Papoilla on asiaa – arviossa Bad Religionin ”Age Of Unreason”

Kirjoittanut Simo Pernu - 6.5.2019

Legendaarinen punkpumppu Bad Religion palaa 17. albumillaan – ja millä tavalla. Papoilla tosiaan on asiaa. Nykyisenkaltaiset ”järjettömyyden ajat” ovat otollista maaperää kantaa ottavalle bändille. On tietysti harmillista, että ajat ovat järjenvastaisia, vaikka se tarkoittaakin Bad Religionin parasta albumia 20 vuoteen. ”Age of Unreason” on briljantti, älykäs ja tarkkanäköinen katsaus aikoihin, joita elämme. Jo ensimmäisessä biisissä ”Chaos from Within” uhka ihmiskunnalle tulee ihmisestä itsestään. Rivit ”it’s a sad and pathetic badge of shame, my friends, terror always seems to win” antavat kuvaa albumin teemoista.

Bad Religion on bändi, josta voi nauttia pelkästään menevänä ja melodisena punk rockina tai vaihtoehtoisesti uppoutumalla syvälle bändin älykkääseen sanomaan. ”Age of Unreason” on täynnä tarttuvia parin minuutin punk-biisejä, joita on nautinnollista kuunnella. Bändin melodiakynä on erityisen kovassa vireessä. Greg Graffinin ikoniset ja melankoliset laulumelodiat toimivat läpi albumin ensiluokkaisesti. Hyvä esimerkki on sinkkunakin julkaistu ”My Dear Sanity”, jonka menevä melodia soi kuten vain Bad Religion osaa – tarttuvasti ja vetoavasti.

Albumin 14 biisistä 12 on ensiluokkaisia. Vain pari hieman heikompaa kappaletta heikentävät rautaista kokonaisuutta. Rokkaava ”Do The Paranoid Style” jyrää vastustamattomasti. Monet bändin klassisimmista biiseistä mieleen tuova ”The Approach” on lähes täydellinen melodinen punkbiisi. Sen lyriikat ”we approach the darkest hour” kuvaavat bändin sanomaa, joka on tärkeämpi kuin kenties koskaan aiemmin. ”Don’t Lose Your Head” soi rauhallisemmalla temmolla, ja hienon biisin kruunaavat viisaat sanat: ”And though recent developments seem like bad news for humanity. Self-pity is always a case of mistaken identity.”

Nerokas ”End of History” alleviivaa Amerikan alennustilaa. Graffin laulaa: ”I don’t believe in golden ages, or presidents that put kids in cages. America awaits on bended knee. Can’t you see?” Kuulijana ei voi kuin olla samaa mieltä ihokarvat pystyssä. Biisin lopun kysymykseen on jokaisen tolkun ihmisen helppo vastata: ”Tell me how do you want to be remembered? For generosity or a fucking monstrosity?” Nimibiisi lisää kierroksia. Hienolla melodialla etenevä biisi tutkailee tarkkanäköisesti Amerikan ja koko maailman järjettömyyttä: ”The notion that we can live as one in perfect harmony. Requires a common sensibility to teach an intellectual capacity. That I believe is in the air.” Sanat tuovat toivoa bändin ironiasta ja pessimismistä huolimatta.

Erääseen nimeltä mainitsemattomaan ”joka päivä on huono hiuspäivä” -kandidaattiin viittaava ”The Candidate” soi nerokkaasti kertosäkeessään: ”Believers, dupes, and clowns, I want you all to gather ’round, to glorify ignorance and fear. I dispense misinformation to a post-truth generation. My darlings, don’t shed a tear”. Rivien välistä on luettavissa, että kyynel tai pari voisi olla paikallaan. Minuutin tiukka punk-rypistys ”Faces of Grief” osoittaa bändin edelleen kykenevän uskottavaan, nopeaan ja vihaiseen punkkiin. Sanat ”in this democracy darkest hour” osoittavat, että syitä vihaisuudelle tosiaan on.

Albumin loppupuolella ”Since Now” kysyy aiheellisesti: ”Since when were the qualities of wisdom and knowledge equivalent to mere facts online?” Biisi vastaa omaan kysymykseensä lakonisesti: ”Since Now”. Viimeinen biisi ”What Tomorrow Brings” kruunaa albumin tuoden toivon kipinän maustettuna bändille ominaisella pessimismillä. Upeasti soiva melodinen punk-kaunokki on yksi bändin uran hienoimmista hetkistä. Näkymät siihen, mitä huominen tuo tullessaan, ovat kaikkea muuta kuin lupaavia. Toisaalta teknologian kehitys, tiede ja kaikki hyvä, mitä ihmiskunnassa on, tuovat puitteet myös järjen ajan palaamiselle järjettömyyden ajan pimeydestä.

Kokonaisuutena ”Age of Unreason” on kiitettävää tasoa ja yksi bändin hienoimmista saavutuksista. Albumiin kannattaa käyttää aikaa ja uppoutua musiikin lisäksi myös bändin sanomaan. Vain harvoin kuulee musiikkia, joka lyö kättä päälle sanoman kanssa yhtä hienosti. Bad Religion on ajankohtaisempi kuin koskaan!

9/10

Kappalelista:

1. Chaos From Within
2. My Sanity
3. Do The Paranoid Style
4. The Approach
5. Lose Your Head
6. End Of History
7. Age Of Unreason
8. Candidate
9. Faces Of Grief
10. Old Regime
11. Big Black Dog
12. Downfall
13. Since Now
14. What Tomorrow Brings

Bad Religion Facebookissa