Parkway Drive – Home Is For The Heartless

Mitä ”metalcore”-termi 2000-luvulla ikinä pitääkään sisällään, lienee Parkway Drive kyseisen genren puhdasverisimpiä akteja. Toisin sanoen, hallitsevat elementit ovat pitkälti popahtavat liidimelodiat sekä säälimättömän vikkelät ja näppärät säkeistöt, jotka lataavat asetta kyllin kauan vain pamauttaakseen suoraan vastapalloon genitaalialuetta kutkuttavilla breakdowneilla. Kolme albumillista tätä suorasukaista ja vastustamattoman toimivaa kaavaa on ollut kyllin pitkä taival kohottamaan aussipojat kisällistä mestariksi.

Äkäisyyttä, mutta syystä tai toisesta myös poikkeuksellista hyväntuulisuutta huokuvat liveshowt antoivat ehkä odottaa ”Home Is For The Heartless” -DVD:stä jotain tämänkaltaista. Kyseessähän ei ole geneerinen keikkafilmatisointi, vaan pikemminkin makupaloja globaalin suosion aikaansaamasta hypestä. Maailmankiertueella vieraillaan tarkemmin Venäjällä, Espanjassa, Meksikossa, Guatemalassa, Brasiliassa, Kiinassa, Thaimaassa, Intiassa ja lopuksi – luonnollisesti – yhtyeen kotikaupungissa Byron Bayssa. Hommasta huokuu, lopun slummielämää kuvaavia pätkiä lukuunottamatta, niin yltiöpositiivinen fiilis että meiningin aitoutta alkaa väkisinkin epäilemään. Ainoat aidot hermoilun merkit kuuluvat puheiden perusteella vain Iso-Britannian Sonispheressa, vaikka lavalla touhu vaikuttaakin totutun varmalta.

DVD:n ehdottomasti komeinta antia ovat upeat livepätkät mainituista kohteista. Vaikka orkesteri antaakin epäilemättä aina kaikkensa päästessään lavalle, on suurin kunnia heitettävä uskomattoman eläväiselle yleisölle. Erityisesti Etelä-Amerikassa fanit tuntuvat olevan tavallistakin fanaattisempia tuoden klubille sellaista tunnelmaa, jonka kaltaista tullaan esimerkiksi Suomessa bändin toimesta koskaan näkemään.

Kannattajakuntansa puolesta Parkway Drive muistuttaakin melkoisesti vaikkapa Soilworkia; aktiivinen fanijoukkio löytyy paikasta kuin paikasta, vaikkei se kotimaataan lukuunottamatta ole myyntiluvullisesti superbändin asemassa. Onkin hienoa, että uskolliset fanit pääsevät hehkuttamaan yhtyettä runsain mitoin. Hulvattoman kiinalaismiehen repeat-nappulan juuttuessa ”I want to listen your new album”-lauseeseen on luvassa julkaisun pakollinen huutonaurupaikka. Livebiisit ovat Parkway Drive-tasolla klassikkomateriaalia eivätkä siten sisällä yllätyksiä, eikä se tässä tapauksessa ole edes tarpeen.

Parkway Drive on onnistunut luomaan itsestään lähes täydellisen ulkokuoren: maailmaa halutaan nähdä jotta sitä ymmärtäisi paremmin, kiertueen jokainen keikka hoidetaan sata lasissa vaikka pyörätuolista käsin ja vapaa-ajalla rentoudutaan huolettomasti surffauksen parissa. Ovatko kaikki australialaiset todella näin stressittömiä tapauksia? Kyllä, DVD herättää matkakuumetta, joten ihan noin puhtaan kulttuurillisestikin sen katsominen on avartava ja mieltä ylentävä kokemus. Jäiköhän herroilta ensimmäinenkään kulkupeli testaamatta?

Tarjouksessa täten hyväntuulista kiertuemeininkiä järkyttävän keikkaraivon omaavalta yhtyeeltä. Omasta World Tourista haaveilevalle muusikolle uskomaton ilmapiiri saattaa olla jopa keskisormen heiluttelua, mutta fanille sisältö on silkkaa makeaa mahan täydeltä. Pienet miinukset Intian hieman fiilistä laskevasta hyvä ihminen-herkistelystä – ja onhan se surffailukin nyt vähän vöyhöttämistä. Muilta osin ”Home Is For The Heartless” on komea, hyvälaatuinen ja sopivassa balanssissa oleva paketti erään aikamme tyylikkäimmän metalcoreyhtyeen kiertue-elämästä.

9/10

Kirjoittanut: Tomi Salmi

Kommentoi julkaisua