Parhaat asiat tulevat pienissä paketeissa – arviossa Orbit Culturen ”Shaman”-EP

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 25.9.2021

Ruotsalainen Orbit Culture herätti paljon positiivista pöhinää viime vuonna julkaisemallaan “Nija”-albumilla. Tuolloin pääosin hyviä arvioita kerännyt täyspitkä meni omalta osaltani ohi, mutta yhtyeen nimi jäi kehuryöpyn myötä mieleen. Kun bändi sitten ilmoitti tänä syksynä palaavansa levytyskantaan “Shaman”-lyhytsoitolla, oli aika ottaa virhe takaisin ja selvittää, minkälainen tapaus Orbit Culture onkaan.

Kun “Shaman”-EP lähtee käyntiin, tiedostaa kuulija välittömästi, että nyt ollaan asian ytimessä. Viisi kappaletta sisältävä ja 26 minuuttia kellottava lyhytsoitto on alusta loppuun täyttä asiaa, joka tarjoaa vakuuttavan annoksen melodista ja monipuolisia äänimaisemia sisältävää metallimusiikkia. Bändin musiikista puhuttaessa ilmoille on vuosien varrella heitelty sellaisia nimiä kuin Gojira, Meshuggah ja Metallica, joiden vaikutusta yhtyeen musiikkiin ei käy kiistäminen. Orbit Culture ei tyydy kuitenkaan halpahintaiseen kopiomiseen, vaan heittää samaan soppaan rohkeasti erilaisia mausteita, jonka ansiosta ”Shaman”-EP tarjoaa monenlaista kuultavaa. Esimerkiksi “Mast of the World” upottaa metallirytinän sekaan upeaa urkupauhua, “Carvings” pistää mutkat suoriksi Meshuggah-henkisellä räimeellä kun taas “Strangler” heittää silmään rokkaavampaa vaihdetta. Ja kun loppulevyltä löytyvät kylmiä väreitä synnyttävä “Flight of the Fireflies” sekä upeita tunnelmia tarjoava, yli seitsemänminuuttinen “A Sailor’s Tale”, ei “Shaman” ainakaan luota yhden ja saman idean toistamiseen.

“Shaman” on timanttinen metallialbumi, josta löytyvät pienet säröt eivät kuuntelukokemusta suuremmin haittaa. Kappaleet ovat tarttuvia, kitarariffit napakoita, melodiat komeita ja kaiken yhteen sitova raskaus saa nyrkin takomaan ilmaa ja mielen haikalemaan moshpitin syövereihin. Ainoastaan rokkaavimmissa kappaleissa musiikin teho hieman kärsii, sillä raskaudestaan ja asenteestaan huolimatta näiden tarttuvuus ei aivan yllä melodisempien hetkien tasolle. Ongelma on kuitenkin pieni, sillä ”Shaman” on kokonaisuutena äärimmäisen hyvällä tyylitajulla rakennettu paketti. On myös ilahduttavaa, että musiikin monipuolisuus ei tunnu tarkoitushakuiselta kikkailulta, vaan kaikella on merkityksensä ja oma paikkansa. Orbit Culture onnistuu puristamaan paljon asiaa pieneen pakettiin. “Shaman”-EP on yksi vuoden parhaimmista metallijulkaisuista.

10-/10

Kappalelista:
1. Mast of the World
2. Flight of the Fireflies
3. Carvings
4. Strangler
5. A Sailor’s Tale