen ja jättivät mainion fiiliksen.

Jos tämä tamperelaisbändi on sinulle vielä vieras, on ”Hunting Grounds” loistava paketti tutustumisen aloittamiseen. Lisäksi kannattaa vilkaista myös Amendfoilin tuotannon puolelle. Jätetään tämä meidän välliseksemme, mutta saatoin myös kuulla toisella korvalla jotain tulevistakin keikoista. Mahdollisuuksia bändin todistamiseen livenä lienee siis horisontissa. Niitä odotellessa!