Periphery

Periphery 2015Vuonna 2005 perustettu progressiivisen metallin Amerikan ylpeys Periphery julkaisee uuden tupla-albuminsa 27.1.2015. Albumin nimi tulee olemaan ”Juggernaut” ja sen ensimmäinen osa nimeltään ”Alpha” ja toinen osa ”Omega”. Bändin omalaatuinen djentin ja progressiivisen metallin välimaastossa tasapainoileva tyyli on muodostunut tavaramerkiksi ja tehnyt bändille nimeä pian jo kymmenen vuoden ajan. Bändi tullaan myös näkemään Suomessa keikalla keväällä 2015 Devin Townsendin lämppärinä! Kaaoszine tavoitti bändin kitaristi Mark Holcombin puhelimitse ja selvitti hieman, mistä tupla-albumissa on kyse ja millainen prosessi sen luominen oli.

Morjens! Mitenkäs loppuvuosi 2014 sujuu omallasi ja bändin kohdalla?

Mark Holcomb: Tervehdys! Asiathan ovat melko hyvin, olen itse tällä hetkellä vähän lomailemassa ja muukin bändi pitää taukoa ennen todella kiireistä ensi vuotta, jolloin luvassa on levyn promootiota ja kiertueita. Tämä on siis hyvä hetki pitää vähän taukoa ja hengähtää.

julkaisee pian tupla-albumin nimeltään ”Juggernaut”, jonka ensimmäinen osa on nimeltään ”Alpha” ja toinen ”Omega”. Mistä saitte idean tehdä tupla-albumin ja milloin ryhdyitte työskentelemään albumien parissa?

Mark Holcomb: Idea on vanha: halusimme tehdä tupla-albumin jo vuosia sitten, itse asiassa siitä konseptista oli yhdessä vaiheessa tarkoitus syntyä ensimmäinen levymme!  Silloin konsepti ei tosin ollut vielä nykyisessä muodossaan. ”Juggernautia” varten vanhaa konseptia muokattiin ja siitä tehtiin musikaaliseen tyyliin sopivampi. Albumia on siis työstetty jo melko kauan mutta nyt se saatiin sellaiseen muotoon, kuin alun perin halusimme!

Voisitko kertoa hieman albumien luomisprosessista.  Kirjoitettiinko ja nauhoitettiinko molemmat albumit samaan aikaan vai oliko niiden välillä taukoa?

Mark Holcomb: Niiden välillä ei ollut väliä, vaan molemmat albumit tehtiin samanaikaisesti. Tietysti niiden kirjoittaminen tapahtui pitemmällä aikavälillä, mutta kun niitä ryhdyttiin äänittämään, ne äänitettiin samanaikaisesti. Niiden nauhoitus toki vei aikansa, koska nauhoitettavana oli kaksi albumia, mutta mielestäni prosessi onnistui hyvin ja pysyi kohtuullisissa aikarajoissa eikä kukaan saanut hermoromahdusta. Teimme kaiken mahdollisen työn itse, levymmehän ovat aina olleetkin meidän tuottamiamme, joten langat pysyvät meidän käsissämme.

Musikaalisesti puhuen, mitkä ovat pääasialliset erot ”Alphan” ja ”Omegan” välillä ja miten ne eroavat aikaisemmasta levystänne ”Periphery II:sta”?

Periphery 2012 (5)Mark Holcomb: Kahdelle albumille mahtuu paljon enemmän vaihtelua. Voisi sanoa, että ”Alpha” on se positiivinen ja kevyempi levy siinä missä ”Omega” on synkkä ja raskas. Joitain uusia temppujakin on kokeiltu, mutta lähinnä voidaan puhua kehittymisestä. Tyyli on edelleen tuttua Peripheryä, mutta mukana on uusia mausteita ja kokonaisuus puhukoon puolestaan. ”Juggernaut” on hyvä kokonaisuus ja taatusti paras levymme tähän mennessä, vaikka näin toki sanotaan aina jokaisesta levystä (naurua).

Koska puhumme tupla-albumista, on varmaankin turvallista olettaa, että lyriikat ovat jollain tavalla kytköksissä toisiinsa. Mitä voisit kertoa albumin lyriikoiden teemoista?

Mark Holcomb: En oikeastaan voi enkä halua vastata tähän kysymykseen. Spencer ei halunnut, että lyriikoista ja teemoista puhutaan liikaa ennen julkaisua, koska ne ymmärrettävästi on tarkoitettu aukeamaan musiikin kanssa, joten en voi juurikaan kertoa tästä aiheesta. Kuunnelkaa levy ja selvittäkää itse tarina sen taustalla!

”Omegalta” on jo julkaistu etukäteen kappale ”The Bad Thing”. Miten juuri se kappale valikoitui ensimmäiseksi julkaisuksi levyltä?

Mark Holcomb: Itse asiassa kappaleita on julkaistu jo kaksi: ”The Bad Thing” ”Omegalta” ja ”The Scourge” ”Alphalta” jo aikaisemmin. Kappaleita on tarkoitus julkaista tasaisesti levyn julkaisuun asti lisäten jännitystä loppuun asti; muistaakseni huomenna tulee jo ulos kolmas kappale nimeltään ”22 Faces”. Kappaleita valitaan aikalailla tasaisesti molemmilta levyiltä lähinnä sen perusteella, mitkä mielestämme toimivat parhaiten myös erillään muista levyn kappaleista.

Onko jostain kappaleesta odotettavissa musiikkivideota ja jos on, mistä kappaleesta?

Mark Holcomb: Musiikkivideosta on puhuttu, ongelma on vain siinä, että jos sellainen tehdään, siihen pitäisi olla rahaa. Levyn teemat ansaitsevat arvoisensa musiikkivideon ja sellaisen tekeminen ottaa aikaa ja rahaa. Olisi toki helppoa tehdä ”bändi soittaa hallissa” -tyylinen video, mutta emme tyydy sellaiseen tämäntyyppisessä projektissa. Katsotaan, mitä saamme aikaiseksi!

Bändi lähtee kiertuelle heti albumin julkaisun jälkeen, mitä suunnitelmissa on sen jälkeen?

Periphery 2012 (3)Mark Holcomb: No, luultavasti luvassa on lisää kiertue-elämää, kierrämme luultavasti festareita kesällä. Loppuvuodesta en vielä osaa sanoa mitään osittain siksi, että en muista, mitä kaikkea meillä on jo sovittuna (naurua). Vuodesta tulee joka tapauksessa kiireinen.

Bändi perustettiin 2005, joten vuosi 2015 tulee olemaan 10 vuoden merkkipaalu Peripherylle. Mitä suunnitelmia teillä on tämän juhlistamiseksi?

Mark Holcomb: Jotain meidän tietysti pitäisi keksiä, mutta emme vielä oikein tiedä mitä. On puhuttu, että ainakin ”Juggernaut” olisi kokonaisuudessaan mukava soittaa livenä, siitähän varmasti saisi hienon Live-DVD:n. On kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, mitä teemme – aika tulee näyttämään.

Vuosi 2014 päättyy pian ja suurin osa metallimedioista on jo ryhtynyt valitsemaan vuoden albumeita. Mitkä ovat omat suosikkilevysi vuodelta 2014?

Mark Holcomb: 2014…perhana, en muista, mitä levyjä juuri tänä vuonna on tullut ulos. Vaderin uusin levy taisi tulla tämän vuoden puolella? Se on mahtava! Tänä vuonna on tullut paljon hyvää musiikkia, mutta niiden eritteleminen on aika vaikeaa. Riittääkö tuo Vaderin levy vastaukseksi?

Toki, et ole ainoa, jonka vastaus tähän on ollut aika lyhyt.

Mark Holcomb: Loistavaa! Ensi kerralla sitten enemmän vastauksia!

Kiitoksia haastattelusta! Jos haluat sanoa tähän loppuun jotain suomalaisille faneillesi, voit sanoa terveisesi nyt.

Mark Holcomb: Kiitoksia tuestanne! Ostakaa uusi levy, kuunnelkaa ja nauttikaa siitä! Saavumme keväällä Suomeen keikalle ja pidämme kovat bileet Devin Townsendin ja Shiningin kanssa! Toivottavasti näemme paljon faneja keikalla!

https://www.facebook.com/PeripheryBand

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua