Paljon onnea FM2000! 20-vuotisbileet juhlittiin Pieksämäen Poleenissa

Kirjoittanut Ville Kangasniemi - 28.10.2019

Nuorempana FM2000 ajeli vielä “Volovolla” ja ”Mopedilla”, jonka jälkeen kulkupelinä toimi ”Carina II”. Kuinkahan ajoneuvo kulkee kun mittariin tulee 20 vuotta reissaamista ympäri Suomen? Monelle tuo on tärkeä etappi elämässä, johon mennessä on ehtinyt jo vähän tapahtuakin. FM2000:n kohdalla on kuljettu omia koukeroisia polkuja alusta saakka. Ilmaisu on kehittynyt kuten terveeseen kasvuun kuuluu, ja väkikin on vähän vaihtunut matkan varrella. Tuota koko reissua eri vaiheineen pääsi tarkastelemaan ja muistelemaan livemusiikin muodossa Ätäkkä tälli-bileissä Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenissa 26.10.2019.

Alkuillan viihteestä vastasi paikallinen iskujoukko HC Hänninen. Raskaan metallin eri alatyylejä taidokkaasti yhdistelevä yhtye paiskoi ilkeää settiä. Ensimmäinen biisi oli thrashin ja hardcoren suuntaista, kun setissä seuraava kappale kumarsi enemmän black metalin suuntaan. Vauhti vain tuntui yltyvän keikan edetessä, eikä aplodeja paljoa ehditty kuuntelemaan. Veijarit olivat sovittaneet synttäreiden kunniaksi yhden FM2000:n alkupään tuotannon biisin eli “Lihapään” uusiksi, ja jättäneet omien sanojensa mukaan ”kaiken turhan paskan pois”. Yhtyeen eduksi oli kunnollinen äänentoisto ja osaava miksaaja. Musiikkinsa puolesta kelpaavat jo vähän suuremmillekin lavoille kellarien ja pubien sijaan. HC Hänninen on ollut pitkään toiminnassa, mutta keikoilla ei ole ilmeisesti kovin usein nähty. Bookatkaa joku nämä, tai minä teen sen itse!

HC Hänninen

Tapahtumapaikkana toimi Poleenin teatterin aula, joka oli valaistu keikkailtamaan sopivaksi. Lavan ympäristön korkea tila näytti aluksi vähän riskaabelilta keikkatarkoitukseen, mutta toimi lopulta hyvin. Aulakahvilan screeneillä pyöri kuvia FM2000:n uran varrelta, ja fotoalbumeita oltiin ripoteltu pöydille tutkittaviksi. Tapahtuman juontajana päälliköi FM-yhteyksistä tuttu Tommi Saha. Oululaistaiteilija pääsi esittelemään juonnoissaan keksimäänsä tuplarunoustekniikkaa, jolla lausuttiin jos jonkinmoista lyriikkaa.

Tommi Saha

Illan toinen yhtye Ferox meni todella syvälle 80-lukulaisen viihteellisen hard rockin ytimeen. Yhtye osoitti kiitollisuutta kutsusta keikalle, pitkän linjan yhtye kun ei kovin usein ole enää päässyt lavoille. Veteraanin elkein esitettiin kappaleita englanniksi ja suomeksi. Ugly Kid JoenEverything About You”-cover soi setissä toisena. Itse koin olevani noin 20 vuotta liian nuori osuakseni musiikin kohderyhmään.

Ferox

Tommi Sahan sisään juontama FM’99, eli kopla, jolla FM2000 perustettiin, oli yhden keikan ajan olemassa taas. Sebu basso- ja lauluvastuussa komean äänensä kanssa, Vepa ja Rota kitara- ja taustalaulutonteilla sekä Kosmo tykittelemässä jykevää komppia. Keikan olisi suonut olevan pitempikin, että yleisö olisi lähtenyt mukaan raskaaseen metalliräimeeseen kunnolla.

Settiin kuului yllättäen jopa medley, jossa rytmeille annettiin kyytiä oikein kunnolla. “Super-Karpo”, “Juvatukka” ja “Kaljupää” kuuluivat tuohon sikermään, joka kyllä veti maton alta itseltäkin. Mitään antiikkisen vanhoja biisejä ei “Hyödykkeen” ja “Muur” lisäksi kuultu, vaan pääasiassa täsmähittejä yhtyeen kulta-ajoilta. Lavalla oli myös ensimmäistä kertaa mukana perkussionisti Patrik Drake Slipknotin tyyliin. Hän oli ollut mukana bänditreeneissä vuosituhannen alussa paukuttamassa tynnyreitä. Slipknot-yhtäläisyydet eivät loppuneet siihen, sillä kesken setin lavalla käytiin lahjoittamassa yhtyeelle Ranka-logolla varustettu hieman tuunattu ratamieshaalari. Myös Tommi Saha vieraili mikin varressa synkässä ”Yksinäisten Poikamiesten Mustelma” -vyörytyksessä joka päätti ‘99-setin. Kyllä muuten lähti äkäinen meteli!

FM’99

Tässä välissä nähtiin FM2000-nukketeatteri, jota esitettiin “Carina II”-kiertueella usein ennen keikkaa. Synttärispesiaalina häiriintyneen nukketeatterin kanssa lavalla nähtiin myös Pieksämäen oma lehmipoika Kosmo Dimebag-signaturensa kanssa, ja Pantera-riffien voimalla lyötiin lisää löylyä yleisöön. Partakin oli värjätty punaiseksi, kuten asiaan kuuluu.

Sebun vierailu jatkui myöhemmässäkin setissä, ja kulta-ajan lauluja kuultiin lisää. Joten jos ensimmäisen setin aikana tuntui vähän siltä, että tätä olisi kuunnellut paljon pidempääkin, ei tarvinnut huolehtia kun setin avaava “Matkalaukussa hautaan” osoitti että ei tässä ollut mitään hätää. Toki nyky-FM:n setissä oli mukana tiukimmat livebiisit tuoreemmasta tuotannosta kuten “Piri-Hanna”, “Härän Veri” ja “Keisarin Sapeli”.

FM2000

Soitannollisesti bändi on hyvässä kunnossa vuonna 2019, joten mikään vanhojen perään haikailu ei ole kovin aiheellista. Ipi, Jotor ja Bili hoitavat tonttinsa taidolla. Sebun puhtaat vokaalit ovat omissa kirjoissani Suomen parhaimmistoa, joita soisi kuulevan livenä useamminkin. Onneksi tuona iltana sitä sai tuutin täydeltä.

FM2000

Pieksämäellä tuntuu kuin eläisi 1960-lukulaisen poikaromaanin miljöössä, kun kaikilla täytyy olla jokin kummallinen lempinimi. Tämä ei rajoittunut pelkästään bändien jäseniin, vaan illan mittaan keskusteluissa vilisi jatkuvasti jos jonkinlaista kutsumanimeä.

Letkajenkka kiemurteli pitkin Poleenia “Kinukin” aikana ja pitti velloi raskaimmissa biiseissä kuten asiaan kuuluu. Mandoliinia parissa biisissä soitti Timo Naukkarinen, joka levyilläkin on vieraillut. Yllätykset eivät loppuneet siihen. ”Kuolemaa” edelsi synttärilaulattaminen, jonka jälkeen kappaletta esittämään oli kutsuttu Esmeralda & Luutarhurit viuluineen ja mandoliineineen. Bändin yläpuolella parvella kummitelleet lisävahvistukset toivat mahtavan visuaalisen efektin jo valmiiksi hyvään livebiisiin. Poleenin kahvilan pyörittäjien häissä ei koskaan kuultu ”Moskovan Pasuunat”-kappaletta, mutta tällä kertaa se hyvitettiin. Tuo kappale oli mukava kuulla livenä, sillä kuuluuhan se FM-katalogin parhaimmistoon. Loppua kohti lava oli täynnä miehistöä, ja FM2000 synttäribileet loppuivat arvoiseensa huipennukseen “Etanan” myötä. Siihen tuli ex-Unborn Generationin laulaja Bongo vetämään väkevän vierailun.

Lavalla koettiin paljon hyvän mielen juttuja, kun loppuunmyyty tupa oli vetänyt sisuksiinsa paljon intohimoisia faneja ja bändin ystäviä ympäri maailman. Illan päätteeksi kahvilan puolella tunnelmoi lounge-henkistä musiikkia esittänyt Bikini. He olivat sovittaneet illan synttärisankarille lahjaksi oman versionsa “Kinukista”. Juhlat menivät hyvin, uudet paidat myytiin loppuun, ja suurin osa kansasta pääsi omin jaloin kotiin. Kiitos 76100 tuesta ja lämmöstä hyvää musiikkia kohtaan!

FM’99 settilista:
1. Huomenna Myö Tapetaan Tei’ät Kaikki
2. Hyödyke
3. Muur
4. Ammu & Lataa
5. Alamaailman harjalla
6. Super-Karpo / Juvatukka / Kaljupää / Super-Karpo-medley
7. Hojo Hojo
8. Hartsport
9. Mestaruus
10. Yksinäisten Poikamiesten Mustelma ft. Tommi Saha

FM2000 ’19 settilista:
1. Matkalaukussa hautaan ft. Sebu
2. Piri-Hanna
3. Härän Veri
4. Hans Ali Hassan ft. Sebu
5. Pollari ft. Sebu
6. Minamina-laulu ft. Sebu
7. Keisarin Sapeli
8. Helevetin Harakka ft. Tommi Saha
9. Mopedi ft. Sebu
10. Äiti
11. Piimää ja Serlaa ft. Sebu
12. Kinukki ft. Timo Naukkarinen
13. Kuolema ft. Esmeralda & Luutarhurit
14. Moskovan Pasuunat ft. Sebu
15. Kyynaama ft. Sebu
16. Etana ft. Bongo, Tommi Saha, Sebu

Kuvat: Joni Hirvonen
Teksti: Ville Kangasniemi

Luetuimmat

Uusimmat