Paluu vaihtoehtorockin alkulähteille – päivänsankarina Jane’s Addiction

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 20.9.2017

Tämän päivän suuri sankari on ilman muuta Jane’s Addiction saman nimisellä debyyttialbumillaan. Tämä kyseinen levy, ”Jane’s Addiction”, on yhtyeen ensimmäinen julkaisu. Debyytti-albumi äänitettiin livenä 20.9.1987 – ennen virallista julkaisua studiossa toki lisättiin vielä parit hienoudet, nauhoitettiin muutama kappale ja valittiin kaiken kaikkiaan 22 kappaleesta debyytille sopivimmat kappaleet. Ja siitä se historian uudelleen kirjoittaminen sitten alkoi. Kyseessä on kuitenkin eräs tunnustetuimmista yhtyeistä vaihtoehtorockista puhuttaessa.

Bändi ja levy iskivät aikoinaan juuri siihen saumaan, mitä odotettiin tapahtuvaksi. Kysymys oli vain siitä, kuka tekee ja milloin tekee. Jane’s Addiction on valtavirrasta ja sen tunnustamista tyyleistä rohkeasti poikkeava, eri tyylejä kylmästi yhdistelevä ja vanhoja normeja sekoittava yhtye, joka uskoo pelkästään omaan tyyliinsä tehdä musiikkia. Musiikkiinsa Jane’s Addiction on ottanut vaikutteita funkista, indiestä, psykedeelisestä rockista, punkista, ja kuuluupa siinä jopa hieman folkmusiikinkin vivahteita. Musiikissa palattiin jopa hieman ajassa taaksepäin progressiivisen musiikin kulta-aikoihin 1970-luvulle.

Ajatellaan Jane’s Addictionista tai sen debyytti-albumista mitä vain, niin kyllähän tuota albumia voidaan pitää jopa pikkuisena esikuvana ja suunnannäyttäjänä esimerkiksi sen jälkeen tulleille grunge- ja nu metal -yhtyeille.

Jane’s Addiction:
Perry Farrell – laulu
Dave Navarro – kitara
Eric Avery – basso
Stephen Perkins – rummut

Kappalelista:
1. Trip Away
2. Whores
3. Pigs in Zen
4. 1%
5. I Would for You
6. My Time
7. Jane Says
8. Rock & Roll (Velvet Underground cover)
9. Sympathy (Rolling Stones cover)
10. Chip Away

Tästä linkistä pääset kuuntelemaan koko levyn: