Paluun tehnyt Ivian murtaa muureja ”Surumuuri”-EP:llään

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 8.9.2019

Mänttä-Vilppula -akselilla vaikuttava Ivian herätettiin uudelleen henkiin pari vuotta sitten. Tämän jälleensyntymisen ensimmäinen tuotos oli ”Diagnoosi F30-31” -single ja sen jälkeen nyt käsillä oleva, heinäkuun 12. päivä julkaistu neljän kappaleen ”Surumuuri”-EP. On Ivian aikaisemminkin tavaraa ulostanut parin demon ja aikaisempien EP-julkaisuiden muodossa, mutta nyt on nyt ja ”Surumuuri” soimaan.

Jo Facebook-sivuillaan bändi kertoo, että levy ei kulje iloisten asioiden äärellä. Nimikappale ”Surumuuri” on omistettu yhtyeen laulajan edesmenneelle veljelle. Muissa kappaleissa lauletaan mm. kuolemanpelosta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja ihmisyyden monista eri piirteistä. Ei mitään mukavia aiheita, mutta ne luovat vahvan ja emotionaalisen pohjan kuuntelukokemukselle – etenkin, jos on henkilökohtaisesti, tavalla tai toisella, ollut tekemisissä aiheiden parissa.

Jo ensimmäisellä kuuntelukerralla ”Surumuuri” kuulostaa niin monen bändin yhdistelmältä, että vaikutteet paistavat läpi selkeästi, mutta niistä ei saa kunnolla otetta. Tämä on vain hyvä asia, sillä se laittaa aivot työskentelemään ja etsimään pitävämpää tarttumapintaa yhtyeen omasta panoksesta. Kuuntelun lomassa tulee vain hyviä fiiliksiä siitä, että bändi osaa yhdistää elementtejä ja tekniikoita, joissa kuuluu mm. Stam1naa, Mokomaa, Nicolea ja jopa Killswitch Engagea.

En ole hetkeen törmännyt yhtä vahvaan ja vaikuttavaan EP-julkaisuun, etenkään hieman vähemmän tunnetulta suomalaiselta yhtyeeltä. ”Surumuurin” kaikki neljä kappaletta ovat joka kantilta hyvin vahvoja, vaikuterikkaita, ja vaikka sanoitukset ovatkin synkkiä ja ilottomia, biisien muut elementit vääntävät suupielet hymyyn. Vakavien aiheiden kautta tämä on todellinen musiikin voitto, joka menee tunteisiin.

Ivianin tulevaisuus tätä kirjoittaessa on seuraavanlainen: ”Ei pysähdytä, ja uutta materiaalia on tarkoitus puskea ulos aluksi  ainakin kappale kerrallaan. Uusia biisejä on valmiina jo puolen levyn verran, ja seuraavaa kappalettakin aletaan pian äänittää.” Yhtyeen toinen kitaristi Aleksi Suoranta kommentoi myös, että ”nyt on kova draivi päällä eikä pidetä taukoja.” Mainiota, sillä Iviania todellakin kuulisi enemmän levyllä ja myös livenä.

9/10


Kappalelista:

1. Surumuuri
2. Exitus
3. Diagnoosi F30-31
4. Seinä

Ivian FB