Pate Mustajärvi ruopii kiertueensa lähtökuopissa

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 4.3.2022

Pate Mustajärvi käynnistää 37 konserttia sisältävän Tämä(kin) tarina on tosi -teatteri- ja konserttisalikiertueensa maaliskuun lopulla. Yleisölle on luvassa miehen soolomateriaalia koko 40-vuotisen uran varrelta kitaristi Ari Kankaanpään säestämänä.

– Sapluuna on sama kuin koronaa edeltävillä soolokiertueilla, paitsi että settilistaa on päivitetty ja sen myötä tarinatkin menevät tietysti uusiksi, lupaa Mustajärvi, joka julkaisi korona-aikana peräti kuusi uutta kappaletta oman levymerkkinsä kautta.

Konserttiesitysten musiikillista antia täydentää Mustajärven väkevä tarinankerronta, joka kuljettaa kuulijan laulujen syntyyn, niiden humoristisiin, historiallisiin ja koskettaviinkin taustoihin.

– Vanhanajan kerronta on kovasti aliarvostettu viihdemuoto, jota ainakin itse myönnän ajoittain kaipaavani. On mahtavaa päästä taas jakamaan tarinoita yleisön edessä, toteaa Mustajärvi.

Miehen kertomuksia vuosien varrella sanoittamiensa kappaleiden takaa on koottu myös kiertueen alla julkaistuun kirjaan. Docendon kustantama ”Tohtori Mustajärvi, otaksun” avaa Mustajärven sanoittamia kappaleita uran alkuajoista tähän päivään. Mukana on 140 sanoitusta. Kappaleiden henkilökohtaisten taustatarinoiden kautta kirja on samalla tavallisen suomalaisen miehen kasvutarina epätavallisessa ammatissa.

– Kun kahlaa historiaansa läpi 40 vuoden ajalta niin kyllähän siinä muistojen viidakossa tulee koettua jos jonkinmoisia tunteita. Sanoitukset ovat kuitenkin aina henkilökohtaisia, vaikka ne eivät suoraan omasta elämästä kertoisikaan, Mustajärvi kuvailee.

Äänikirjaversiossa äänessä on Mustajärvi itse. Lisäksi äänikirjaan on sisällytetty 17 Paten sanoittamastaan tuotannosta valitsemaa alkuperäisraitaa. Äänikirja on näin toteutettuna ensimmäinen laatuaan.

– Työkalenteri on kiertueen ja uusien julkaisujen myötä tupaten täynnä, mutta en valita. Nämä soolohommat kun ovat aina olleet mulle henkireikä, kuittaa Mustajärvi, joka otti vuoden 2021 lopulla vauhtia sooloprojekteihinsa debytoimalla ääninäyttelijänä musiikintäyteisessä Sing 2 – animaatiossa ja vierailemalla Raskasta joulua – kiertueella kolmen konsertin verran.

– Ihan mahtavia kokemuksia molemmat. On hienoa, että eläkeikäiselle rokkarillekin avautuu vielä uusia työmahdollisuuksia, naurahtaa Mustajärvi.

pate.fi