Pentagram – All Your Sins: Video Vault (DVD)

”All Your Sins” on Pentagramin historian ensimmäinen virallinen kuvamateriaalia sisältävä live-tallenne. Joku voisi sanoa, että jo oli aikakin. Kahden DVD:n paketti sisältää keikkoja 1980-luvun alusta vuoteen 2014 saakka. Lähes puolet keikoista sijoittuu 80-luvulle, kaksi keikkaa 90-luvulle ja kolme keikkaa 2010-luvulle. Kaikki keikat eivät liene aivan kokonaisia, mutta suurin osa niistä kellottaa yli tunnin. Kokonaisuudessaan ”All Your Sinsillä” on kestoa lähes seitsemän tuntia.

Tätä pakettia on tuskin tarkoitettu katsottavaksi yhdellä istumalla, mutta materiaalia on silti tarpeettoman paljon erityisesti 80-luvulta – varsinkin kun otetaan huomioon, että nuo keikat ovat keskenään melko samanlaisia kaikin mahdollisin tavoin. Keikoista olisi hyvin voinut karsia osan pois, tai mikäli jokainen niistä oli pakko saada mukaan, niin ehkä jokaisesta olisi riittänyt vähempikin määrä videota.

Jos tällä kokoelmalla olisi kaikki muu kunnossa, tuota voisi kutsua ehkä jopa positiiviseksi ongelmaksi. Mutta totuus on se, että kovin moni asia ei ole kunnossa. Kunnossa on lähinnä vain itse bändi, joka soittaa ja esiintyy hyvin ja jonka musiikki toimii. Sen sijaan kunnossa ei ole tämän koko live-tallenteen taltiointi. Ensimmäisten keikkojen äänestä saa hädin tuskin selvää ja kuvakin on melkoista mössöä. Äänen- ja kuvanlaatu paranee hieman mitä lähemmäs nykypäivää siirrytään, mutta millään tavalla hyvää laatua ei ole tarjolla ennen 2010-luvun keikkatallenteita. ”All Your Sinsin” viimeistä keikkaa lukuunottamatta kaikki keikat on kuvattu yhdellä kameralla, joka sekin on kuvanlaadusta päätellen jostain perunakellarista löydetty isin vanha palikka. Osassa tallenteista itse kuvaustyökin on melko ala-arvoista ja niissä missä ei ole, kamera on jalustalla samassa kohtaa keikan alusta loppuun.

ansaitsisi vihdoin kunnollisen live-tallenteen, mutta ”” ei todellakaan ole sellainen. Se on enemmänkin läpsy poskelle jokaiselle, joka on tästä jotain maksanut. Vanhoilla keikoilla saattaa olla tunnearvoa bändin jäsenille sekä vannoutuneimmille faneille, mutta on lähes rikollista pyytää tämän tason tallenteista rahaa. Tässä laatu on niin ala-arvoista, että videot pitäisi kelpuuttaa maksimissaan jonkin albumin bonusmateriaaliksi, mieluiten jakaa YouTubeen ilmaiseksi katsottavaksi. Näiden vanhojen keikkojen katsominen on vähän sama kuin katsoisi kymmenen vuotta vanhalla kamerakännykällä kuvattuja live-videoita internetistä. 2010-luvun keikkatallenteet ovat hieman parempia, mutta eivät nekään missään nimessä ole asianmukaisesti taltioituja, paitsi tämän paketin viimeinen keikka, jota sitäkin on katsottavissa vain kahden kappaleen verran. Kaiken hyvän lisäksi kaikkien keikkojen kappalelista ei pidä paikkaansa ja joidenkin keikkojen päivämäärät ja vuosiluvut ovat väärin joko takakannessa tai itse DVD:llä. ”All Your Sins: Video Vault” on melko lailla täyttä paskaa. Sain syövän.

PS. Jos joku miettii, miksi tässä arvostelussa kesti näin kauan, se johtuu siitä, että koin jokaisen näiltä DVD:iltä katsomani keikan jälkeen pakottavaa tarvetta satuttaa itseäni terävillä esineillä.

2/10

Keikkalista:
1. Death Row Live at the Silver Fox – 1983
2. CBGB – 1985
3. The Seagull Inn – 1985
4. The Hung Jury Pub – 1987
5. 9:30 Club – 1993
6. The Paragon – 1993
7. The End – 2010
8. John Dee, Oslo – 2010
9. The DNA Lounge – 2014


Pentagramin kotisivut
Pentagram Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua