Pentagram – Curious Volume

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 1.9.2015

Pitkän uran tehnyt Pentagram ei ole maailman tunnetuin yhtye, mutta nauttii kulttimainetta ja suurta arvostusta varsinkin doom metal -piireissä: pidetäänhän yhtyettä yhtenä tuon genren pioneereista. ”Curious Volume” on Pentagramin kahdeksas täyspitkä levytys. Joku voisi luulla tuota levymäärää pieneksi alunperin 1970-luvun alussa aloittaneelle bändille, mutta Pentagramin debyyttialbumi julkaistiin niinkin myöhään kuin vuonna 1985, ja kun siitä lähdetään laskemaan niin levyjen määrä ei enää ehkä tunnukaan niin pieneltä. Toki Pentagramin historiaan mahtuu useita vuosia kestäneitä levytystaukoja, mutta välillä levyjä on julkaistu lähes peräkkäisinä vuosina. Kaiken kaikkiaan Pentagramin levytystahti on ollut melko vaihteleva. ”Cuorious Volumella” Pentagramin klassisesta kokoonpanosta on jäljellä laulaja Bobby Liebling ja kitaristi Victor Griffin.

Pentagramin musiikissa on ollut huomattavissa kehityssuunta, jossa Bobby Lieblingin laulu ja nimenomaan laulumelodiat ovat nousseet suurempaan ja suurempaan osaan Victor Griffinin riffien antaessa niille tilaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Griffinin edelleen varsin terävä riffittely olisi jäänyt millään tavalla sivuosaan. ”Curious Volumella” on kasapäin nokkelia ja yksinkertaisuudestaan huolimatta huomion vangitsevia riffejä. Pentagramin kappaleet eivät vain perustu enää niin paljon pelkästään vahvoihin riffeihin kuin bändin ensimmäisillä levyillä. Se ei ole ollenkaan huono asia, sillä Lieblingin laulu ja Griffinin kitaransoitto ovat kaksi huomattavan suurta voimavaraa, jotka vahvistavat toinen toistaan. Näin on toki ollut Pentagramin debyytistä saakka, mutta nykyisin nuo kaksi tukipilaria ovat enemmän tasapainossa kuin ennen.

Pentagramin musiikki ei ole muutenkaan jäänyt paikalleen, vaan on tälläkin levyllä kehittynyt hieman uuteen suuntaan. Soundipolitiikassa on huomattavissa pientä muutosta moderniin suuntaan, mutta kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Pentagram kuulostaisi soundillisesti samalta kuin kaikki muut yhtyeet. Kitarasoundissa on sama tuttu rouheus kuin ennenkin, ja Liebling kuulostaa edelleen omalta sekopäiseltä itseltään, vaikka laulussa voikin huomata miehen ikääntymisen. En tarkoita, että hän laulaisi huonommin kuin ennen, laulu on vain hieman madaltunut ja saanut soundiinsa lisää rosoisuutta.

”Curious Volume” on yllättävän pirteä ja menevä albumi Pentagramiksi. Doom metalin pioneerina tunnettu yhtye ei ole koskaan rokannut näin lennokkaalla groovella. Esimerkiksi kappaleet ”Misunderstood” ja ”Lay Down and Die” ovat Pentagramia rockeimmillaan, mutta kuitenkin selvästi tunnistettavaissa Pentagramiksi. Levyllä on toki doomimpaa ja synkempääkin materiaalia kuten ”Dead Bury Dead” ja ”Close the Casket”. Siinä on myös yksi ”Curious Volumen” hienouksista: se on poikkeuksellisen monipuolinen Pentagram-levy, ja kaiken tyyliset kappaleet toimivat omalla tavallaan.

”Curious Volume” on osoitus siitä, että Pentagram on vielä voimissaan. Kappalemateriaali on vahvaa läpi lähes koko albumin, ja sen lisäksi arvostettavaa on sekin, että Pentagram on hakenut musiikkiinsa uusia sävyjä. Harva yhtye jaksaa ja viitsii uusiutua enää tässä vaiheessa uraansa. Lyhyesti sanottuna ”Curious Volume” on parasta Pentagramia pitkään aikaan.

8/10

Kappalelista:
1. Lay Down and Die
2. The Tempter Push
3. Dead Bury Dead
4. Earth Flight
5. Walk Alone
6. Curious Volume
7. Misunderstood
8. Close the Casket
9. Sufferin’
10. The Devil’s Playground
11. Because I Made It

Pentagramin kotisivut
Pentagram Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Luetuimmat

Uusimmat