Peavyn johtaman trio ei osoita hyytymisen merkkejä – arviossa Ragen pitkäsoitto ”Wings of Rage”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 9.1.2020

Saksalainen teutoniheviyhtye Rage ei näytä lainkaan hyytymisen merkkejä. Trion ainoan alkuperäisen jäsenen, Peter ”Peavy” Wagnerin, johtama uusi kokoonpano jatkaa uuden tuotannon takomista. Ragen yli kolmenkymmenen vuoden pituiseen historiaan mahtuu kaiken kaikkiaan jo kaksikymmentäkolme kokopitkää, joista tämän vuoden julkaisu ”Wings of Rage” on tuorein.

Tyylikkäällä kansitaiteella varustettu kokopitkä tarjoaa vimmapäisille kuuntelijoille kahdentoista kappaleen verran uutta soitantaa. Lähes tunnin mittaisesta soitosta löytyy näppäriä kitarakuvioita ja energistä menoa, jota Ragelta on kuultu jo kahden vuosikymmenen ajan. Ragen päätähti, jo 55-vuotias basisti-vokalisti Peavy kuulostaa erittäin hyvältä ja karismaattiselta. Ikä ei ole pilannut miehen kuntoa vähääkään.

Vaikka Rage on tuottanut historiansa aikana erilaisia ja mielenkiintoisia kappaleita, tuoreimmat säveltyöt ”Wings of Rage” -albumilla eivät ole enää yhtä teräviä kuin ennen vanhaan. Soitot ovat osittain mainioita, mutta viimeistään kertosäkeiden aikana huomaa, ettei kokonaisuus ole kovin erikoinen. Albumin ensipuraisut ”True”, ”Let Them Rest in Peace” ja ”Tomorrow” luokittuvat pelkästään tyydyttäviksi kappaleiksi, ei sen enempää eikä vähempää. Poikkeuksena nimikkokappale ”Wings of Rage” lupailee pientä mielenkiintoa kiinnostavien ja rakentuvien melodioiden ansiosta.

Lingua Mortis -tyyliset näytöt ”A Nameless Grave” ja ”Shine A Light” ovat tavattoman tylsiä ja puuduttavia tekeleitä, joiden parissa ei jaksa tuhlata aikaa. Onneksi levyn loppupuolella kuultavat ”Blame It On the Truth” ja ”For Those Who Wish to Die” pitävät vielä pakan pystyssä, jottei julkaisu jää täysin keskinkertaiseksi. Näistä kahdesta löytyy vielä sitä aiemmin kaivattua, hyvillä kertosäkeillä sovitettua soittoa.

Vielä erityismaininta raidasta ”HTTS 2.0”. Aluksi pohdin, tarkoittaako kirjainyhdistelmä jotain tiettyä, kuten ensimmäisenä mieleen juolahtanut ”Higher Than the Sky”. Ja kappas, veikkaus osuikin nappiin! Kyseinen raita on ikään kuin uudempi versio kyseisestä, vuonna 1996 julkaistusta hittikappaleesta ”End of All Days” -levyltä. Kakkosversio on huomattavasti aggressiivisempi ja raskaampi vedos, muttei mitenkään ikimuistettava tunnelmallisemman klassikon rinnalla. Hetkittäin mielenkiintoinen, mutta hieman turha kappale.

Rage kahdeskymmeneskolmas pitkäsoitto on bändin kirjoilla melkoinen saavutus. Nykyinen kokoonpano on hyvässä vireessä, sekä intohimoa ja tarmoa löytyy. Kovimmat kuluttajat saavat varmasti ”Wings of Rage” -levyltä kaiken tarvittavan, mutta itselläni levy jää korkeintaan tyydyttävälle tasolle. Siinä on ajoittain hyvät hetkensä, mutta seasta löytyvät omat kompastuksensa. Ennemmin palaan vanhojen klassikoiden pariin.

7/10

Kappalelista:

1. True
2. Let Them Rest in Peace
3. Chasing the Twilight Zone
4. Tomorrow
5. Wings of Rage
6. Shadow Over Deadland (The Twilight Transition)
7. A Nameless Grave
8. Don’t Let Me Down
9. Shine A Light
10. HTTS 2.0
11. Blame It on the Truth
12. For Those Who Wish to Die

Rage Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa