Paljon enemmän kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää – Zerakielin ”Leave” on synkkä ja kaunis albumi

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 23.1.2019

Kun Zerakielin ”Leave” kajahti ensimmäisen kerran kaiuttimistani, olin vakuuttunut kyseessä olevan saksalainen goottiyhtye – sen verran syvä, matala ja tumma yhtyeen vokalistin ääni on. Zerakiel ei kuitenkaan ole Saksasta, vaan Suomen rajojen sisäpuolelta. Yhtyeen musiikkikaan ei mene vain goottirockin lokeroon, sillä suomalaisyhtyeen ulosanti on paljon monipuolisempaa ja melodisempaa.

Vuonna 2009 perustettu hankasalmelaisyhtye saavuttaa tänä vuonna kymmenen vuoden iän. Kymmenestä vuodesta huolimatta yhtye ei ole julkaissut kuin ”Night Overture” -demon vuonna 2011, ”The Decay Within” -EP:n vuotta myöhemmin ja ”Leave”-esikoispitkäsoittonsa viime vuonna. Hiljainen julkaisutahti ei kuitenkaan ole ongelma, jos äänitteistä saadaan laadukkaita. Ainakin ”Leave”-albumin kohdalla lopputulos on onnistunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Zerakielillä on omaperäinen tyyli. Äkkiseltään yhtyeen soundi kuulostaa goottirockilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa, että Zerakiel on paljon muutakin kuin vokalisti Pekka Riipisen matala lauluääni ja kitaristien Jani Pellisen sekä Santeri Shemeikan tarttuvat riffit. Monissa albumin kappaleissa kuullaan kuolonkorinamaisia murinoita puhtaiden vokaalien ohessa, ja taidokkaille kitarasooloille on tehty tilaa. Muutamissa kappaleissa on myös doomaista synkkyyttä, kuten ”Post-Mortem Remorse”- ja ”In This World But Not Of It” -kappaleilla.

Vaikka albumi on pääsääntöisesti raskasta ja synkkää rockia, on levylle päätynyt myös pari melodiallisesti kevyempää kappaletta. Ensimmäinen näistä on ”Till Death Do Us Unite”, jossa Riipisen ääni muistuttaa kertosäkeistöissä hieman Poets Of The Fallin Marko Saarestoa. ”Sing Me To Sleepissä” liikutaan enemmän goottirock-tyyppisessä soundissa, jossa Riipisen ääni loistaa Markus Alpin kosketinsoittimien säestyksen ohessa.

”Leave” on synkkyyttä syleilevä teos, jota on miellyttävä kuunnella siitäkin huolimatta, että joidenkin kappaleiden lyriikat ovat raskaita. Levy vaatii oman aikansa, mutta avautuu kerta kerralta enemmän. Vaikka albumi on lähes tunnin mittainen, ei sen läpikuuntelu takkua. Tästä pitää huolen albumin vaihteleva anti, joka ei kyllästytä. Esimerkiksi albumin loppupuolella ”A Sigh On The Wind” tarjoaa aggressiivisuutta etenkin lauluosuuksien suhteen, ja ”Wothless” tuo esille industrial metalin jykevyyttä. Päätösraidaksi päätynyt bonuskappale ”End Of The Night” on oma eepoksensa, jonka kaltaista levyllä ei ole aiemmin kuultu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka hankasalmelaisyhtye sai esikoisalbuminsa valmiiksi vasta yhdeksän vuoden olemassaolon jälkeen, ”Leave”-albumia kuunnellessa voi vain todeta, että hyvää kannatti odottaa. ”Leave” on hyvin kypsynyt ja miellyttävä kuuntelukokonaisuus. Zerakielin kokoonpano koostuu visionäärisistä ja ammattitaitoisista muusikoista, jotka ovat saaneet aikaiseksi itsensä kuuloisen ja näköisen albumin. Mikäli synkistely ja rock uppoavat sinuun, kannattaa tutustua Zerakieliin.

8+/10

Kappalelista:

  1. Post-Mortem Remorse
  2. A Way Away
  3. Till Death Do Us Unite
  4. From The Deep
  5. In This World But Not Of It
  6. Sing Me To Sleep
  7. Wherever You Are
  8. A Sigh On The Wind
  9. Worthless
  10. Morphine Dream
  11. End Of The Night (Bonus)

Zerakiel Facebookissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat